CoolClub pro IT odborníky

10 nejperspektivnějších programovacích jazyků, které se učit v roce 2022

30.05.2022

Programování softwaru je lukrativní kariérní možností. Podle průzkumu se očekává, že počet pracovních míst v oblasti programování vzroste do roku 2028 o 21 %. Wikipedie uvádí, že existuje přibližně 700 programovacích jazyků. Rozhodování, který z nich se naučit, tak může být matoucí. Podívejte se na nejperspektivnější programovací jazyky, i proč se vyplatí je umět. 

 

Magazín

 

Aby toho zmatku kolem programovacích jazyků nebylo málo, každý rok přibývají nové a lepší jazyky. Po zohlednění kariérního vnímání, budoucích požadavků, obchodních požadavků a vlastností různých programovacích jazyků přinášíme seznam těch nejperspektivnějších programovacích jazyků, jejichž znalost vám bude v příštích letech generovat zisk. 

 

Python

Jazyk Python lze považovat za budoucnost programovacích jazyků. Podle nejnovějších statistik je Python hlavním kódovacím jazykem pro přibližně 80 % vývojářů.

Přítomnost rozsáhlých knihoven v jazyce Python usnadňuje procesy umělé inteligence, datové vědy a strojového učení. V současné době je Python trendový a lze jej považovat za krále programovacích jazyků. Studium tohoto programovacího jazyka v roce 2022 vám tedy slibuje úspěch a růst.

Je to jeden z nejlukrativnějších jazyků, který nabízí úžasné funkce, jako např. snadné učení a programování; rozsáhlé knihovny a rámce, které podporují nepřeberné množství aplikací; zahrnuje varianty jazyků Java a C, jako jsou CPython, Jython atd.; podpora grafického uživatelského rozhraní.

Společnosti pracující na Pythonu: Intel, Facebook, Spotify, Netflix atd.

 

Java

Java je jeden z nejvýkonnějších programovacích jazyků, který se v současnosti používá ve více než 3 miliardách zařízení. Java je v současnosti jednou z nejtrendovějších technologií.

Používá se v desktopových aplikacích, mobilních aplikacích, při vývoji webových aplikací, umělé inteligence, cloudových aplikací a mnoha dalších. Studium a zdokonalování se v této technologii tak nabízí vysoké platy, úžasné možnosti růstu a celosvětové uznání.

Některé z významných vlastností Javy jsou nezávislost na platformě a objektově orientované programování; zvýšená produktivita, výkon a bezpečnost; jedná se o nejbezpečnější jazyk.

Na Javě pracují například společnosti Amazon, Adobe, Flipkart, Instagram atd.

 

 

JavaScript

JavaScript je jedním z nejoblíbenějších programovacích jazyků na webu. Podle průzkumu více než 97 % webových stránek používá JavaScript na klientské straně webové stránky. Má dobře organizovanou kódovou základnu, která zajišťuje vyšší produktivitu a čitelnost. 

Snadno se učí a je velmi žádaný, umožňuje nezávislost na platformě a větší kontrolu prohlížeče a poskytuje funkce pro ověřování uživatelských vstupů. Podle nejnovějších statistik hledá 72 % společností vývojáře právě v jazyce JavaScript.

Mezi nejvýznamnější společnosti používající JavaScript patří Microsoft, Uber, PayPal, Google, Walmart atd. 

 

Kotlin

Kotlin je multiplatformní programovací jazyk určený k vývoji aplikací. Používá ho více než 60 % vývojářů pro Android. Kotlin si udržuje čtvrté místo mezi nejrychleji rostoucími programovými jazyky na několika renomovaných indexech.

Některé z významných vlastností jazyka Kotlin jsou stručný kód a strukturovaná souběžnost; vylepšené bezpečnostní funkce; kódování je přibližně o 20 % méně náročné ve srovnání s Javou; je 100% interoperabilní.

Na jazyce Kotlin pracují například společnosti Pinterest, Uber, Trello, Amazon atd.

Pokud chcete budovat svou kariéru v oblasti vývoje aplikací pro Android, pak je studium jazyka Kotlin v roce 2022 tou nejlepší volbou, kterou můžete udělat.

 

 

R

R je objektově orientovaný programovací jazyk pro statistické a grafické programování. Je hojně využíván mezi statistiky pro analýzu dat. Má hluboký význam v analýze dat, finančních doménách a telekomunikačních odvětvích.

Hlavní vlastnosti jsou: rozšířené knihovny pro interaktivní grafiku; podporuje práci napříč platformami; je vysoce rozšiřitelný.

Mezi nejvýznamnější společnosti používající R patří Flipkart, Amazon, Google, LinkedIn.

Lidí s odbornými znalostmi v jazyce R je obrovský nedostatek, takže studium tohoto jazyka může být jasnou kariérní volbou.

 

PHP

PHP je jedním z univerzálních skriptovacích jazyků, který si bude i v příštích letech udržovat svůj význam. Patří mezi první jazyky na straně serveru, které lze vložit do jazyka HTML a přidat tak na webové stránky další funkce. Vzhledem k rostoucímu online trendu je po vývojářích PHP velká poptávka.

Některé z úžasných funkcí jsou: je jednoduchý a snadno naučitelný; rychlejší než jiné skriptovací jazyky, vysoce bezpečný.

Na PHP běží úžasné webové stránky jako Facebook, Yahoo a Wikipedia.

 

 

Go

Go je jeden z nejspolehlivějších a nejefektivnějších programovacích jazyků, který vyniká nad ostatními. Původně byl navržen ve společnosti Google v roce 2007 pro správu její rychle rostoucí infrastruktury. Rychle si získal úžasnou popularitu a stal se jedním z nejlepších programovacích jazyků.

Mezi hlavní vlastnosti jazyka Go patří: snadné učení a pochopení; podporuje automatizaci procesů; usnadňuje procesy umělé inteligence a datové vědy.

Mezi společnosti pracující na jazyce Go patří Google, BBC, Medium a Uber.

 

C

C je univerzální programovací jazyk, který je navržen tak, aby efektivně pracoval s hrami, grafikou a podnikovými aplikacemi.

Nabízí plus září například tyto funkce: přítomnost vestavěných funkcí a operátorů; je rozšiřitelný; zvýšená rychlost a efektivita.

Mezi nejvýznamnější společnosti používající jazyk C patří GitHub, Telegram messenger a MasterCard.

 

Swift

Jedná se o robustní programovací jazyk vyvinutý společností Apple Inc. Používá se k vytváření aplikací pro iOS, watchOS, macOS a mnoho dalších. Swift lze považovat za budoucnost vysoce výkonných a zabezpečených aplikací. Brzy se tedy dostane na nejvyšší úroveň programovacích jazyků.

Nabízí několik efektivních funkcí, mezi nimi např.: snadné pochopení a údržba; zrychluje proces vývoje; vyšší výkon; podporuje dynamické knihovny.

Na Swiftu pracují například společnosti Apple, Instagram, Uber nebo Slack.

 

C#

Csharp je programovací jazyk, který běží na frameworku .NET a který vyvinula společnost Microsoft v roce 2000. Je efektivní při tvorbě desktopových aplikací a her. Podle průzkumu je 34 % nejlepších mobilních her vytvořeno pomocí jazyka C#. Je to dobře navržený jazyk a je celosvětově velmi žádaný. 

Je jednoduchý na naučení a pochopení. Je plně integrován s knihovnami .NET.

Mezi nejlepší společnosti pracující v jazyce C# patří Microsoft, Stack Overflow, Accenture a Alibaba Travels.

 

Tip! Nejperspektivnější programovací jazyky pro blockchain

 

 

Připravil: Radek Svoboda