CoolClub pro IT odborníky

Twitter zavedl upozornění před vypublikováním příspěvků. Rozhodnutí zveřejnit ho změní až 34 % uživatelů

20.05.2021

Twitter nově zavedl upozornění, které vyskočí každému uživateli před tím, než vypostuje jakýkoliv Tweet nebo komentář. Upozornění naráží na zvážení chystaného sdělení a dodá, že by se mohlo jednat o škodlivý obsah. 

 

Novinky

 

Regulaci obsahu sociálních sítí bereme skoro jako samozřejmost, ovšem tato pravidla se netýkají Twitteru, kde je na každém uživateli, aby nahlásil nevhodný post nebo komentář. Twitter funguje na svobodné volbě, to znamená, že sociální síť upozorní uživatele na to, že se může jednat o citlivý obsah, ale je to uživatel sám, kdo ovlivní to, zda chce obsah vidět nebo ne.

Twitter stále nemá striktní pravidla regulace obsahu jako třeba Instagram, který nevhodný post či komentář okamžitě zablokuje. Odteď pouze upozorní na to, že se jedná o citlivý obsah a nechá volbu na uživateli.

Tato sociální síť je populární převážně v Americe nebo Velké Británii, kde se jedná o novinářskou platformu, zastoupení v ČR není tak velké, cca 650 tisíc uživatelů. Jak bylo zmíněno výše, Twitter poměrně holduje kontroverznějším tématům. Po zavedení upozornění, které uživatele informuje o tom, že by jejich sdílený obsah mohl potenciálně někomu ublížit, si však své sdělení rozmyslí až 34 % uživatelů.

Většina sociálních sítí sice zavedla striktní zamítnutí publikování obsahu, který by mohl být hodnocen jako „harmfull“, Twitter konečně rozhodnutí nechává na uživateli. I tak je ale poměrně striktní - nejnovější statistiky Twitteru za leden až červen loňského roku ukazují, že platforma odstranila potenciálně urážlivý obsah zveřejněný 1,9 miliony účtů a pozastavila 925 700 účtů kvůli porušení pravidel.



Připravila: Natalie Brzobohatá