CoolClub pro IT odborníky

První komerční satelitní služba přináší širokopásmové připojení do Arktidy

21.10.2019

Společnost OneWeb, silně financovaný vesmírný startup, který nedávno spustil svou první skupinu mikrosatelitů pro celosvětové poskytování širokopásmového připojení, nyní oznámil svou první oficiální komerční službu. Zavítá i na Arktidu.

 

Magazín

 

Londýnská společnost, která počátkem tohoto roku uzavřela kolo o financování ve výši 1,25 miliardy USD, přinese do arktického regionu od roku 2020 širokopásmový internet s vysokou rychlostí a plánuje být prvním, kdo regionu poskytne 100% pokrytí. Společnost, která byla založena v roce 2012, je jedním z řady startupů, které vysokorychlostní přístup na internet do těžko přístupných regionů nasazují pomocí rozmístěním stovek nízkooběžných satelitů. Společnost OneWeb získala výhodu prvního tahu tento rok v únoru, když vypustila šest takových satelitů na raketě z Francouzské Guyany. O několik měsíců později SpaceX Elona Muska vypustil své první satelity v rámci své plánované internetové služby Starlink a Amazon plánuje něco podobného.

Nová satelitní infrastruktura doplní stávající pozemní technologie, jako jsou optické kabely, s cílem rozšířit pokrytí. Zajistí však také pokrytí, které bude vždy funkční i při přírodních katastrofách a zároveň bude pohánět nové technologie, které vyžadují připojení s nízkou latencí, jako jsou například internet věcí (IoT) a samořiditelná vozidla.

 

60. rovnoběžka na sever

Nová internetová služba společnosti OneWeb slibuje kapacitu 375 Gbps pro oblasti ležící nad 60. rovnoběžkou na sever, což je v podstatě kruh o šířce 60 stupňů severně od rovníku, který pokrývá Severní Ameriku, Evropu a Asii. Společnost již buduje pozemní infrastrukturu potřebnou k tomu, aby její satelity byly funkční na Zemi, a staví antény v Norsku a na Aljašce, které mají být funkční do ledna příštího roku. „Připojení je nyní nezbytným nástrojem a základním lidským právem“, řekl generální ředitel OneWeb Adrian Steckel. Skupina satelitů společnosti OneWeb nabídne univerzální vysokorychlostní pokrytí Arktidy dříve, než jakýkoli jiný navrhovaný systém, který by uspokojil potřebu rozsáhlé konektivity v celé Arktidě.

 

Další miliarda

Jednou z největších zbývajících překážek pro giganty zaměřující se na příští miliardu uživatelů internetu je totiž právě nedostatek přístupu k internetu, a proto společnosti tolik investují do nezbytné infrastruktury - včetně podmořských kabelových systémů, satelitů a solárních zařízení připojených na balónky. Začátkem letošního roku Facebook oznámil partnerství s Viasatem, jehož cílem je přivést do venkovských komunit satelitní sítě s Wi-Fi hotspoty, které začínají v Mexiku. A Amazon spustil AWS Ground Station, aby pomohl svým podnikovým cloudovým zákazníkům přistupovat a spravovat data získaná ze satelitů.

Zatímco komerční služba OneWebu je částečně navržena tak, aby pomohla jednotlivcům a domácnostem připojit se k internetu, velký důraz je kladen na obchodní úsilí, včetně rozvoje vědeckého výzkumu a vládních iniciativ v regionu, jakož i na letecké a námořní zájmy. Očekává se, že tající arktický led otevírá dalekou severní polokouli novým lodním trasám, což znamená, že by se tento region mohl stát spíše obchodní tepnou. „Propojení je v naší moderní ekonomice kritické,“ dodala Lisa Murkowski, americká senátorka pro Aljašku. Jakmile se Arktida otevře, zajistí obyvatelům Arktidy přístup k cenově dostupnému a spolehlivému širokopásmovému připojení, aby byl vývoj bezpečnější a udržitelnější. A také tímto krokem budou vytvořeny nové příležitosti pro příští generaci v tomto dynamickém regionu světa.

 

 

Připravil: Radek Svoboda