CoolClub pro IT odborníky

CV pro indickou nevěstu, bez naznačení pohlaví, i do Tesly. Slovenský start-up Kickresume umí zazářit kdekoliv

18.01.2021

Poohlížíte se po nové práci a hledáte inspiraci, jak udělat na personalistu dojem? Prvním krokem k úspěchu je vyšperkovaný životopis. Své o tom ví Tomáš Ondrejka a Peter Ďuriš, kteří vymysleli online platformu na tvorbu životopisů, s nimiž vás klidně vezmou do Googlu, NASY nebo Tesly. Na téma start-upu Kickresume jsme vyzpovídali jednoho ze zakladatelů, Tomáše Ondrejku.

 

CoolDialog

 

O dobré nápady nemáme v Česku ani na Slovensku nouzi. Důkazem je start-up Kickresume, za kterým stojí dvojka kamarádů Tomáš Ondrejka a Peter Ďuriš. Dva spolužáci ze střední dali hlavy dohromady a společně vymysleli platformu, kde mohou uživatelé na pár kliknutí vytvořit CV podle ověřených grafických šablon, a dokonce přidat fráze, které personalisté na životopisu zaujmou a ocení.

O svůj nápad se rozhodli podělit se světem, a tak vzali projekt do akcelerátoru Spot Booster, kde s ním sklidili zasloužený úspěch. Díky získaným financím a mentorům pak mohli start-up rozjet naplno. Dnes na Kickresume najdete desítky grafických šablon, které za posledních pět let pomohly získat práci přibližně 1 milionu lidí. Uživatelé se rovněž mohou inspirovat vzorovým CV, se kterým se člověk dostane třeba do společností jako je NASA nebo Tesla.

Jak start-up vznikl a jak sestavit životopis, který vás dostane na pohovor? Na otázky odpovídá jeden ze zakladatelů Kickresume Tomáš Ondrejka.

 

Nejdřív pro sebe, pak pro milion uživatelů

Tomáši, prozraďte nám, jak a kdy váš projekt vznikl? Co bylo hlavní myšlenkou? 

Kickresume vzniklo ako študentský projekt, keď sme s Peťom potrebovali naše prvé životopisy na stáž. Nenašli sme žiadny zaujímavý a jednoduchý nastroj, ktorý by nám pomohol tak sme si urobili vlastný. Kickresume bolo pôvodne len pre našich spolužiakov a kamarátov, no o pár mesiacov sme už mali tisíce používateľov, ktorým sme pomohli napísať životopis.

 

 

Kdy se z projektu pro vlastní potřebu stal projekt na full-time?

Približne po dvoch rokoch sme začali na Kickresume pracovať full-time a do dnešného dňa sme pomohli nájsť prácu viac ako milión ľudom po celom svete. 

 

Z HR výzkumů se dozvídáme, že personalista stráví čtením CV v průměru jen pár sekund, a proto je první dojem klíčový. Co si o takové statistice myslíte? 

Mám pocit, že šesti sekundové pravidlo je trochu mýtus. Je to veľmi individuálne, no vo všeobecnosti personalisti strávia nad jedným životopisom viac času. Šesť sekúnd môže trvať len prvotný „scan“ životopisu na získanie základných informácii. Neznamená to však, že potom smeruje životopis do koša. Na túto tému sme spravili aj krátky rozhovor s našou dvornou HR expertkou Christy. 

 

Jak velkou roli podle vás hraje CV v náboru? 

Hlavnou úlohou životopisu nie je získať vám prácu, ale dostať vás na pohovor. Životopis by mal preto zaujať hneď na prvý pohľad – mal by mať štruktúru, ktorá uľahčuje čítanie, mal by byť prehľadný a prispôsobený na každú pozíciu. Či už graficky (dizajnovo) ale aj obsahom, ktorý zohráva kľúčovú úlohu. 

 

Jaká jsou podle Vás kritická místa na CV, na která se personalisté nejvíce dívají? A jakým způsobem jste tato data či znalosti nasbírali? 

Spolupracujeme s HR expertmi, aby sme lepšie pochopili celý proces hiringu v rôznych oblastiach na rôzne pozície po celom svete. Po rokoch zbierania dát z rozhovorov s personalistami sme sa veľa naučili a prispôsobili sa tomu.

Vo všeobecnosti sa všetci zhodli, že ak nájdu v životopise gramatické chyby, je to stopka pre uchádzača.

Ďalšie kritéria záležia aj od pozície na ktorú hľadajú ľudí. Na niektoré pozície je nutné mať vysokoškolský titul, no pri iných je prioritou prax a skúsenosti napríklad s technológiou pri IT pozíciách. Veľkým plusom je ak sú v životopise uvedené výsledky a úspechy (napr. zvýšenie predajov o 20 % za 3 mesiace), profesionálna emailová adresa a aktualizovaný Linkedin profil sú v dnešnej dobe samozrejmosťou. 

 

CV pro nevěsty i do Tesly

V čem je vaše platforma specifická a originální?   

Kickresume je postavené na jednoduchosti. Našim hlavným cieľom vždy bolo, aby si životopis u nás dokázal napísať naozaj každý. Aj preto máme databázu 20 000 predpísaných fráz, ktoré môžete vložiť jedným klikom do životopisu. Taktiež sme oslovili našich úspešných uchádzačov, či by nechceli zverejniť svoje životopisy. Podarilo sa nám tak dať dokopy databázu viac ako 1500 vzorov životopisov z top firiem ako Google, Nike alebo Tesla, ktorými sa môžete inspirovať. Robíme teda všetko pre to, aby si kvalitný životopis dokázal napísať naozaj každý. 

 

Kdo podle vás vaši platformu využije nejvíce, na jakou skupinu lidí konkrétně cílíte? 

Tomáš Ondrejka: Primárne sa zameriavame na mladých ľudí, ktorí menia v dnešnej dobe prácu častejšie. V poslednej dobe však vidíme nárast používateľov vo veku 50+, ktorí po dlhom čase menia prácu a hľadajú jednoduchý nastroj na vytvorenie životopisu. Veľkú skupinu tvoria aj študenti, ktorí majú Kickresume úplne zadarmo. Stačí použiť ISIC. 

 

Všimli jste si například, že se daná skupina uživatelů mění v závislosti na zemi, ve které žije? Jsou tu nějaká specifika?

Peter Ďuriš: Například v Indii jsme se setkali s vytvářením speciálního CV před vstupem do manželství, které se posílá rodičům nevěsty. V některých skandinávských zemích jsou zase standardní životopisy, ze kterých není možné určit pohlaví ani národnost uchazeče. Nesmí obsahovat ani fotografii, jinak jsou okamžitě vyřazeny z výběrového řízení.

 

V rozhovoru na stránkách VUT uvádíte, že jste minulý rok spolupracovali s psychology z Massachusetts Institute of Technology, kteří navrhli sérii psychotestů. Jak vám tato zkušenost pomohla při tvorbě CV šablon? 

Spolupráca s vedcami z MIT bola veľmi zaujímavá, veľa sme sa naučili. Jednalo sa o hry, ktoré sa využívajú pri recruitingu v spoločnostiach ako Google alebo Tesla. Uchádzač si zahrá sériu jednoduchých hier a na základe výsledkov vedia určiť, na akú pozíciu sa hodí. Pomáhali sme im konkrétne s validáciou dát tým, že sa naši používatelia hrali hry. Momentálne hry už na našom webe nenájdete, keďže ich používa Tesla a uchádzači si ich chodili trénovať na Kickresume pred pohovorom. Naši používatelia tak mali veľmi vysokú úspešnosť.

 

Máte do budoucna plány či vize, jak službu ještě rozšířit? Plánujete se dostat i na další zahraniční trhy? 

Samozrejme plánujeme Kickresume stále vylepšovať. Aktuálne pracujeme na „job matchingu“, pričom budeme vedieť odporučiť našim používateľom najlepšie pozície na základe dát hneď, ako si napíšu životopis. Zaujímavá funkcia bude aj analytika životopisov, na základe ktorej budeme vedieť každému navrhnúť, ako si môže svoj životopis vylepšiť a zvýšiť tak šancu dostáť sa na pohovor.

 

Jak na kvalitní životopis?

Pokud hledáte novou práci nebo vás jen zajímá, jak má vypadat vyšperkovaný životopis, podívejte se na web Kickresume. Všechny nabízené služby jsou aktuálně zdarma pro studenty a pedagogy z českých a slovenských vysokých škol. Kromě grafických CV šablon zde najdete také blog a ilustrovaný e-book s tipy, jak zvládnout proces hledání práce i samotný pohovor.

 

Tomáš Ondrejka

A lawyer by fate, marketing and personal branding expert by choice. When he’s not behind his laptop, he’s probably taking pictures somewhere on the top of a mountain. Or snowboarding down from there. Often dreams about moving our office to the Alps.

 

 

Připravila: Petra Pruden

Foto: Shutterstock; archiv T. Ondrejky