CoolClub pro IT odborníky

Telefonní hovor letos v tuzemsku slaví 31 let

27.09.2022

Dva roky po revoluci se v Československu začaly realizovat první telefonní hovory. Zprostředkovávala je první komerční mobilní síť Eurotel. Střední Čechy pokryl jediný vysílač, síť využívala pásmo 450 MHz a předvolba 601 byla pro všechny stejná. Jak vypadal první telefon a kdo si mohl luxus telefonování dovolit?

 

Novinky

 

Vůbec první model mobilního telefonu byla Nokia MD59, která ale ani zdaleka nepřipomínala telefony jak je známe dnes. Vážila jako větší meloun a cenově se vyšplhala až na 20násobek tehdejší průměrné mzdy.

Síť v Československu zřídila Nokia se třemi vysílači v republice, později se k ní přidali další provozovatelé. Tehdejší tarify vyšly uživatele telefonů dost draho, minuta stála 20 Kč a k realizaci hovoru bylo potřeba uhradit i aktivační poplatek, proto telefony využívaly zejména vysoce postavené osobnosti z podnikatelské sféry.

Díky neustálému vývoji prošel transformací i telefon. Z pevné linky se staly mobilní zařízení, které už dnes díky mediální konvergenci nahrazují několik mediálních zařízení dohromady. Nejnovější technologie se u uživatelů těší velké oblibě a my se těšíme, co letošní tech eventy přinesou za novinky, nejen ze světa smartphone.

 

 

Připravila: Erna Březinová