CoolClub pro IT odborníky

O chybách na pohovoru i o tom, jak si říct o plat: Úspěšný pohovor podle kariérní poradkyně Terezy Ščerbové

27.09.2021

Pohovory bývají pro kandidáty často strašákem. Jaké přešlapy považují personalisté za ty nejhorší? Jak odpovědět na otázku ohledně finančního ohodnocení? A co dělat s paralyzující nervozitou? Na naše otázky odpovídá kariérní poradkyně a koučka Tereza Ščerbová.

 

HRstack

 

Kdo je připraven, nebývá zaskočen

Jedno pořekadlo říká, kdo je připraven, není zaskočen. To stejné můžeme aplikovat i u pohovorů. Je pravda, že příprava na pohovor by se neměla podceňovat? Co všechno by měl uchazeč do této přípravy zahrnout?

Určitě, pro přípravu na pohovor je tohle pořekadlo více než výstižné. Já jsem přesvědčená, že kvalitní přípravou na pohovor se uchazečovy šance na úspěch mnohonásobně zvyšují.

Nejednou jsem byla svědkem, kdy jasný favorit výběrového řízení na pohovoru totálně pohořel, a to díky tomu, že si natolik věřil, až se na přípravu vykašlal. To je ale chyba. Dáváte tím najevo svůj laxní postoj a nezájem.

 

Jak taková správná příprava vypadá? Co neopomenout?

Do přípravy určitě zahrňte detailní seznámení s firmou: činnost firmy, nabízené výrobky a služby, znalost konkurence, finanční výsledky, vize firmy, hodnoty.

Nastudování pracovní pozice: porozumění požadavkům a schopnost popsat pozici vlastními slovy, nezapomeňte na přípravu sebe samého: sebeprezentace, promyšlení odpovědí na nejčastější otázky, nachystání věcí na pohovor a nastavení mysli na úspěch.

 

Dají se podle vás natrénovat i určité typy odpovědí?

Ano. Určitě nedoporučuji učit se něco nazpaměť, ale mít dobře promyšlené své odpovědi. Velmi zásadní je porozumět tomu, co personalisté danými otázkami sledují a naservírovat jim to, co je zajímá.

Dobře se dá připravit na nejčastější otázky na pohovoru (představení kandidáta, vysvětlení motivace pracovat pro danou firmu, největší úspěchy/neúspěchy, silné/slabé stránky atd.). 

Samozřejmě nejde být připraven na všechny otázky, zkušený personalista vás vždy nějakou otázkou zaskočí. Ale pokud ho předchozími odpověďmi přesvědčíte o tom, že jste nejlepším kandidátem a budete si věřit, máte z velké části vyhráno.

Bohužel neovlivníte to, zda si s nadřízeným sednete lidsky nebo to, jak byste do dané firmy či týmu zapadli.

 

 

Jak si říct o (dobré) peníze

Velmi ožehavé téma při pohovoru může být i otázka na finančního ohodnocení. Jak na tuto otázku odpovídat? 

I v tomto případě hraje také stěžejní roli příprava. Uchazeči si musí předem dobře promyslet, o jakou částku si chtějí říct. Musí plně uspokojit vaši potřebu a zároveň být v souladu s nabídkou zaměstnavatele.

Tato částka musí odrážet několik aspektů: 

1. Měla by to být částka, se kterou budete minimálně další 2 roky spokojeni (pokryje vám potřebné výdaje, včetně rezervy i spoření).

2. Je to částka, která plus/minus odpovídá nabídce zaměstnavatele. Tu orientačně zjistíte pomocí nastavení filtrů na pracovních portálech – zkoušejte, pro jakou výši mzdy nabídka ještě vyskakuje, někdy je finanční ohodnocení v nabídce přímo uvedené.  Spodní hranice je pro začínající kandidáty, vyšší hranice je pro zkušené kandidáty, kteří splňují předpoklady.

3. Jste s tímto požadavkem ztotožnění a měl by odpovídat vaší ceně na trhu práce. Tu orientačně zjistíte na serverech zabývajících se porovnáváním mzdové úrovně, např. platy.cz.

 

Máme se na otázku platu zeptat první?

Na finanční ohodnocení se nikdy neptejte vy, vyčkejte až tuto otázku položí personalista.

Pokud chcete získat co nejvyšší mzdu, odpovězte konkrétní částku, která je pro vás ideální a je v rozpětí, které firma uvádí.

Pokud by z výrazu personalisty či dalšího jeho dotazu bylo zřejmé, že jste přestřelili, tak dodejte komentář, že jste otevřeni diskusi, že máte o pozici opravdu velký zájem.

Pokud uvedete rozpětí mzdy, tak počítejte s tím, že se vás většina firem pokusí stlačit k nižší hranici rozpětí. Tedy i tato úroveň by pro vás měla být uspokojivá.

 

 

Zbavte se nervozity

Co má dělat uchazeč, který je hodně nervózní? Může nervozita při projevu negativně ovlivnit názor recruitera?

Personalisté bývají většinou shovívaví, pokud jde o absolventy nebo kandidáty s krátkou praxí. U zkušených kandidátů nervozita personalistu znepokojí.

Bude záležet na tom, o jakou půjde pozici, na koho u pohovoru natrefíte a jakou budete mít konkurenci. Pokud budete na pohovor pečlivě připraveni, není důvod k obavám.

 

Co když nás přece jen zaskočí?

Nervozitu před pohovorem můžete rozdýchávat (několik hlubokých nádechů a výdechů po sobě), případně rozchodit – než si sednete do zasedačky procházejte se, případně zkuste 2 minuty stát v pozici vítěze, tj. vzpřímený postoj se vzpaženýma rukama nad hlavou. Tato cvičení provádějte před pohovorem, nikoliv při něm :-).

Doporučuji si před pohovorem udělat i mentální přípravu. Vizualizujte si, jak příjemně probíhá pohovor a jaké to bude pěkné až budete ve firmě pracovat.

Je dobré si uvědomit, že o nic nejde. Pohovor je jen jakási informativní schůzka, na kterou si jdete popovídat s personalistou a zjistit více o firmě a pozici. 

 

Důležitou částí pohovoru je také řeč těla, která velmi často prozrazuje důležité informace o postoji uchazeče. Existuje něco jako ideální držení těla při pohovoru? Co naopak může působit negativním dojmem?

Základem pro úspěch je pevné držení těla, přirozený úsměv, držení očního kontaktu. Při sezení buďte mírně naklonění dopředu, to je známka zájmu. Zkuste se vyhnout zlozvykům typu žmoulání něčeho v ruce, kousání nehtů, hraní si s vlasy atd. Pokud nevíte, co s rukama, položte je volně do klína. 

 

Je zde nějaká nejhorší chyba?

Úplně nejhorší chyba je sedět odklonění od personalisty a mít zkřížené ruce na prsou, to je známka odmítavého postoje. Pozor si dejte i na přehnanou gestikulaci, někdy může působit až agresivně.

 

 

3 nejčastější chyby při pohovoru

Jaké tři chyby podle vás uchazeč na pohovoru dělá nejčastěji?

Všechny chyby, kteří kandidáti na pohovorech dělají, pramení z nedostatečné přípravy na pohovor. Ty hlavní jsou:

 

1. Neznalost firmy a obsazované pozice 

Kandidát nezná dobře firmu nebo obsazovanou pozici. Nejednou mi kandidát na pohovoru přiznal, že už si nepamatuje, o jakou se uchází pozici.

Za vše pak mluví to, když kandidát mlčí či mlží na otázku, čím ho firma zaujala a jaké konkrétní produkty či služby se mu líbí.

 

2. Kandidáti se neumí prodat a dobře prezentovat své úspěchy

Kandidáti moc neumí odhadnout, co je pro personalistu opravdu důležité a často pouze papouškují informace uvedené v CV na místo toho, aby vyzdvihli své kvality a přínosy pro zaměstnavatele.

Často sklouzávají k obecnému konstatování „jsem zodpovědný a pracovitý“, když přijde ale doložení konkrétních příkladů, tak mlčí... Nezůstávejte u obecných tvrzení, dávejte konkrétní příklady svého chování v minulosti.

Přemýšlejte také o tom, jaké vaše úspěchy můžou být pro zaměstnavatele také užitečné.

 

3. Nevhodné chování 

Nejčastěji se jedná o pozdní příchod, zapnuté zvonění na mobilu, arogantní posed, skákání do řeči personalistovi, špatné vyjadřování o předchozím zaměstnavateli či nadřízeném, ptaní se na mzdu, benefity nebo pracovní dobu mezi prvními dotazy.

 

 

Tereza Ščerbová

Tereza Ščerbová působí jako kariérní poradce a kouč na volné noze. Má 13 let zkušeností v oblasti HR z personálních agentur, velkých korporací i neziskového sektoru. Svým klientům pomáhá najít nový směr v jejich kariéře, získat vysněnou práci i sebedůvěru. Přípravě na pohovor se věnuje jak na individuálních konzultacích, tak skupinových kurzech.

 

 

Připravila: Petra Pruden