CoolClub pro IT odborníky

Exoskelet ulehčí chůzi a zvýší výkon až o 40 %

17.09.2024

Minimalistický exoskelet MO/GO přichází s inovativní technologií pro podporu pohybu v náročných terénech i v běžném životě. Tento měkký exoskelet s názvem MO/GO (zkratka pro „mountain goat“ neboli „kamzík“) ulevuje kloubům tak, abyste zdolali každý vrchol.

 

Novinky

 

Startup Skip se spojil s outdoorovým specialistou Arc’teryx, aby uvedl na trh novou technologii exoskeletu určeného pro každodenní použití. Exoskelet MO/GO pomáhá uživatelům s mobilitou a významně usnadňuje chůzi.

Má totiž ulevit především kolenům, tedy pomáhat kvadricepsům a hamstringům. Při chůzi poskytuje jednak 40% asistenci a dokáže tak zvýšit celkový výkon uživatele až o dané čtyři desítky procent. Jednak umí při chůzi efektivně odlehčit až o 13 kilogramů zátěže. Konstruktéři zminimalizovali hmotnost exoskeletu použitím uhlíkových vláken, díky nimž je zařízení lehké a velmi odolné.

 

Jednoduché ovládání

Snadné ovládní je jednou z hlavních výhod MO/GO. Zařízení má jednoduché tlačítko pro zapnutí a vypnutí, úpravu úrovně asistence navolíte pomocí ovladače. Exoskelet tak lze snadno přizpůsobit svým aktuálním potřebám.

 

 

Diskrétní design

Exoskelet je integrován do speciálních kalhot. Tyto kalhoty zařízení zakrývají a chrání, a veposlední řadě zajišťují pohodlné nošení. MO/GO jsou k dispozici v deseti různých velikostech.

 

A co výdrž?

Při maximální asistenci vydrží exoskelet tři hodiny nepřetržité chůze do kopce, což se rovná zhruba 9,5 kilometru. Výhodou je schopnost zařízení dobíjet se při chůzi z kopce. Standardně MO/GO dodává se dvěma vyměnitelnými bateriemi, počítá tedy s jistou flexibilitou při používání.

 

Budoucnost lepších výsledků

MO/GO je momentálně k dispozici pouze ve vybraných amerických půjčovnách pro turisty. Pakliže si ho budete chtít vyzkouet, zamiřte například do lokality Grand Canyon. Ambice Skipu míří ale dál, exoskelet by se mohl stát běžnou součástí každodenního života i zdravotní pomůckou, která usnadní život.

S cenou 4 500 dolarů se zatím MO/GO řadí mezi luxusní technologie, ale Skip plánuje výrobu rozšířit, což by mělo postupně snížit cenu a udělat z MO/GO záležitost pro širší veřejnost.

 

 

Foto: Skipwithjoy