CoolClub pro IT odborníky

Googlu je 25 let! Znáte těchto 7 kuriozit?

16.10.2023

YouTube, Facebook, Pornhub. Nejvyhledávanější slova nejnavštěvovanější webové stránky na světě. Denně jej téměř 90 % uživatelů použije minimálně třikrát. Google slaví čtvrt století existence. Znáte tyto zajímavosti?

 

Magazín

Je 4. září 1998 a dva doktorandi ze Stanfordovy univerzity Larry Page a Sergey Brin pracují na svém školním projektu. Jejich cílem je provést výzkum internetových vyhledávačů. Jako vedlejší produkt u toho zakládají svůj vlastní. Dávají mu název Google.

 

Vedlejší produkt

Z Googlu, který de facto vznikl jako vedlejší produkt, se časem ale stává legendární gigant. Studenti však původně nechtěli firmu. Chtěli jen přijít na princip fungování vyhledávačů a urychlit si vyhledávání informací ke své disertační práci. Aby si proces zjednodušili, naprogramovali si svůj vlastní, rychlejší vyhledávač.

 

Na začátky byli tři

Na začátku Googlu však stojí tři klíčové osoby. Projekt Page a Brina realizoval také jejich spolužák Scott Hassan, který napsal většinu „googlích“ kódů. Ještě dříve, než byl Google zapsán jako společnost, však z projektu odstoupil. Pravděpodobně toho pak litoval.

Na jeho začátky však vzpomíná živě. „Celou strukturu Google jsme dokázali vybudovat velmi rychle, za šest až osm týdnů. Pracovali jsme na tom po nocích, hlavně proto, že kdybych na tom pracoval přes den, můj šéf by na mě křičel, protože sestavení vyhledávače nebylo považováno za výzkum.“

Oficiální „narození“ slavného vyhledávače datují autoři na 27. září 1998.

 

 

BackRub vs. googol

Původně se jejich vyhledávač jmenoval BackRub. Název se ale neujal a autoři jej nakonec pojmenovali googol, podle čísla googol (jednička následovaná stem nul).

Na nový vyhledávač se postupně nabalovali jak investoři, tak miliony spokojených uživatelů. Google byl brzy jedničkou mezi vyhledávači a své prvenství drží dodnes.

Zatímco v roce 1998 zpracovával 10 000 vyhledávacích dotazů za den, dnes je to více než 99 tisíc vyhledávání každou sekundu. Čili více než 8,5 miliardy vyhledávání za den.

 

Za co může Jennifer

Zlomovým okamžikem bylo pro Google zavedení služby vyhledávání obrázků. Tu nejvíce (a nevědomky) podpořila zpěvačka Jennifer Lopez, která si v roce 2000 na předávání cen Grammy vzala zelené šaty, které si chtěl zblízka prohlédnout skoro celý svět.

Pomocí vyhledávání přes obrázky se tak díky zpěvačce Googlu podařilo udělat skvělou reklamní kampaň.

 

Gmail - apríl?

Novou službu Gmail spustil Google 1. dubna 2004. A spousta uživatelů si myslela, že je to aprílový vtípek. Proč by vyhledávač spouštěl vlastní e-mail? Brzy však uživatele nalákala nevídaná kapacita e-mailové schránky, která činila 1 GB.

Prohlížeč Chrome

V roce 2008 spustil Google i svůj vlastní prohlížeč Chrome. Přestože zpočátku neměl moc funkcí, vynikal nad konkurencí svou jednoduchostí a rychlostí. Ale nejen prohlížeč, Google postupně rozšiřoval portfolio služeb o tzv. Toolbar.

Tam dnes kralují zejména obázky, Google Nákupy, knihy, Analytics… Google dokonce zkoušel i svůj vlastní mobilní telefon. A kdo by neznal Google Mapy!

 

Usvědčující Google Mapy

Google Mapy zná snad každý. Jejich funkce funkce Street View nefunguje jen jako orientační mapa. Díky detailnímu fotografickému zachycení ulic pomáhá například i usvědčit zločince.

Své by o tom mol vyprávět Brazilec Fabiana Souzu da Conceiçãa. Jako odsouzence za loupež jej policie hledala celých 18 let. Poté, co byl náhodně vyfocen Google autem lovícím snímky do Street View, však spadla klec a zločinec byl lapen.

 

 

Googlujeme!

Slovo vyhledávat získalo ekvivalent googlit. Společnosti Google se tak podařilo něco nevídaného – stala se bezesporu nejpoužívanějším a nejoblíbenějším vyhledávačem.

Pode statistik společnosti Oberlo jsme na Googlu dokonce závislí. Celých 84 % respondentů používá Google 3x denně a častěji.

Aby ne, vyhledávač to umí nejen s klíčovými slovy, ale i s obrázky. Jeho služba Google Lens (aplikace na rozpoznávání obrázků a objektů) rozpozná až miliardu různých předmětů a rozumí více než 100 jazykům světa.

 

Nejvyhledávanější slova na Google

Jaká jsou nejvyhledávanější klíčová slova? Aktuálně za rok 2023 jsou to zatím tato:

 

A co bude dál? „Během následujících pětadvaceti let budou naše snahy hledat odpovědi hnacím motorem nevídaného technologického pokroku. A pokud se v roce 2048 nějaký teenager podívá, co všechno jsme dokázali s pomocí umělé inteligence vybudovat, ale prostě u toho pokrčí rameny – tak budeme vědět, že jsme byli úspěšní,“ uvádí současný CEO společnost Sundar Pichai v dopise Googlu. Máme se tedy na co těšit.

Všechno nejlepší, Google!

 

 

Připravila: Alena Čálková