CoolClub pro IT odborníky

Známe výsledky výzkumu nejoblíbenějších herních konzolí! Kdo je vítěz a kdo jen dobrý marketér?

15.06.2021

Konzole firmy PlayStation jsou mezi lidmi natolik populární, že zásoby produktů na skladech neustále chybí. Poslední model konzole byl u zákazníků tak oblíbený, že se sklady vyprázdnily až podezřele rychle. Mají lidé opravdu o produkty takový zájem, nebo je to jen dobrá strategie firmy a naskladňují menší počty kusů, než jak velká je poptávka? Na to se zaměřili odborníci při nejnovějším výzkumu oblíbenosti právě těchto konzolí.

 

 

Porovnávané konzole byly od Playstation, Nintendo a Xbox. Výzkum probíhal skrz platformy Instagram, TikTok, Reddit a YouTube. Každá značka a konzole dostala 100 bodů popularity na sociálních sítích, na základě jejich online popularity pak byla vyhodnocena nejlepší značka a konzole. Jak výzmkum dopadl?

Nejlépe se umístila, napříč všemi čtyřmi sociálními médii, konzole Playstation 4 s celkovými 98 body. Druhá nejoblíbenější konzole je Xbox One s 88 body. Na bronzovou medaili dosáhl Playstation 5 se skóre 76 bodů.

Nejtagovanějšími konzolemi na Instagramu je Playstation 4 a Xbox One. Na TikToku byl nejpopulárnější Playstation 4, překonal 20 miliard shlédnutí na videích s hashtagy vztahujícími se ke konzoli. Ta samá konzole byla nejvíce populární a zmiňovaná i na platformě Reddit, kde dosáhla maximálních 25 bodů a skoro milion postů a komentů se týkalo právě ní.

Nejsledovanější video na YouTube se skoro 160 miliony zhlédnutí obsahovalo konzoli Nintendo Switch.

 

 

Výzkum byl proveden pomocí seznamu všech konzolí s využitím různých zdrojů. Následně byl vytvořen seznam variant jednotlivých konzolí, které byly použity jako kritéria pro vyhledávání. Každá varianta byla zadána do funkce hashtag na Instagramu, výsledky byly zaznamenány a sečteny pro každou konzoli.

 

Připravila: Erna Březinová