CoolClub pro IT odborníky

Klient Musk i zápis do knihy rekordů: Jak Průša a jeho 3D tiskárny dobyly svět

30.11.2022

Josef Průša se vývojem 3D tiskáren zabývá od roku 2009. Jeho tiskárny jsou zajímavé mimo jiné tím, že se dokáží samy množit! Každá z tiskáren je totiž schopna tisknout součástky, které slouží ke zhotovení další tiskárny. Po celém světě jich jsou už desítky tisíc. Není divu, že Průša slaví úspěchy po celém světě a umístil se v žebříčku Forbes nejtalentovanějších Čechů 30 pod 30.

 

BusinessClass

 

K 3D tiskárnám se Průša dostal na vysoké škole. Tehdy 3D tisk považoval za své hobby, a jak sám říká, fascinovala ho možnost tiskárny neustále vylepšovat. V roce 2012 se do 3D tisku ponořil naplno a založil firmu Prusa Research. A začátky byly typické pro každou success story nebo také "from zero to hero" - ve skromných smíchovských prostorách s bratrem Michalem mezi krabicemi od pizzy balili součástky a rozesílali do celého světa. Zatím žádný investor, pouze nadšení "zapáleného kutila".

O devět let později se podle Deloitte Průšova společnost stala nejrychleji rostoucí technologickou firmou ve střední Evropě. S růstem 17 118 % za poslední čtyři roky zaujala první místo v kategorii Deloitte BIG 5 s tempem růstu 4 527 %.

 

 

První model

První model 3D tiskárny, kterou Průša vyráběl, nesla název Prusa Mendel. Na trh se dostala v roce 2010. Druhá verze tohoto modelu vyšla o rok později, v květnu 2012 vznikl zcela nový model pojmenovaný Prusa i3.

Josef Průša staví 3D tiskárny na principu tzv. open-source v rámci projektu RepRap. To znamená, že si můžete sami sestavit svou tiskárnu podle návodu, který je volně dostupný na internetu. Projekt RepRap je vůbec první projekt orientovaný na open-source 3D tiskárny. Začal v roce 2005 na University of Bath, kde ji odstartoval doktor Adrian Bowyer.

Rok 2016 byl pro Průšovu firmu převratný, roční obrat firmy byl kolem 210 milionů korun. Na trh byla uvedena nová verze modelu Prusa i3, která zaujala první místo v žebříčku časopisu Make.

Karlínská firma tak získala titul nejlepší 3D tiskárny pro rok 2017. Navíc se svou tiskárnou vyhrál v kategorii nejlepší open source řešení a nejlepší poměr cena/výkon. Při konkurenci 38 dalších strojů, je to obrovský úspěch. Mimo to se Průša umístil v žebříčku Forbes nejtalentovanějších mladých Čechů 30 pod 30.

 

 

Světový rekord

Rok 2019 se nesl v duchu světového rekordu. Společnost Prusa Research vytvořila 16. srpna nový rekord v počtu současně běžících 3D tiskáren. V jediné hale bylo umístěno více než 1000 strojů, které současně tiskly. Výsledkem bylo 1096 výtisků.

V roce 2020 se firma Prusa Research stala druhým největším výrobcem 3D tiskáren na světě. Významným vyráběným modelem je Prusa i3 MK3S+. V tomto roce také Průšova firma dosáhla obratu 2,2 miliardy Kč, což bylo oproti roku 2019 téměř o miliardu víc.

Firma se také aktivně podílela na pomoci v boji proti Covidu-19 tím. Kvůli nedostatku ochranných pomůcek začala společnost tisknout ochranné obličejové štíty. Finální verze PRUSA PRO Face Shield a byla typická svojí oražovou (firemní) barvou.

Štít dokázal poskytnout kompletní ochranu celého obličeje, tak aby skrz neprošly žádné kapénky, které by mohly nemoc způsobit. Společnost tak za rok věnovala českým nemocnicím, lékařům, školám ale i pracovníkům sociálních služeb přes 250 tisíc ochranných štítů.

 

 

Světový hráč

Se svými produkty uspokojuje společnost Prusa Research firmy a instituce ve více než 160 zemích světa. Mimo jiných do nich patří i společnost SpaceX Elona Muska či NASA. 

Josef Průša působí kromě své firmy i na Karlově Univerzitě, kde v rámci Studií Nových Médií vyučuje předmět Arduino. V roce 2021 získal cenu Český podnikatel roku společností EY. Prusa Research získala podíl ve společnosti Trilab, která se také zabývá výrobou 3D tiskáren.

V roce 2022 byla spuštěna Prusa Academy, která obsahuje online knihovnu výukových kurzů pro úplné začátečníky, ale i pokročilé uživatele. V tomto roce Prusa Research oslavil desáté narozeniny. K oslavě vydal novou limitovanou edici svých tiskáren, kdy je model MK3S+ doplněn o zlatý rám.

Průša dokázal prorazit doma i ve světě. Vždyť každá desátá tiskárna na světě je z jeho dílny! "Mně pořád přijde, že jsme teprve na začátku," řekl Průša magazínu Forbes. Na vedení společnosti už není sám, dělí se o něj se svým jmenovcem Ondřejem, s nímž drží shodný podíl společnosti - 42,5 %, zbylá procenta vlastní Josefův bratr Michal, který je technickým mozkem značky.

 

Tip! Čech Robin Raszka vybudoval startup za miliardy. Odkoupil ho samotný Google

 

 

Připravila: Karolína Farná

Foto: prusa3D.com