CoolClub pro IT odborníky

Amazon vytvořil domovní zvonek, Alexa teď bude sledovat vaše návštěvníky

13.04.2020

Každoroční akce uvedení produktů Amazonu na trh je opravdový Alexa-fest zaměřený na fyzická zařízení. Nyní je však také na světě několik oznámení o druzích umělé inteligence (AI), která mohou mít větší dlouhodobý dopad. Představujeme vám domovní zvonek s Alexou.

 

Magazín

 

Pokud máte před sebou konkrétní zařízení, jako jsou inteligentní brýle, bezdrátová sluchátka, inteligentní reproduktory, inteligentní pečící zařízení, důkladné aktualizace možností strojového učení Alexy lze snadno přenést do více než 80 oznámení.

 

Jiná než ostatní?

Nicméně, Doorbell Concierge, nová služba, která přišla s Ring Video Doorbell Elite začátkem tohoto roku, se velmi liší od předchozích funkcí Alexa. Rohit Prasad, viceprezident Amazon a vedoucí vědec Alexa umělé inteligence, řekl, že se jedná o jednu z prvních implementací technologie Alexa Conversations, která debutovala v červnu 2019. Tato technologie je navržena ke shromažďování informací od lidí a poté k využití jejich znalostní báze a dalších služeb k provedení úkolu v jejich zastoupení. To je přesně to, co dělá Doorbell Concierge tím, že přivítá hosty do vašeho domu pomocí zvonku s videem.

Amazon také sdílel plány na zavádění Doorbell Concierge, což je způsob, jak pomocník AI Alexa reaguje na vaše vstupní dveře a mluví s návštěvníky prostřednictvím zvonku na dveřním videu. Jak sdělil viceprezident Amazonu David Limp v prezentaci v sídle společnosti v Seattlu, Concierge začal fungovat od začátku roku pro uživatele Ring Video Doorbell Elite.

 

 

Co všechno umí Alexa

Concierge používá technologii Alexa Conversations k přijímání zpráv pro majitele domu, k požadavku o nejlepší způsob, jak kontaktovat návštěvníka, nebo dokonce sdělit doručovateli, kde má balíček opustit. Amazon také představil Ring Retrofit Alarm Kit, domácí bezpečnostní příslušenství, Ring Stick Up Cam, domácí bezpečnostní kameru za 99 $, a Ring Indoor Cam za 59 $.

Bylo též představeno zařízení pro domácí bezpečnost Alexa Guard pro sledování, kdy je ve vašem domě detekována osoba, když jste předtím Alexe sdělili, že doma zrovna nejste.

V rámci své iniciativy zaměřené na ochranu osobních údajů dostal Ring také domovský režim, takže videokamery přestanou nahrávat, jakmile dorazíte domů. Navíc debutovalo mnoho nových zařízení, včetně inteligentního reproduktoru Echo Studio s 3D zvukem, nové generace reproduktorů Echo, Echo Buds a řada nových funkcí. Mnoho zařízení první volby zahrnuje Amazon Smart Oven, Echo Glow light, Eero WiFi router a Echo Flex, které rozšiřují řadu mikrofonů ve vaší domácnosti pro komunikaci s Alexou.

Na stejné akci v předloňském roce Amazon představil zhruba tucet nových zařízení, včetně nové inteligentní zástrčky a také mikrovlnných a nástěnných hodin AmazonBasics, z nichž každé lze ovládat pomocí Alexa. Pokračující spojenectví Alexy s AmazonBasic je pokusem Amazonu získat pro sebe tržiště elektronického obchodu a díky přítomnosti Echo v desítkách milionů domácností prodat dodatečná inteligentnější domácí zařízení.

 

Spolupráce s agenturou

Doorbell Concierge je zavedení funkce asistenta, která zahrnuje agenturu. Co tím myslíme? Agentura znamená, že asistent má povolení dělat věci jménem uživatele, pokud nejsou přítomni. V současné době jsou téměř všechny interakce asistentů založeny na požadavcích a odpovědích. Uživatel o něco požádá a asistent odpoví. Žádná aktivita nemůže být provedena bez předchozího požadavku primárního uživatele. Zvonek Concierge je jiný. Bude schopen provádět jednoduché rozhovory s lidmi, kteří se blíží k domovu, když majitel není přítomen a nemůže se v reálném čase připojit prostřednictvím aplikace.

Jednoduché pokyny a zprávy

Zdá se, že hlavní případy použití, které může Doorbell Concierge provést, jsou přijetí zprávy nebo poskytnutí pokynů pro dodávky. Video bylo promítnuto během události uvedení produktu Alexa v Seattlu. Zde jsou některé případy použití a dotazy, které se Doorbell Concierge pokouší oslovit:

- Vyžadujete podpis?

- Prosím, nechte balíček na straně domu.

- Mohu znát účel vaší návštěvy?

- Můžu nahrát zprávu.

- Uveďte prosím své jméno a nejlepší způsob, jak vás kontaktovat.

- Zašlu vaši zprávu.

 

Google Duplex

Nejznámějším příkladem hlasového asistenta s agenturou je Google Duplex. Toto řešení umožňuje uživateli požádat pomocníka Google o rezervaci restaurace nebo objednání kadeřnictví. Google Duplex poté zavolá jménem uživatele, konverzuje v reálném čase s člověkem v restauraci nebo salonu a poté sjedná pro uživatele čas a uspořádání posezení. Poté upozorní uživatele, zda byl úkol dokončen nebo jsou vyžadovány další kroky. Uživatel zadá rozsáhlé pokyny a Google Duplex teoreticky dokončí úkol s určitou šíří podrobností.

Zvonek Concierge je podobně zaměřen na úkoly podle obecných pokynů pomoci návštěvníkům u dveří, když uživatel není k dispozici. V některých ohledech to může být více podobné telefonní záznamové službě Google CallJoy. CallJoy je určen pro malé firmy a přijímá příchozí hovory, aby pomohl zákazníkům, když nikdo nemůže přijmout hovor.

Rovněž bude odesílat zprávy uživateli o požadavcích na příchozí hovory, odesílat zprávy volajícím, aby mohli dokončovat objednávky, a pravděpodobně rezervovat místa v restauracích. Zvonek Concierge také zpracovává lidské interakce přímo na prahu domu. Dokážeme si představit, že odpovídání na telefonní hovory by mohlo být budoucí iterací služeb Alexa vzhledem k jejím rostoucím konverzačním schopnostem.

 

 

Připarvil: Radek Svoboda