CoolClub pro IT odborníky

Robopes vyrazil do pražského podzemí. Pořídil tam digitální 3D mapu kolektorů

12.07.2022

SPOT, čtyřnohý autonomní robopes od společnosti Boston Dynamics opatřený mechanickou rukou, pomohl s přípravou virtuální 3D mapy pražských tunelů s inženýrskými sítěmi, takzvanými kolektory.

 

Novinky

 

Tým robotiků z Fakulty elektrotechnické (FEL) Českého vysokého učení technického (ČVUT) vyslal v minulých týdnech do podzemí autonomního robota, se kterým pracují. Ten jim pomohl s přípravou virtuální 3D mapy pražských tunelů s kolektory. Zároveň otestovali jeho pohyb a nasbírali data, na jejichž základě staví modely pro predikci šíření rádiového signálu.

Nulová komunikace a žádný přístup k GPS. Podzemí přináší pro robopsa mnoho výzev. Musí se tak orientovat pouze prostřednictvím dat a snímání prostředí. „Když se robot pohybuje daleko, tak musí být v podstatě zcela autonomní. Anebo si komunikační strukturu budovat,“ popsal vědec Jan Faigl, vedoucí laboratoře výpočetní techniky FEL.

Robopes je vybavený mnoha senzory a mechanickou rukou, v níž drží kameru. Kromě sledování linií a inženýrské sítě dokáže číst štítky na kabelech a zároveň zanášet informace do digitálních map. U tvorby 3D map to však rozhodně nekončí, SPOT si poradí s vyhledáváním poruch v síťových rozvodech, které vedou pod povrchem města. Zároveň zvládne i asistenci při záchranářských akcích v komplikovaném podzemním prostředí.

Detailní plán inženýrských sítí není však jediným výsledkem mise. Pro veřejnost je přístup do podzemí již řadu let nemožný, proto lze získané obrázky využít k virtuální prohlídce nepřístupných tunelů a zároveň poslouží i expertům, kteří mohou dopracovat GIS kolektorový systém a technické mapy Prahy.

 

 

Zpracovala: Kristýna Nováková

Foto: Boston Dynamics