CoolClub pro IT odborníky

Twitterem vykázaný Trump se vrací s vlastní platformou

10.03.2022

Dlouhodobě očekávaná sociálně-mediální platforma Donalda Trumpa Truth Social byla v omezené podobě spuštěna v americkém Apple App Store. Své uživatele láká na aplikaci bez „diskriminace politické ideologie". Vedoucí projektu a bývalý kongresman Devin Nunes uvedl, že by měla být plně funkční do konce března.

 

 

Přestože sociální média přispěla k jeho vzestupu, Trump po léta obviňoval platformy Twitter a Facebook, z cenzury. Po nepokojích v americkém Kapitolu 6. ledna 2021 Twitter profil bývalého prezidenta trvale zablokoval s tím, že porušil pravidla týkající se zákazu podněcování k násilí. V té době měl více než 88 milionů sledujících. V reakci na to založil svou vlastní společnost Trump Media & Technology Group (TMTG) a o rok později tak vznikla aplikace Truth Social

Na svých webových stránkách je popisována jako sociálně-mediální platforma, jenž podporuje otevřenou, svobodnou a upřímnou globální konverzaci bez diskriminace politické ideologie. „Naším hlavním cílem je vrátit lidem jejich hlas," řekl bývalý republikánský kongresman Devin Nunes, který se stal CEO společnosti TMTG.

 

 

Každá sociální síť v App Store a Google Play však musí odstraňovat obsah, který porušuje pravidla. Proto by byla taková skutečně necenzurovaná platforma brzy pozastavena. Přidáme-li k tomu technické závady, které Truth Social aktuálně trápí a zmíněnou kritiku její obsahové politiky, vyvstane nám mnoho otázek ohledně její budoucnosti.

Podle App Store již proběhla první aktualizace a nyní je ve verzi 1.0.1. Plně funkční by aplikace měla být do konce března. Technologické problémy však mnohé nepřekvapily. „Vzhledem k tomu, že Trump chce znovu kandidovat na prezidenta, je časový plán aplikace řízen politickými cíli - nikoliv připraveností platformy," uvedla Jennifer Grygielová, odbornice na sociální média.

 

Truth Social by tak mohla pro Trumpa znamenat znovuzískání vytouženého impéria z minulosti. V době jeho největší slávy dokázal jeho jediný tweet rozhýbat akciovými trhy. Jeho první příspěvek na portálu Truth Social zněl: ,,Připravte se! Váš oblíbený prezident se s vámi brzy setká!"  Zda mu však jeho nová platforma poskytne vytoužený cíl a moc, se teprve ukáže.

 

 

Připravila: Kristýna Nováková

Foto: Shutterstock