CoolClub pro IT odborníky

8 nejlepších snímků k výročí Google Street View

02.06.2022

Google Street View slaví 15 let a tvůrci k tomuto výročí přidávají novinky. Jsou jimi nové funkce, místa a inovovaná kamera. V rámci nostalgie zveřejnil Google i 8 nejlepších snímků, které se za uplynulých 15 let povedly.

 

Magazín

 

Už 15 let se díky Googlu a jeho funkce Street View můžeme procházet takřka po všech koutech světa. Na samém začátku byl zdánlivě nemožný nápad spoluzakladatele Google Larryho Pagea vytvořit 360stupňovou mapu celého světa.

Jeho prvotní snahy tehdy nebyly marné, Street View se v průběhu let stal oblíbenou funkcí a momentálně má nafoceno více než 200 zemí a jeho databáze obsahuje okolo 220 miliard fotografií různých míst. Česká republika patřila v roce 2009 mezi vůbec první země, v nichž se Street View objevilo. Na Slovensku se Street View objevilo až v roce 2012.

 

Zpátky do historie

V návaznosti na aktuální výročí dal Google jako dárek svým uživatelům několik novinek. Jednou z nich je možnost vrátit se do historie, tedy konkrétně do roku 2007, kdy byla služba spuštěna. Díky nové funkci můžete zjistit, jak se dané místo za uplynulé roky změnilo.

Další novinkou je nová kamera, která pořizuje snímky v úhlu záběru 360 stupňů. Váží necelých 7 kilogramů a díky inovovanému designu nabízí i nové možnosti v mapování: lze ji mnohem variabilněji připevnit ať už na auto, sněžný skútr nebo na velblouda. Odpadá tak potřeba speciálně upravených aut. V obtížně dostupných oblastech používají pracovníci speciální batohy s kamerou, sněžné skútry, tříkolky, ale i lodě.

 

 

Každé zařízení má kromě kamer i GPS pro zaznamenání lokace a laserové zaměřovače, které měří vzdálenost ve 180° rozsahu před autem do délky 50 metrů.

Dalším dárkem pro uživatele je možnost navštívit nejen ulice, ale nově i některé památky. Mezi nejžádanější patří výhled ze 154. patra dubajského mrakodrapu Burj Khalifa, pohled z Eiffelovy věže, na Taj Mahal nebo na pyramidy v Súdánu.

 

 

Nejlepší snímky Google Street View

Street View navštívilo rozličná prostředí – bylo uvnitř kulturních památek, vysoko ve vesmíru i hluboko pod oceánem. Některé snímky zachycují neopakovatelnou atmosféru. Následujících osm snímků řadí Google Street View mezi nejoblíbenější. Všechna tato místa můžete díky Street View navštívit zde.

 

Novozélandský zaměstnanec společnosti Google se vydal na výlet do aktivního kráteru Ambrym Volcano Marum na Vanuatu.

 

Řecké město Monemvasia.

 

Solný důl Wieliczka v Polsku je památkou UNESCO.

 

Aktivní sopka Miharaya v Japonsku posloužila jako kulisa v hororu z roku 1998.

 

Starověký chrám v Petře v Jordánsku si zahrál například ve filmu Aladin, Mumie se vrací nebo Transformers. 

 

Spolupráci s NASA přinesla možnost zažít pohled astronauta na Mezinárodní vesmírné stanici.

 

V hlubinách Tichého oceánu s lachtany u pobřeží Galapágských ostrovů.

 

Tuto bizarní fotku - kůň, pojídající banán, pořídili pracovníci Google Street View v kanadě a patří mezi jejich nejoblíbenější.

 

Perličky z Google Street View 

Podívejte se také na vtipnou sbírku snímků, kterou se Street View podařilo zachytit.

 

 

 

Tip! Jak zdigitalizovat a uložit stovky starých rodinných fotografií

 

 

Připravila: Alena Čálková

Foto: Google Street View