CoolClub pro IT odborníky

Budoucnost online seznamek: AI, VR, blockchain! Které seznamky patří mezi nejlepší?

13.09.2021

Zatímco technologický průmysl je plný módních slov, online seznamovací průmysl zatím technologickým vývojem příliš zasažen nebyl. Big data, umělá inteligence, strojové učení, rozšířená realita, rozpoznávání hlasu, virtuální realita, chatboti, blockchain, jak by se to mohlo uplatnit v online seznamování? A jaké jsou ty nejlepší seznamky pro různé cílovky?

 

Magazín

 

Existuje spousta dobrých seznamovacích webů a aplikací, ať už se chcete seznámit s novými lidmi, vyzkoušet nezávazné seznamování, najít další lidi s podobnými zájmy nebo konečně najít ideální protějšek pro dlouhodobý vztah.

 

Jaké jsou nejlepší seznamky na současném trhu?

Nejlepší seznamka pro začátečníky: DatingDirect.com

Na DatingDirect nejsou žádné triky. Ve skutečnosti je docela podobná našim starým známým Match, o kterých jsme se zmínili výše. Potenciální partnery si můžete začít prohlížet zdarma, a když se vám někdo zalíbí a budete mít chuť navázat konverzaci, musíte se přihlásit k odběru.

 

Nejlepší seznamka pro zaneprázdněné lidi: Lovestruck

Lovestruck vám pomůže zaměřit se na potenciální partnery podle místa a pokrývá mnoho velkých měst po celém světě. Je zaměřena na časově vytížené profesionály, kteří kvůli zaneprázdněnosti v práci a společenském životě jednoduše nemají čas na randění. Lovestruck vám pomůže zprostředkovat kontakt s lidmi, kteří se nacházejí ve vaší blízkosti - ať už v místě, kde pracujete, nebo bydlíte - a ušetřit vám tak drahocenné minuty nebo hodiny cestování na rande a zpět.

 

Nejlepší seznamka pro starší 40 let: eHarmony

Pokud to s hledáním té zvláštní věci zvané láska myslíte vážně, pak je to stránka pro vás. eHarmony bere seznamování velmi vážně, což z ní dělá jednu z nejlepších stránek, které můžete vyzkoušet.

 

Nejlepší seznamka pro lidi nad 50 let: Lumen

Lumen je moderní seznamovací aplikace speciálně navržená pro odvážné lidi nad 50 let, kteří se chtějí seznámit se skutečnými stejně smýšlejícími nezadanými. Každý profil obsahuje nejméně tři fotografie a podrobný životopis, který je navržen tak, aby s vašimi protějšky vyvolal zajímavou a smysluplnou konverzaci.

 

 

Nejlepší seznamka pro starší: match.com

Match je nejrozšířenější seznamka na světě a má téměř 1,8 milionu účastníků. Funguje tím nejtradičnějším způsobem: Na seznamce si jednoduše vytvoříte profil, prohlédnete si své potenciální protějšky, pošlete jim několik zpráv a pak si domluvíte schůzku. Existují také různé odnože match.com s mikrostránkami pro gay a lesbickou seznamku, asijskou seznamku, křesťanskou seznamku a polskou seznamku.

 

Nejlepší seznamka pro vybíravé lidi: PlentyofFish

Plenty of Fish funguje tak, že uživatele požádá, aby si udělali speciální test POF Relationship Chemistry Predictor, který měří sebedůvěru, orientaci na rodinu, sebeovládání, sociální závislost a pohodovost. Poté jsou vám přiřazeni ti, kteří se k vám nejvíce hodí.

 

Nejlepší seznamka pro plaché lidi: Mysinglefriend.com

Mysinglefriend.com je dítětem televizní moderátorky Sarah Beeny a funguje tak, že každého člena na webu navrhne a popíše jeho přítel. Cílem stránky je zbavit se faktoru trapnosti spojeného s nutností vytahovat se prostřednictvím svého online profilu a udělat z ní spíše zábavnou komunitu, kde si mohou podobně smýšlející lidé povídat, setkávat se a případně se do sebe zamilovat.

 

Nejlepší seznamka pro esteticky zaměřené: BeautifulPeople.com

Tato online seznamka dělá přesně to, co je na ní napsáno, a připojit se k ní mohou pouze lidé, kteří jsou považováni za dostatečně krásné. Aby se uchazeč mohl stát členem, musí být zvolen stávajícími členy opačného pohlaví. Členové hodnotí nové uchazeče po dobu 48 hodin podle toho, zda je považují za "krásné". Zní to drsně, ale stránka tvrdí, že přijímáním lidí na základě jejich vzhledu odstraňuje první překážku seznamování, a tvrdí, že díky tomu, že každý na stránce je „vhodný“, se členové mohou soustředit na poznávání charakteru a osobnosti lidí.

 

Nejlepší seznamka pro sportovně založené lidi: Zeal

Zeal je nová seznamovací aplikace, která spojuje lidi na základě společného zájmu o sport, místo aby je párovala podle vzhledu.

 

 

Jakou roli může hrát technologie?

Zatímco technologický průmysl je plný módních slov, online seznamovací průmysl zatím technologickým vývojem příliš zasažen nebyl. Big data, umělá inteligence, strojové učení, rozšířená realita, rozpoznávání hlasu, virtuální realita, chatboti, blockchain, jak by se to mohlo uplatnit v online seznamování?

Kromě některých bezpečnostních prvků, které aplikace zavedly, aby zajistily identitu svých uživatelů, se všechny zásadní technologické posuny v odvětví online seznamování zatím neuplatnily. Zatím se nepodařilo odvodit korelaci dat, která by předpověděla, že dva konkrétní lidé by se mohli shodovat v reálném životě.

Algoritmy a strojové učení vám však mohou pomoci ukázat lidi, o kterých si myslíte, že by vás mohli zajímat na základě vaší sociální kategorie, vašich koníčků, studia atd., avšak ukazuje se, že realita a lidská chemie je složitější. 

Existují různé aspekty, kterým by technologie mohla přinést skutečnou přidanou hodnotu do online seznamování.

 

Bezpečnost dat a soukromí s AI a/nebo blockchainem

S rozšířením osobního obsahu, který uživatelé sdílejí online, se krádež identity stává vážným problémem. Aby se zaručila větší jistota uživatelů online i při jejich setkání v reálném životě, mohly by technologie, které dokáží prohledat rozsáhlou databázi existujícího zveřejněného obsahu z různých zdrojů, předejít případným rizikům.

Jiným způsobem by mohl hrát důležitou roli také blockchain, pokud se některému globálnímu hráči podaří úspěšně zavést decentralizovanou a spolehlivou platformu pro identifikaci. Pak bychom se přestali spoléhat na Facebook, národní telekomunikační operátory nebo jiné třetí strany

 

Analýza obsahu pomocí AI a strojového učení

Jak to bude v případě označování obrázků, videí, zvuků a textů? Z hlediska spotřebitele jde o to, abyste mohli rychle zjistit, zda by vám tato osobnost mohla vyhovovat, nebo ne. Stejný pocit, který poznáte 20 sekund poté, co jste se s někým setkali a mluvili s ním v reálném životě.

Vzhledem ke stále většímu množství obsahu, který mají uživatelé sdílet, a k omezením, aby bylo možné rychle pochopit osobnost jiného člověka, by technologie, které by dokázaly obsah správně zpracovat, mohly být skutečnou přidanou hodnotou.

Inovace v oblasti seznamování nepřijdou s novými převratnými technologiemi. Online seznamování se vyvine v zážitek, který se bude blížit tomu, co děláme na sociálních sítích. Určitě dojde k posílení zážitku, k jeho autentičnosti, k přiblížení se zážitku v reálném životě.

Pro lepší výběr protějšků by chytřejší umělá inteligence mohla například zohlednit, kolik času v aplikaci trávíte, a také to, jaké profily si prohlížíte a jak dlouho, obsah vašich chatů, jak máte tendenci swipovat, jak dlouho vám trvá odpovědět na určité zprávy a zda chat iniciujete. Pokud necháte této budoucí umělé inteligenci pro online seznamování volnou ruku ve svém telefonu, může dokonce analyzovat, zda platíte účty včas, jaké webové stránky navštěvujete, jaké zprávy čtete, které pořady sledujete i jak cvičíte.

Umělá inteligence s vylepšenou detekcí fotografií by jednoho dne mohla přesně určit zájmy, které nemusí být nastíněny ve vašem profilu, nebo pomocí rozpoznávání obličeje najít váš typ. Údaje shromážděné ze shod všech ostatních - úspěšných i neúspěšných - by mohly pomoci zlepšit i vaše shody.

 

 

Video

Video bude hrát v seznamovacích aplikacích větší roli, ale jak přesně, to zatím není jasné. V loňském roce Tinder představil Loops, dvouvteřinová videa používaná místo profilových obrázků, která vypadají jako Boomerangs, a Badoo přidal funkci live-video chatu, pomocí které můžete mluvit s potenciálními partnery. Coffee Meets Bagel má krátká videa, která uživatele vybízejí, aby na svém profilu zveřejňovali odpovědi na každodenní otázky. Ačkoli se spousta lidí na videa ráda dívá, většina z nich nechce vytvářet vlastní.

 

VR a rozšířená realita

Virtuální realita v seznamovacích aplikacích si vyžádá také kulturní změnu, je to však budoucnost, kdy se všichni budou cítit pohodlně, když si nasadí VR headset.

Uvidíme scénáře, ve kterých se seznamující setkají ve virtuální realitě a pak spolu hrají hry pomocí rozšířené reality nebo cestují do jedné z oblíbených destinací (a přitom stále sedí na gauči).

 

Tip! "Erotická" sociální síť OnlyFans má již 65 milionů uživatelů. Aby se dostala i do mobilů, spouští i obsahově korektní aplikaci

 

 

Připravil: Radek Svoboda