CoolClub pro IT odborníky

Vzdušné taxíky už nejsou pouhá vize budoucnosti, český startup Zuri testuje své prototypy

01.02.2022

Napínavý boj o prvenství v osobní letecké přepravě, v provozu první vzdušné taxi služby, podle všeho vyhraje český startup Zuri Michala Illicha. Před dvěma lety představili budoucnost osobní letecké dopravy a nyní vše nasvědčuje tomu, že vzdušné taxíky už nebudou jen snem.

 

Novinky

 

Letoun nové generace bude startovat kolmo a na vzlétnutí mu stačí jen betonový plácek na okraji města. Poháněný bude elektřinou, a právě jeden z těchto letounů už společnost Zuri testuje, aby mohl co nejdříve do provozu.

Blíží se k finální verzi, která pomocí osmi rotorů a propracované konstrukci bude schopná přepravit cestující rychlostí vyšší než 300 km/h. Myšlenka Zuri je přepravovat cestující v evropských metropolích a na pobřeží, kde je potřeba se do cílových dovolenkových destinací dostat extra dopravou.

 

 

Modely jsou navrženy pro přepravu cestujících, ale i pro potřeby nákladní dopravy. Pokud chce letoun po dokončeném testování začít přepravovat cestující nebo jakýkoliv náklad, musí nejprve získat certifikaci Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví.

Jestli budou letouny v provozu pod záštitou jiné společnosti nebo té mateřské, to Michal Illich zatím nespecifikoval. Co je ale jisté, že letouny čeká v následujících měsících nejméně deset testů, které snahu společnosti přiblíží ještě o kousek blíže k cíli.

 

 

Připravila: Erna Březinová

Foto: Twitter