CoolClub pro IT odborníky

Britové testují tryskový oblek, který by mohl pomoci během záchranných operacích na moři

03.06.2021

Když se řekne pirátství, řadě z nás se vybaví Karibik v 17. století a Jack Sparrow. Realita je ovšem jiná, násilné přepadávání a unášení lodí je zejména v jihovýchodní Asii a na jihu Rudého moře na denním pořádku. Společnost Gravity Industries teď přišla s tryskovými obleky, které by mohly usnadnit britským jednotkám přístup na nepřátelskou loď.

 

Novinky

 

Aktivita pirátů je problémem, který se řeší již po staletí, současná doba ovšem hraje do karet oběma stranám, moderní vybavení dělá moderní piráty. Ti si pro svou akci vybírají průplavy a úžiny, kde lodi snižují rychlost a díky jejichž mohutnosti nejsou tak obratné, jako právě lodě pirátů, které jsou malé a rychlé. Pirátským cílem je buď samotný náklad lodi, anebo námořníci, kteří jim jako rukojmí zajistí vysoké výkupné.

Tryskový oblek by tak mohl být šancí, jak nad piráty zvítězit. Jet pack je ještě stále ve fázi testování, je nezbytné ho dotáhnout k dokonalosti, vojáci jsou během akce ohroženi na životě. Oblek by je ideální především při rychlém a efektním nalodění, pokud možno bez upoutání pozornosti nepřítele. To si však lze zatím jen těžko přestavit, protože trysky jsou logicky poměrně hlučné.

 

 

Výše popsaný typ nalodění se nazývá VBSS – Visit, Board, Search and Seizure, a jde o nejnáročnější část celé operace. Výhodu tryskových obleků by byla nezávislost na plavidlech a možnost „odletět“, ale to už opravdu hovoříme o velké budoucnosti. Britské ozbrojené síly zatím nemají jasno, zda oblek zahrnou do své výbavy, ale rádi se zúčastnili experimentálního testování této moderní technologie.


Připravila: Natalie Brzobohatá

Foto: Facebook.com - Gravity Industries