CoolClub pro IT odborníky

Vytvořte webovou aplikaci bez programátora: České AI řešení Contember pro vývojáře a designéry

03.05.2023

Společnost Contember přinesla na trh revoluční řešení pro vývoj webových aplikací. Používáním umělé inteligence, konkrétně technologie ChatGPT umožňují vývojářům vytvářet webové aplikace bez nutnosti programování. Vyvinutý produkt se stal oblíbeným mezi svými uživateli.

 

Novinky

 

Český startup Contember je další v pořadí, který využil sílu umělé inteligence. Konkrétně ChatGPT, kterým vyšperkovali funkcionality svého nástroje. Vytvořili zkratku, open source platformu pro frontendové vývojáře, se kterou stvoříte webovou aplikaci i bez zásahu programátora. 

Jan Sládek, spoluzakladatel startupu Contember, z vlastní zkušenosti zmiňuje, že týmy o mnoha lidech zjišťovaly, že v zadání na novou webovou aplikaci jsou chyby, až po několika týdnech či měsících práce.

Celý proces se tak neustále opakoval, a tak i zásadně prodražoval a zdržoval. A právě na tomto se Sládek společně s dalším spoluzakladatelem Davidem Matějkou, shodli a chtěli procesy zefektivnit a vyřešit. Rozhodli se tedy jít cestou tvorby platformy, kterou by mohli využívat pouze FE vývojáři bez nutnosti kooperace s kolegy z BE.

Slovy Sládka, roky pracovali na tom, aby se ji podařilo tvorbu webových aplikací zjednodušit, což zásadně pozitivním směrem ovlivnil podzimní nástup ChatGPT, který funkčnost služby posunul na úplně jiný level.

Díky tomu, že Contember vyvíjejí jako open-source, narazil na něj jejich aktuálně třetí spoluzakladatel Jonáš Nobile, který se pak na základě toho do party přidal.

Nestalo se to ale celé jen tak, ba naopak stálo to velké úsilí. Samotný vývoj trval více než tři roky a jeho aktuální podoba vychází z testování na více než dvou stech projektech. Tam ale dokáže pomoci například se správou obsahu a objednávek e-shopů, řízením projektů či hledáním cash flow.

Zatím jde ale o relativně malý byznys, kdy se měsíční příjmy Contemberu pohybují pouze na úrovni nižších stovek tisíc korun a pracují s tím, že klienti platí za hosting svých aplikací. V dalším růstu je ale podpoří investicí v hodnotě celkem 350 tisíc dolárů, což je téměř 7,5 milionu korun. Investory se staly český deep tech fond Tensor Ventures a společnost 108 Agency, která je mimo jiné dlouhodobým klientem Contemberu.

 

 

Připravila: Petra Sauerová