CoolClub pro IT odborníky

Bezpečné heslo? Minimálně 18 míst. A správce hesel

19.07.2022

Prolomení hesla složeného z číslic, symbolů a malých i velkých písmen o 7 znacích zabere profesionálům zhruba 31 sekund. Chcete-li ochránit své osobní údaje a data, nespoléhejte na slabá data, využijte těch bezpečných. Ta mají mít minimálně 18 míst. Spolehlivě vám s nimi pomůže správce hesel. Máme tipy na tři spolehlivé.

 

Magazín

 

Věděli jste, že prolomení hesla složeného z číslic, symbolů a malých i velkých písmen o 7 znacích profesionálům trvá pouhých 31 sekund? Udržet data a osobní údaje v bezpečí se najednou stává hlavní prioritou, a tak spoléhat se na slabá hesla, jako je jméno domácího mazlíčka z dětství nebo číselná kombinace 1234, je velice riskantní záležitost.

Volba silného hesla se tak dostává do popředí a s tím přichází i pomocník, správce hesel. Proč ho používat? 

 

Šifrovaný digitální trezor

Soukromí je jedna z nejcennějších věcí, které máme, a tak veškeré důležité informace zamykáme všemožnými hesly. Bez kódu se nedostaneme do mobilního zařízení, na sociální sítě, ani například k našim financím.

Hesla jsou pro nás momentálně naprosto klíčová a jejich tvorba není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Obzvláště pokud chceme zvolit opravdu kvalitní zabezpečení. Aby naše bezpečná, tj. dlouhá a složitá hesla byla v bezpečí uložená na místě, kde je kdykoliv vylovíme, měli bychom používat správce hesel.

Správce hesel je ve své podstatě šifrovaný digitální trezor, který bezpečně uchovává přihlašovací údaje spolu s heslem. Součástí těch nejlepších správců hesel je i generátor, který pomáhá nejen vytvářet silná a jedinečná hesla, ale také zajišťuje, že nedojde k užívání stejného hesla k vícero účtům.

 

 

Vybrat spolehlivého správce hesel

Jedním ze správců hesel je Bitwarden. Jedná se o bezpečný open-source nástroj, který lze doposud používat bezplatně na neomezeném počtu a typu zařízeních. Jeho největší nevýhodou ale může být uživatelské rozhraní, které není tak přívětivé, jako u jiných špičkových správců hesel.

Dalším zástupcem je 1Password, který je hodnocen jako jeden z nejbezpečnějších a nejlépe vybavených správců hesel na trhu. Díky tomu je oproti konkurenci upřednostňován nejen individuálními uživateli, ale také velkými společnostmi, které ho nasazují na zaměstnaneckých počítačích.

Poslední tipem je LastPass. I tento nástroj lze používat ve free verzi, ale od března loňského roku už pouze omezeně. Stejně jako ostatní pomůže se zapamatováním stovek přihlašovacích údajů na různých zařízeních a operačních systémech, ale nyní už pouze tehdy, když si zaplatíte premium verzi.

Ať už máte svého favorita nebo ne, jedno je jasné, z výzkumu pro rok 2022 vyplývá, že nejbezpečnější cesta je používání minimálně 18místného hesla, za použití číslic, velkých i malých písmen a symbolů. Nezní nyní správce hesel jako lákavá možnost?

 

Tip! Top 10 lekcí o kybernetické bezpečnosti získaných během jednoho roku pandemie



Připravila: Petra Sauerová