CoolClub pro IT odborníky

Chtěli naprogramovat kryptobanku, nakonec skončili u platformy na vývoj blockchainu. A v Silicon Valley

27.01.2022

Vůbec první český startup ve slavném údolí, brněnský Tatum, přivedla k úspěchu cesta, která neměla být cíl. Původní plán naprogramovat kryptobanku sice nezafungoval, ale během vývoje stvořil nástroj, který odstartoval fenomenální úspěch v podobě blockchainové technologie. Na té dnes funguje přes 17 tisíc vývojářů z celého světa a v dubnu se bude český startup prezentovat před největšími investory světa.

 

BusinessClass

 

Když Jiří Kobelka a Samuel Šramko začínali v bankovním sektoru, zaujal je tryskový vzlet kryptoměn a rozhodli se, že naprogramují kryptobanku. Měla fungovat jako klasická banka, ale namísto korun měla vyplácet kryptoměny. Třeba bitcoiny. Pro svůj nápad ale nesehnali investory.

Jenže se stalo něco jiného, během vývoje vytvořili nástroj, který je poslal až do prestižního akcelerátoru v Silicon Valley: platformu pro vývoj blockchainu.

Ta je jedinečná v tom, že poskytuje infrastrukturu a jednotný rámec pro více než 40 protokolů blockchainu, což v praxi umožňuje jakémukoli vývojáři vytvářet aplikace bez předchozích zkušeností s blockchainem. Platforma odstraňuje běžné překážky, jako je běh uzlů a učení se kódovat jednotlivé blockchainy, a poskytuje vývojářům komplexní sadu pokročilých funkcí, které výrazně urychlují vývoj.

 

Pár hodin namísto let

Díky tomu zvládají vývojáři vytvářet aplikace na bázi blockchainu v rámci hodin až dnů, namísto měsíců až let. „V podstatě vyvíjíme nástroj pro počítačové vývojáře. Jde o to, že vyrobit aplikaci na blockchainu, například pro banku, běžně trvá šest měsíců až dva roky. Avšak díky našemu nástroji mají vývojářské firmy spoustu věcí předpřipravenou, takže to zvládnou za pár dní, někdy i za pár hodin a ani nemusejí blockchainu příliš rozumět. Když to zjednoduším, pomáháme jim dostat se z bodu „mám nápad“ do fáze „už to funguje“,“ popsal Jiří Kobelka magazínu E15.

 

 

Mentoři ze Silicon Valley

Brněnský startup se tak stal vůbec prvním českým startupem, který se dostal do akcelerátoru v Silicon Valley. Tam měli k ruce špičkové lektory, ať už v oblasti podnikání, byznysu nebo marketingu. „Měli jsme už spoustu poradců v Evropě, kteří člověku říkají, co má dělat – jenže tihle ze Silicon Valley vám řeknou také proč a jak to máte dělat – a během hodiny vám kompletně přetočí celou vaši vizi,“ říká v rozhovoru pro Forbes Kobelka.

„V Silicon Valley se naučíte, že když to trvá déle než dva týdny, tak už vás to vlastně vůbec nezajímá. Ne za půl roku, ale do dvou týdnů musíte udělat úplnou otočku – protože za šest měsíců už vstupujete na burzu!“ Tatum tak měli k ruce například Vishe Paia, který má v Amazonu na starosti celou Alexu. „Učíte se tam strašně rychle postupy a myšlenky, které tady nemáme.“

 

Nejbezpečnější databáze

Úspěch technologie Tatum potvrzuje přes 17 tisíc vývojářů z celého světa, kteří na ní fungují. A jsou to vývojáři z různých oblastí - ať už jde o kryptoměny, armádní projekty, o sledování zboží po celém světě, nebo třeba o věrnostní programy.

„Nám jde o to, aby ho používali hlavně technici a jejich firmy, jestli o něm ví nebo neví nějaký koncový uživatel, to už je sekundární. Nicméně blockchain může mít samozřejmě řadu využití i pro běžné lidi a nejde zdaleka jen o kryptoměny,“ řekl Kobelka pro E15. „Dneska se třeba stavějí projekty typu identifikace aut. Koupíte si automobil a celá jeho servisní a havarijní historie je uložená na blockchainu. Takže ta data nikdo nemůže nijak falšovat. Hovoří se také o využití blockchainu při digitálních volbách. Blockchain je nejbezpečnější databáze, která v současnosti existuje. Když jsem kdysi pracoval v bance, podařilo se mi omylem smazat data za celý den. To by se v blockchainu nikdy nestalo,“ dodal Kobelka.

 

 

Zmrazit bitcoin

Zmíněnému světu kryptoměn nabízí Tatum unikátní technologii, která může regulovat kryptoměny. „Umíme zmrazit bitcoin čili limitovat jeho použití, což normálně nejde. Tuhle technologii máme už přes rok a půl. A právě pro tyhle regulované byznysy to je jediná šance, jak zůstat v nějaké rovině dodržování pravidel,“ upřesnil Kobelka magazínu E15.

Startup Tatum za čtyři roky své existence vyrostl z týmu dvou lidí na 40 osob a tento rok chce přibrat dalších 120 zaměstnanců. Daří se mu, protože jeho produkt je dnes technologicky nejjednodušší a nejvyspělejší.

Letos v dubnu startupu akcelerátor končí a čeká ho utkání se 700 největšími investory světa, které se bude snažit zaujmout. „Chceme obejmout blockchainový svět a stát se v tomto segmentu dominantním nástrojem,“ svěřil své plány časopisu Forbes. „Zkrátka dostat se do takové pozice, aby ten, kdo vyvíjí na blockchainu, využíval Tatum. Máme už i připravené strategie, jak toho dosáhnout.“

 

Tip! AI a Blockchain a jejich vhodnost pro řešení problémů

 

 

Připravila: Alena Čálková

Foto: Tatum; Shutterstock