CoolClub pro IT odborníky

Vyhledávání pomocí obrázků? S Googlem už je to možné

20.04.2022

Google představil novou funkci Multisearch, pokročilé vyhledávání, které dokáže porozumět kontextu z fotografie a reagovat na relevantní dotazy. Multisearch představuje nejnovější snahu společnosti Google posunout proces vyhledávání na novou úroveň.

 

Novinky

 

Multisearch poskytuje větší flexibilitu a uživatelé tak nemusejí složitě vysvětlovat celý svůj dotaz. Funguje v podstatě tak, že využívá AI několika způsoby.        

Stačí fotoaparátem naskenovat určitý objekt a posléze napsat dotaz, který vás okolo daného předmětu zajímá. V praxi by to mohlo znamenat, že například vyfotíte rostlinu a vyhledáte návod, jak se o ni postarat. Společnost k tomu využívá výkonný machine-learning nástroj zvaný MUM (Multitask Unified Model) sloužící k pochopení komplexnějších dotazů.

Funkci naleznete v mobilní aplikaci Google. Stačí klepnout na ikonu fotoaparátu na pravé straně vyhledávací lišty, čímž se zobrazí Google Lens. Můžete zaznamenat či nahrát obrázek a poté kliknout na malé tlačítko obsahující znaménko plus a větu "přidat do vyhledávání".

To vám umožní zadat slova, která specifikují, co chcete najít. Očekává se, že zpočátku bude využití této služby souviset především s nakupováním, i když možnosti jsou mnohem širší a budou postupně přibývat.

Multisearch je v současné době k dispozici v beta verzi pouze pro uživatele nacházející se v USA. Vzhledem k tomu, že je aplikace Google globální záležitostí, je jen otázkou času, než se dostane i k nám. Ve hře je do budoucna také kombinace rozmanitějších způsobů vyhledávání.

 

 

Připravila: Kristýna Nováková