CoolClub pro IT odborníky

Přístupové klíče místo komplikovaných hesel: Google jde ve šlépějích Apple

01.06.2023

Bezpečnost na internetu je nevyčerpatelné téma, stejně tak jako apel na užívání komplikovaných hesel. Proto Google přichází, stejně jako Apple před rokem, s přístupovými klíči. Eliminuje tak nutnost si hesla pamatovat a k přihlášení vám postačí otisk prstu nebo sken tváře.

 

Novinky

 

Hesla, hesla, hesla. To je nekonečný boj s větrnými mlýny. Neustále je zdůrazňována důležitost používání složitých hesel, namísto klasických, jako je 12345, datum narození nebo jméno domácího mazlíčka, přesto jsou stále používány.

Bezpečnost na internetu představuje jeden z nejcitlivějších bodů. Změnit to mají přístupové klíče, které už loni začala používat Apple, nyní se do party přidává i Google.

Cílem přístupových klíčů je pomoci uživatelům zvýšit bezpečnost na internetu. Přihlašování tedy vypadá jako odemykání mobilu, otiskem prstu nebo skenem obličeje, dlouhodoběji by tak chtěli dosáhnout minimalizace či dokonce eliminace hesel.

Hlavní výhodou je, že si nebudete muset pamatovat žádné heslo, stejně jako nebude nutné provádět dvoufázové ověřování. Navíc je tato metoda také odolná vůči většině hackerských útoků.

Užívání přístupového klíče v rámci Google nebude nijak zvlášť složité, stejně jako tomu nebylo u Apple. Kdo ale bude přístupový klíč chtít používat, nejprve musí navštívit speciální web Googlu pro jeho vytvoření.

Zásadní k tomu také je mít prohlížeče Google Chrome 109, Safari 16, Edge 109 nebo novější a operační systémy Windows 10, macOS Ventura, iOS 16, Android 9 Pie a novější. Stejně tak je nutné mít aktivního správce hesel, která přístupové klíče podporuje, jsou jimi například Klíčenka na iCloudu, Google Správce hesel nebo 1Password.

Tvorba samotného klíče už je pak jednoduchá, stačí se dle instrukcí proklikat dialogovými okny, přičemž v jednom z nich zadáte heslo pro odemknutí daného zařízení, ale ne to, které používáte v Google účtu, a potvrdíte. S tímto klíčem pak můžete i nadále pracovat, ať už půjde o jeho přejmenování či smazání z jakéhokoliv důvodu v nastavení účtu pod ikonkou Bezpečnost.

Přístupové klíče se mezi několika zařízeními jednoho uživatele synchronizují automaticky, samozřejmě tak, aby se k nim nedostala žádná třetí strana, včetně Google.

 

 

Připravila: Petra Sauerová