CoolClub pro IT odborníky

5 TOP dokumentů pro technologické geeky

25.05.2021

Milujete dokumenty a jste velkým fandou moderních technologií? Dáme vám tipy na zajímavé dokumentární filmy, které vám zpříjemní propršené odpoledne, nebo vás třeba inspirují při večerním relaxu. Rozhodně je z čeho vybírat. Řeč bude o vlivu digitálních technologií na naše zdraví, opravdovém fungování sociálních sítích nebo o výrobě elektromobilu Tesla.

 

CoolMovie

 

 

1. V tváří v tvář

Technologické giganty, Apple a Microsoft, všichni dobře známe. Kolik z nás zná ale opravdový příběh jejich šéfů a vzájemných rivalů – Steva Jobse a Billa Gatese. Jak vnímají začátek svého podnikání? Jaké limity a překážky museli řešit? A stali se z těchto dvou rivalů nakonec skuteční přátelé? Příběh, který započal před více než 35 lety, konečně dostává filmovou podobu. Dokumentární film Tváří v tvář, který běžel na platformě Spektrum, je nyní volně dostupný i na platformě YouTube. Fanoušci Applu a Microsoftu by si to určitě neměli nechat ujít.

Sledujte zde.

TIP: Pokud by vás zajímalo více o životě Billa Gatese, Netflix nabízí dokumentární seriál o 3 epizodách: Decoding Bill Gates. Najdete zde i filmovou biografii Steva Jobse.

 

2. Přetížený mozek – Digitální technologie

Technologie nás provází na každém kroku. E-maily, SMS, upozornění ze sociálních sítích – to vše se na nás valí od rána až do večera, což v nás může vyvolávat stres a pocit přehlcení. Může mít tento nekonečný proud informací negativní vliv na naše zdraví? Mohou kvůli tomu vznikat nové civilizační nemoci? Odborníci z oblastí neurovědy, sociologie a informačních technologií dali hlavy dohromady a své poznatky sdílí ve francouzském dokumentu Přetížený mozek – Digitální technologie. 

Sledujte zde.

 

 

3. V zákulisí Tesla Motors

Všechno to začalo mužem, který měl velkou vizi – vytvořit nejlepší elektromobil všech dob a navždy se rozloučit s benzinovými auty. Nic podobného se zatím nikomu nepodařilo uskutečnit až do chvíle, než na scénu přišel geniální Elon Musk. Jeho Model S nepřestává překvapovat svým výkonem, luxusním designem a výbavou. Jak probíhal jeho vývoj a na jaké limity Elon narazil? Původní dokument National Geographic vám poskytne hodinovou ochutnávku ze zákulisí Tesla Motors, kterou byste si neměli nechat ujít.

Sledujte zde.

 

4. Sociální dilema

A nyní něco z jiného soudku. Žhavým tématem dnešní doby jsou také sociální sítě, jež bývají důležitou součástí každodenního života mnoha z nás. Netflix v roce 2020 publikoval strhující dokument Sociální dilema od režiséra Jeffa Orlowski, který odhaluje odvrácenou stranu fungování sociálních sítích a poukazuje na riziko v podobě narušování soukromí a těžkou manipulaci. Je ovšem důležité poznamenat, že dokument Sociální dilema nenabízí odpovědi, ani nenavádí druhé, aby přestali využívat sociální sítě. Spíš se snaží originální formou upozornit na jejich problematičnost a možná rizika. Ať už jste příznivci, nebo naopak odpůrci sociálních sítích, tento dokument by vás mohl bavit.

Sledujte na Netflixu. 

 

5. Internet věcí

Na závěr tu máme tip na zajímavý dokument o zrodu a vlivu internetu na náš každodenní život. Není to tak dávno, co internet zaplavil celý svět a ukázal nám možnosti, o kterých se nám ani nesnilo. Po nějakém čase nám však začal ukazovat i svou temnější stránku. Jak dokážou hackeři ukrást naše soukromí? Jak zabráníme tomu, aby internetové společnosti, jako je Facebook a Google, nezačaly prodávat naše osobní data? Jaká bude technologická budoucnost? Noční můra, nebo eko-utopie? To se dozvíte v britském dokumentu Internet věcí. 

Sledujte zde.

 

Jste fanoušci zajímavých dokumentů a v této krasojízdě chcete ještě na moment pokračovat? Přečtěte si také náš minulý článek: 10 senzačních dokumentů od HBO a Netflixu.

 

 

Připravila: Petra Pruden