CoolClub pro IT odborníky

ChatGPT přichází s revolucí a Microsoft ho integruje do svého vyhledavače Bing, sesadí Google z trůnu?

10.02.2023

ChatGPT vydaný společností OpenAI přináší do světa internetu revoluci. Cítí to nejen investoři, technologické společnosti, ale i široká veřejnost. Microsoft si ze své pozice investora rozhodně nenechá ujet vlak a už nyní pracuje na integraci technologie do svého vyhledavače Bing. Sesadí tak Google po 10 letech z dominantní pozice na trhu?

 

Novinky

 

Chatbot je postavený na rodině velkých jazykových modelů GPT-3. Tento autoregresivní jazykový model je schopen hlubokého učení textu a je trénovaný pomocí velkého množství internetových dat.

ChatGPT je k dispozici bezplatně a online jako výzkumný náhled, což dle OpenAI umožňuje systému učit se z reálného používání. Je možné mu pokládat jednoduché dotazy, jako “Ukaž mi nápady na zdravou večeři“ nebo “Jak nejlépe odpovědět na pracovním pohovoru na otázku „povězte mi něco o sobě“.

Ovládá ale i věci jako psaní básní, písní či esejí, stejně jako sestavení přání k svátku či uspořádání seznamu úkolů. Překvapivě právě lidská próza a jistota, s jakou chatbot odpovídá na otázky, z něho udělaly přes noc hit. Greg Brockman, prezident a spoluzakladatel společnosti OpenAI, na svém Twitteru uvedl, že během prvních pěti dnů překročil počet uživatelů 1 milion.

V letošním roce odborníci na AI očekávají vlnu nových produktů, aplikací a služeb poháněných právě technologií, která stojí za ChatGPT. Mohla by totiž změnit způsob, jakým probíhá nynější komunikace s chatboty zákaznických služeb, virtuálními asistenty s hlasovou podporou, jako je Siri nebo Alexa, ale i vyhledavači nebo dokonce e-mailovou schránkou.

Společnost Microsoft, která zároveň do projektu investuje, v této technologii vidí potenciál natolik, že ji chce začlenit do svých aplikací Outlook, Word a PowerPoint. Už nyní ji údajně integruje do svého vyhledavače Bing, což by mohlo zásadně změnit vyhledávání, jak ho známe.

Dle výzkumníků AI, by Bing mohl být schopen nabídnout vyhledávání, které by bylo lepší než vyhledávání Googlu, a tak mu potenciálně odejmout desetiletou dominanci na trhu.

ChatGPT může svým uživatelům totiž odpovědět jedinou jasnou odpovědí, ve srovnání s nespočtem odkazů tradičních vyhledávačů. Má také schopnosti, které jsou daleko za tradičními vyhledávači, jako generování nového textu, vysvětlování pojmů, vedení konverzace mezi uživatelem a systémem a mnoho dalšího.

Ale stejně jako i mince má dvě strany, přináší ChatGPT mnoho benefitů a zároveň skýtá spoustu nejistot a etických dilemat.

 

 

Připravila: Petra Sauerová