CoolClub pro IT odborníky

Fall Guys: Nový herní fenomén!

14.09.2020

Plošinová battle royale hra, která se inspirovala televizními soutěžemi jako Takešiho hrad či Drtivá porážka, vzala útokem žebříčky popularity a stala se letním mega hitem. Až 60 fazolek se snaží překonat řadu překážkových drah k získání zlaté korunky. Proč tahle hra vzbudila neuvěřitelný zájem hráčů?

PlayCool

 

V redakci jsme hráli pecku, které patřilo léto. Naše dojmy jsou ale trochu rozpačité... Proč? Co na hru říká náš kolega - recenzent?

 

Battle Royale tak trochu jinak

Narozdíl od battle royale her, jako je Fortnite, Call of Duty: Warzone či Apex legends, jdou na to Fall Guys zcela jinak. Místo toho, abyste se stali zabijáckým strojem, vám tady stačí být jen rychlejším a šikovnějším než vaši protivníci. Bojiště se neodehrává ve městě duchů či na opuštěných ostrovech, ale v menších mapách s různými opičími překážkami, na nichž spolu účastníci  soupeří.

 

 

Ve hře je dostupných několik map s různými minihrami. Jedná se například o překážky, liščí ocásky či mini fotbálek, během nichž jsou hráči postupně vyloučeni, dokud nezbude jen jeden jediný. V některých minihrách jsou hráči rozděleni do týmů, a tak je k probojování se do dalšího kola nutná kooperace. K vítězství se dá probojovat již za 15 minut, a za výhru dostanete zlatou korunku, kterou můžete použít v herním obchodě a pořídit si za ní speciální obleček či vzor pro svojí fazolku. Mimochodem - právě ztvárnění a hlavně roztomilost těchto postaviček je jedním z hlavních důvodů, proč se hra tak proslavila.

 

 

Vzteklouni, ruce stranou

Ve Fall Guys můžete své nepřátele i sabotovat. Jedním dobrým nárazem můžete nepříteli rozhodit rovnováhu, a tím mu překazit i jeho naděje na vítězství. Proto se ve hře najde i pár trollů, kteří vás chytnou a nebudou chtít pustit. To může mít za následek, že spadnete z mapy, a kvůli tomu nedoběhnete do cíle. Tady rovnou říkám, že hru bych doporučil lidem, kterým nevadí prohrávat. Naučení se map a ovládnutí pohybu vám totiž zabere několik desítek hodin, a aby toho nebylo málo, velkým faktorem je také štěstí, bez kterého se v téhle hře jen tak neobejdete.

 

 

Nejen pro děti

Grafické zpracování hry může vypadat, že cílí na mladší publikum, ale obdobně jako Fortnite se stala hra populární i mezi dospělými a mezi streamery. Poznat se to dalo zejmna při vydání hry, kdy hned v první týden padaly servery kvůli náporu hráčů.

Fall Guys se také snaží stmelovat svou komunitu pomocí sociálních sítí, kde sdílí různé hráčské klipy či jejich výtvory (od dortů až po kresby). Jeden z nejzajímavějších kroků bylo vyhlášení soutěže, kde komunita mohla darovat peníze na charitu a za odměnu by největší dárce dostal možnost mít ve hře svojí vlastní postavu. Nakonec bylo výherců více a dohromady vybrali 1 000 000$!

Fall Guys spojilo síly hned s několika různými vývojáři, a tak se hráči mohli dočkat vzhledů z her jako například Half-Life, Portal či My Friend Pedro. Popularitou se hra hodně přibližuje Fortnitu, avšak počtem hráčů se k němu asi nikdy nepřiblíží. Zabrání mu v tom nutnost si hru koupit. Přesto si na počítačích hra během prvního měsíce našla přes 7 milionů hráčů, na konzoli Playstation to bylo dokonce přes 16 milionů.

Jak již dnes bývá zvykem, hra také nabízí battle pass, který je zcela zdarma a momentálně je za rohem jeho druhá sezóna.

 

 

Redakční hodnocení

Fall Guys je velice solidní hra s velmi originálním zpracováním, u které se zabaví celá rodina. Velkým plusem je i přístup vývojářů, kteří aktivně komunikují se svou komunitou. Co se týče herního obsahu, tak v tomto odvětví také neotálejí. Hra je venku zhruba měsíc a už se připravuje nový obsah. V dnešní době je opravdu super vidět takovou indie hříčku prosperovat a doufejme, že se bude hře jen dařit. 

Fall Guys bych za originalitu a zajímavé zpracování battle royale žánru udělil 9/10.

 

Které hry by vám letos na seznamu vyzkoušených rozhodně neměly chybět? Podívejte se na Herní pecky roku 2020!

 

 

Připravil: Petr Svoboda

Foto: store.steampowered.com