CoolClub pro IT odborníky

Mobil před spaním? Tyhle aplikace jsou nejhorší, blokují spánek

07.11.2022

Mezi tím, co před spánkem děláte a jeho kvalitou, je prokázaná souvislost. V nedávných studiích se vědci zaměřovali na to, jaké aplikace jsou před spánkem nejhorší, protože vás nabudí. Spánek blokují appky, které pravděpodobně patří k těm nejoblíbenějším. Vede TikTok, Snapchat, Twitter a Instagram.

 

Magazín

 

Podle provedené studie téměř 80 % lidí poslední hodinu před spánkem věnuje svému telefonu. Přitom je obecně známou informací, že minimálně hodinu přes spaním bychom do displejů neměli koukat vůbec.

Důvodem je mimo jiné modré světlo, které obrazovky vyzařují. Modré světlo dokáže zpomalit produkci melatoninu, což je hormon, který vysílá našemu mozku signál, že je čas jít spát. Produkce tohoto hormonu je podmíněná tmou, takže když sledujeme obrazovky, náš mozek dostává mylný dojem, že na spánek ještě není čas. To může být důvodem, proč se před spaním cítíte bdělejší.

Navíc je vědecky dokázáno, že i pouhá půl hodina před spánkem strávená koukáním do mobilu, PC nebo televize zastavuje tvorbu melatoninu o 60-90 minut.

 

Nejvíc rušivá aplikace?

Nejvíce rušivou aplikací je TikTok. Krátká videa, která musíte scrollovat, berou vaši pozornost, a nedokážete se soustředit na nic jiného, natož na spánek! Na toto téma proběhl výzkum. Výsledek? Téměř 90 % účastníků výzkumu provedené studie se probouzelo s pocitem únavy.

Uživatelům TikToku navíc trvalo zhruba o hodinu déle, než usnuli oproti běžnému průměru. REM fáze dosahovala 14 % z celého spánkového cyklu. Přičemž doporučená doba u dospělého člověka se pohybuje v rozmezí 90-120 minut, což představuje 20-25 % doby spánku. REM fáze je pro naše tělo a jeho regeneraci zásadní. 

Za TikTokem se umístil Instagram a Snapchat. Při jejich používání účastníkům výzkumu trvalo usnout zhruba 58 minut.

Twitter a vesměs negativní tweety na něm vám spánek znesnadní o 50 minut.

Facebook se umístil z těchto aplikací na posledním místě. Usnete po jeho používání zhruba za 45 minut. Vyšel tak z provedeného výzkumu nejlépe.

 

 

Jak se lépe vyspat? 

Pokud se používání vašich elektronických zařízení před spaním odmítáte vzdát, můžete zkusit aplikace, které dokážou filtrovat modré světlo.

 

Twillight

Tato aplikace dokáže přirozeně adaptovat obrazovku vašeho zařízení na aktuální denní dobu a sluneční cykly. Je zdarma a bez reklam, ale pouze na Android.

 

Zablokujte modré světlo na vašem přístroji

Uživatelé Macu mohou použít funkci Night Shift, kdy můžete dle vašich preferencí posouvat barvy na monitoru k teplejšímu konci spektra. Je možné nastavit automatické zapínání a vypínání tak, abyste co nejvíc chránili své oči i spánek. 

Pokud jste uživateli Microsoft Windows 10, tak stačí v nastavení zapnout filtr pod názvem „Noční světlo“. Kdybyste chtěli něco navíc, tak jsou k dispozici aplikace jako Iris a F.lux, které jsou kompatibilní s operačním systémem Windows, Mac i Linux.

Existují také aplikace, které vám naopak se spánkem dokážou pomoct.

 

Sleep Cycle

Lidský spánek má šest fází, které se během noci neustále střídají. Pokud vás budík probudí zrovna v momentě hlubokého spánku, tak se vzbudíte unavení a protivní.

Aplikace Sleep Cycle funguje stejně jako budík, ale dokáže odhadnout na základě monitorování vašich pohybů, v jaké spánkové fázi se zrovna nacházíte a podle toho vás vzbudit. Na příklad nastavíte časové rozmezí, že chcete vstávat, mezi osmou a půl devátou ráno. Sleep Cycle vás vzbudí v té nejlehčí fázi spánku, díky čemuž se vzbudíte víc odpočatí a plní energie.

Aplikace dokáže tvořit graf kvality vašeho spánku. Získáte tak větší přehled o tom, jak spíte.

 

Up Coffee

Pokud patříte k milovníkům kávy, tak je tato aplikace přesně pro vás! Vyšší přísun kofeinu negativně ovlivňuje to, jak spíte. Up Coffee je aplikace na iPhone, která vám ukáže, jaké následky na váš spánek a jeho kvalitu přemíra kávy může mít. Aplikace totiž na základě několika údajů dokáže zjistit, kdy se vaše tělo kofeinu kompletně „zbaví“ a vy můžete jít spát tak, abyste spali co nejkvalitněji.

 

 

Mimo aplikace existují také jiné triky, díky nimž můžete blokovat modré světlo, lépe se vyspat a zregenerovat.

 

Brýle

Nemáme na mysli sluneční brýle, ale brýle speciálně vyrobené tak, aby dokázaly blokovat modré světlo. Takové brýle mají speciální skla zbarvené do žluta. Ideální je, pokud výrobce přidává měření spektrometrem, abyste si byli jisti, že nekupujete „zajíce v pytli“.

 

Pořiďte si zatemňující závěsy!

Podněty z venku jako jsou na příklad lampy či světla aut můžou rušit váš spánek. Kvalitní zatemňovací závěsy propustí jen minimum světla a pomůžou vám spát kvalitněji! Užitečné jsou hlavně v létě, kdy jsou dlouhé slunné dny. Závěsy navíc tlumí zvuk a slouží jako tepelný izolant.

Tyto vychytávky můžou být vašim pomocníkem k lepšímu spaní, ale nepředstavují řešení problému. Stále je třeba dodržovat spánkovou hygienu a chodit spát, pokud možno s čistou hlavou. Důležité je taky pamatovat na to, že nezáleží na délce, ale na kvalitě!

 

 

Připravila: Karolína Farná