CoolClub pro IT odborníky

Nejen pro nerdy: První Civilization ožívá v Excelu!

01.10.2019

Jedním z lidských hobby, díky nimž jsme stále se vyvíjející druh, je vynalézavost. Když spojíme vynalézavost s chutí si hrát, často se dočkáme nečekaných výsledků. Stačí se podívat na herní průmysl, který se za posledních dvacet let změnil k nepoznání a ze zábavy pro nerdy se stal celospolečenský fenomén. Nedílnou součástí tohoto fenoménu je i hrát na co nejbizarnějších zařízeních. Teď k nim přibyla novinka - základní verze první Civilizace hratelná… Pozor… V excelovské tabulce.

 

PlayCool

 

Ještě než se ke hře samotné dostaneme, je dobré si připomenout alespoň dvě "zajímavé" hry... Mezi roztodivnými pokusy hraní na různých zařízeních vyniká například Doom hraný na kalkulačce nebo Quake na osciloskopu. Ten ostatně musíte vidět na vlastní oči:

 

Pokrok nezastavíš

Game jam je skvělým místem pro tvorbu podobných obskurit a absurdit. Setkání vývojářů omezené časem motivuje autory k vývoji co nejmenších her s co možná nejjednoduššími mechanismy, ale s dostatečně zajímavým konceptem. Zářným příkladem budiž třeba mnohokrát oceněný Chameleon’s Run Jána Ilavského. Z jednoho takového coding jamu (zaměřený především na kódování) je pak nejnovější přírůstek v podobě Civilizace z roku 1991, který dokáže pracovat pouze v rámci excelovské tabulky.

 

 

Samozřejmě bychom neměli slavit úplně, protože hra neumí ani zdaleka vše. Jak je patrné z videa, do excelovské verze civilizace se dostal jen úplný základ Civilizace, se základními jednotkami, možností osidlovat nové kousky mapy, kterou lze samozřejmě celou prozkoumat, a s tím spojené i odkrývání mlhy války. Naopak chybí možnost procházet do dalších epoch lidského vývoje nebo jedna z páteřních vlastností série Civilization - diplomacie. Naopak je určena pro dva hráče hrajících na v jedné tabulce u jednoho počítače. Prostě staré dobré devadesátky.

 

I přes to ale stojí tento počin za zmínku, protože kolik her jste už v životě hráli v prostředí excelovské tabulky? Já osobně žádnou, ale protože její autor se svým úspěchem nehodlá tajit, je možnosti si tuto milou drobnost stáhnout a vyzkoušet na vlastní kůži.

 

 

Připravil: Pavel Skoták