CoolClub pro IT odborníky

Facebook slaví 20 let. Stárne, ale stále táhne miliardy

15.02.2024

Původně exkluzivní web pro studenty Harvardovy univerzity. Dnes největší komunitní síť západního světa. Facebook slaví 20. narozeniny. I přes velkou konkurenci jiných sítí ho měsíčně navštíví 3 miliardy uživatelů.

 

Novinky

 

Ačkoliv byl Facebook Markem Zuckerbergem založen 4. února 2004, podobu, kterou známe dnes získal až 1. září 2004. Tehdy byla spuštěna zeď, na kterou si členové mohli navzájem psát zprávy. Jak je na tom Facebook dnes, o dvacet let později?

 

Dva roky privátně

Facebook se široké veřejnosti otevřel až po dvou letech svého fungování mezi studenty. A právě tímto krokem si předznamenává globální úspěch. Registraci platforma všem zájemcům otevírá poprvé až 26. září 2006.  O rok později spouští Facebook svůj reklamní systém, v roce 2008 se přidává Chat a v roce 2009 se poprvé objevuje tlačítko Like.

A v tento okamžik začíná sociální síť teprve růst neskutečným tempem. V prosinci 2009 dosahuje 360 milionů aktivních uživatelů, ani ne o půlroku později oslavuje překonání mety 500 milionů a na sklonku roku 2010 už je na 600 milionech.

A takto postupuje pořád dál, kupuje Instagram, pohltí komunikátor WhatsApp, v roce 2016 rozšíří tlačítko Like i o další reakce a v roce 2017 už Facebook překonává metu 2 miliard měsíčně aktivních uživatelů.

 

 

Facebook a fake news

Neobešel se ale ani bez afér či fake news a čelil žalobám, které se motaly kolem toho, že příliš sleduje své uživatele. Pak také na plno propukl skandál okolo společnosti Cambridge Analytica, která mezi širokou veřejnost dostala informaci o tom, že Facebook využívá a zneužívá data, i třeba v předvolebních kampaních a informační válce.

Koncem října 2021 pak došlo na transformaci společnosti Facebook na Metu, což lépe reflektuje rozsáhlé portfolio produktů. A právě v tuto chvíli šlápli do dalšího pokusu tentokrát o ovládnutí světa virtuální reality.

Zatím se setkávání lidí v 3D prostředí zdá být dystopickou sci-fi variantou, ale Zuckerberg hodlá v příštích letech právě v této vizi utopit miliardy dolarů, a tak se teprve uvidí, kam to všechno povede.

 

Síť boomerů?

Facebook nyní usiluje o to, aby se nestal sítí boomerů, jeho uživatelé totiž stárnou a nejmladší generace v dnešní době objevují svěží alternativy, v čele například s TikTokem. I proto se Meta snaží o rozvoje svého Instagramu, a to i třeba skrze aktuální nově se rozvíjející sociální platformu Threads.

 


Připravila: Petra Sauerová