CoolClub pro IT odborníky

BusinessClass

Klient Musk i zápis do knihy rekordů: Jak Průša a jeho 3D tiskárny dobyly svět

Josef Průša se vývojem 3D tiskáren zabývá od roku 2009. Jeho tiskárny jsou zajímavé mimo jiné tím, že se dokáží samy množit! Každá z tiskáren je totiž schopna tisknout součástky, které slouží ke zhotovení další tiskárny. Po celém světě jich jsou už desítky tisíc. Není divu, že Průša slaví úspěchy po celém světě a umístil se v žebříčku Forbes nejtalentovanějších Čechů 30 pod 30.

Prodejem Centrum.cz získal první miliardu. Dnes jeden z 20 nejbohatších Čechů Ondřej Tomek ví, do čeho investovat své peníze

Zlínský rodák Ondřej Tomek se dokázal chopit příležitosti a v době, kdy se internet teprve rozjížděl založil spolu se svými společníky portál Centrum.cz. Jeho následným prodejem za 100 milionů eur fondu Warburg Pincus získal základ svého jmění. V dnešní době se věnuje hlavně investicím do svého akciového portfolia. Investuje zejména do významných společností jako je Tesla, Facebook či Avast.

AI, která změnila pokerové dějiny: Český DeepStack si razí cestu k miliardám z tradingu

Martin Schmid a Matej Moravčík dokázali vytvořit umělou inteligenci, která změnila dějiny. Vytvořili pokerový algoritmus DeepStack, který dokáže porazit jakéhokoli hráče na světě. A šli dál, zaměřili se na tvorbu algoritmu sloužícího k obchodování na kapitálových trzích. Jejich startup získal historicky nejvyšší seedovou investici, za kterou by se nemusel stydět ani v Silicon Valley!

Čech Robin Raszka vybudoval startup za miliardy. Jeho avatary odkoupil Google

Když začal Robin Raszka před pěti lety vyvíjet technologii, která se věnuje komunikaci ve virtuálním světě, zdaleka ne všichni jeho nápadu věřili. Nakonec vymyslel tak zajímavý produkt, že si ho koupil Google. Za miliardy.

Zaplatit bez obsluhy? České Qerko šetří čas i kontakt

Při placení útraty v restauraci už nemusíte čekat na obsluhu. Stačí využít QR kód zabudovaný do desky stolu a zaplatit přes mobilní telefon. Český startup Qerko přinesl do českých restaurací platební revoluci.

Chtěli naprogramovat kryptobanku, nakonec skončili u platformy na vývoj blockchainu. A v Silicon Valley

Vůbec první český startup ve slavném údolí, brněnský Tatum, přivedla k úspěchu cesta, která neměla být cíl. Původní plán naprogramovat kryptobanku sice nezafungoval, ale během vývoje stvořil nástroj, který odstartoval fenomenální úspěch v podobě blockchainové technologie. Na té dnes funguje přes 17 tisíc vývojářů z celého světa a v dubnu se bude český startup prezentovat před největšími investory světa.

Ukradli mu lyže, tak vymyslel světový unikát. Elektronický zámek

Patříte mezi nadšené sportovce? Pak vás jistě zajímá, jak ochránit své sportovní vybavení před krádeží. S důmyslným řešením přišel Marek Vala, který před pár let vymyslel zcela jedinečný koncept. Elektronický zámek Pealock, který má v sobě zabudovaný pohybový senzor, chytrou elektroniku i alarm.

80 % času stráví kurýr hledáním správného vchodu a čekáním na majitele balíčků. České robotické auto to chce změnit

Ačkoliv legislativa zatím neumožňuje provoz autonomních či vzdáleně řízených aut na silnicích, zaměřuje se český start-up BringAuto na vývoj čistě robotického auta, které by odstranilo bolavá místa kurýrních donášek. A výsledky vypadají více než dobře. O vývoji roboauta z českého start-upu BringAuto jsme si povídali s CEO projektu Janem Najvárkem.

Přišli na to, jak dostat hokejový stadión do garáže. Teď český VR hokej míří k NHL

Česká společnost Sense Arena vyvinula trenažér, který díky VR trénuje herní myšlení a taktiku lépe než trenér na ledu. Se svou technologií Češi uspěli i na americkém trhu. Teď se v menším, kufříkovém balení může dostat i do domácností.