CoolClub pro IT odborníky

Nejslavnější cheat kódy v historii gamingu. Znáte je?

01.11.2021

Nesmrtelnost, extra životy, peníze navíc nebo špičková herní výbava – to všechno můžete mít, když víte, co naťukat do klávesnice. Cheaty se staly žhavým herním prvkem, jenž s oblibou využívají gameři po celém světě. Pojďte nakouknout do zákulisí a odhalit, odkud se vzaly a které z nich se zapsaly na seznam těch nejslavnějších.

 

Magazín

 

Proč vznikly cheat kódy aneb hokus pokus, který měl zůstat utajený

O tom, že cheat kódy existují, všichni ví. Jen málokterý gamer však zná odpověď na otázku, proč vlastně vznikly. Tyto kódy se na scéně objevily na začátku 80. let z jednoduchého důvodu – měly pomoci vývojářům testovat jejich vlastní hry.

Potřebovali se ujistit, že v nich nezůstaly žádné chyby. Někdy se ale narazili na herní situaci, ze které se nemohli dostat. Třeba když nemohli porazit nepřítele nebo byli příliš pomalí, aby postoupili do dalšího levelu. A právě v takové chvíle sahali po cheat kódech, které jim dodaly extra životy nebo lepší výbavu. 

Ač byly tyto vychytávky původně určeny pouze pro interní použití, časem se plně začlenily i do placených verzí a hráči je přijali s otevřenou náručí.

Zajímavost: Pro vývojáře měly cheat kódy často speciální význam. V rozhovoru v Retro Gaming Magazine hlavní vývojář hry Manic Miner Matthew Smith uvedl, že jeden z kódů měl podobu „6031769“ – čísla z jeho SPZ.

 

Anti cheatovací praktiky, které vás přimějí se zastydět 

Ne všichni měli pro herní podvádění pochopení. Mnoho vývojářů tak začalo přicházet s nápady, jak hráče za jejich „nečestné“ chování potrestat. Například u PlayStation 3 nemohli získat trofej, pokud pro výhru použili cheaty. Stejnou cestou se vydalo i GTA, kde kvůli aktivaci cheat kódů hráči nemohli dokončit svou misi. 

Někdy ovšem vývojáři volili i peprnější způsoby, jak odradit hráče od užívání cheatů. Pokud jste si chtěli ulehčit hru ve hře Battlefield 1922, vyskočilo na vás okénko se slovy: „Trying to cheat? Shame on you. Feel my wrath.“ Veřejného zostuzení jste se mohli dočkat i u hry Warcraftu II, kde jste získali rank „Cheater“.

 

 

Nejslavnější kód Konami slaví 35 let 

Cheat kódů je celá řada, jeden z nich se však navždy zapsal do srdcí fanoušků počítačových her. A tím je Konami. Poprvé jste se s ním mohli setkat u legendární japonské střílečky Gradius z roku 1986.

Vývojář Kazuhisa Hašimoto se snažil hru udělat co nejvíce napínavou a náročnou, což se mu povedlo na výbornou. Sám ji totiž nedokázal dokončit. A tak musel přijít s kódem, který by mu pomohl projít hrou a polapit její mouchy.

Stačilo na klávesnici zadat tuto kombinaci kláves: nahoru, nahoru, dolů, dolů, doleva, doprava, doleva, doprava, B a A. Jakmile to udělal, odemkl pro sebe dalších 30 životů, které mu pomohly překonat všechny nastražené výzvy.

Když mělo dojít k uvedení hry Gradius na trhu, Kazuhisa zapomněl kód odstranit. A přesně tak se zrodil fenomén, jenž neprovází pouze Gradius, ale také řadu dalších gamingových kousků – například Contra, Castlevania, Silent Hill nebo Metal Gear Solid.

 

Slavné cheaty ve hrách

  • The Sims

Abyste mohli začít nový život se svým Simíkem, musíte mít dost peněz. Pokud nechcete čekat, až donese domů simoleony z práce, můžete zadat příkaz „Motherlode“. Na účtu se vám objeví 50 000 dolarů v jedné sekundě. 

 

  • Doom

Pokud chcete v této hře dosáhnout nesmrtelnosti, použijte kód "IDDQD".  "IDKFA" vám zajistí všechnyvšechny zbraně a střelivo, s kódem "IDSPISPOPD" projdete zdí a "IDBEHOLDI" vám zajistíneviditelnost.

 

 

  • Call Of Duty: Black Ops

Nemáte čas, abyste prošli příběhem nové mise? Přeskočte tuto část s kódem „3ARC UNLOCK“! Díky tomu se vám odemknou další levely a vy se můžete okamžitě pustit do hraní.

 

  • XCOM 2

Mimozemšťané jsou ve hře XCOM2 více než zákeřní. Díky své pokročilé technologii vás mohou zlikvidovat rychleji, než stihnete tasit své zbraně. Nemusíte ale propadat panice – s kódem „TakeNoDamage“ budete neporazitelní.

 

  • Red Dead Redemption 2

Nakupte si lepší zbraně a koně. Všechno je možné, když máte v kapse balík peněz. Stačí naťukat „Greed is now a virtue“ (chamtivost je nyní ctnost) a hned budete mít na kontě 500 dolarů. 

 

  • StarCraft 2

Některé mise StarCraftu jsou dlouhé a vyčerpávající. Nikdo se na vás nebude dívat skrz prsty, pokud místo restartu radši použijete cheat. Pokud se dostanete do svízelné situace, zadejte kód „WhySoSerious“. Rázem získáte pět milionů kreditů, které vám umožní ve hře pokračovat.

 


Pokud vás baví cheatovat, anebo hledáte ten správný cheat pro aktuální hru, podívejte se na pravděpodobně největší českou studnici cheatů, web cheater.cz. Zdejší Scorpions Team, malá skupina lidí, která ve svém volnu přes 20 let realizuje weby a programy pro hráče, dala dohromady více než 6 700 cheatů, tipů a triků pro PC hry!

"Do našeho portfolia slávy patří i programy Cheater, WinCheater, WinCheater 2, které hlavně v době své zlaté éry znal skoro každý hráč. Jen WinCheater 2 byl za celou svou historii stažen více než milionkrát a vyšel na CD/DVD všech herních časopisů v ČR," uvádí autoři na svém webu, odkud pravděpodobně neodejdete "s prázdnou".

 

Tip! Nejen pro nerdy: První Civilization ožívá v Excelu!

 

 

Připravila: Petra Pruden