CoolClub pro IT odborníky

Místo číšníka robot. Stále více českých podniků se inspiruje asijským trendem

03.11.2022

V restauracích se stále častěji setkáváme s robotickými číšníky. Tento sen mnoha zaměstnavatelů dokáže pracovat bez přestávky, bez nároků na dovolenou i podmínek na platové ohodnocení. Není se čemu divit, že řetězců, které zkouší roboty místo lidských číšníků, je čím dál víc. Kolik takový robot stojí a jaká je zkušenost majitelů?

 

Novinky

 

Zatímco v jiných oblastech, na příklad v průmyslu se bez robotů neobejdeme, tak v gastronomii je použití robotů v plenkách. Alespoň v České republice.

V Japonsku se robotí číšníci těší velké oblibě. Tito roboti nejen, že roznášejí jídlo, ale někteří umí i vařit. Podle zprávy listu Nikkei Shimbun budou do konce roku 2022 až dva tisíce restaurací největšího japonského provozovatele rodinných restaurací, obsluhovat roboti, kteří připomínají kočky. V Japonsku mohou tito roboti pomoct s chronickým nedostatkem pracovníků v gastronomii, který se stává velkým problémem. Zároveň se minimalizuje kontakt s lidmi, čímž se snižuje riziko přenosu koronaviru. 

Pokud je robotů v rámci jednoho podniku více, tak to není žádný problém. Umějí spolu vzájemně komunikovat, takže když se jejich cesty zkříží, tak se jednoduše zastaví a přesměrují tak, aby nedošlo ke srážce a dostali se do svého cíle. Při kontaktu robota s člověkem se robot dokáže omluvit a obejít vás. Roboti navíc umí základní fráze jako "dobrou chuť".

Vůbec první s tímto nápadem u nás přišla restaurace Maso a Kouř sídlící v Praze, kdy majitelé restaurace objevili video, ve kterém roboti roznáší jídlo místo číšníků. Poté oslovili prodejce a zahájili zkušební provoz, který se jim osvědčil.

Ugo Salaterie následovala tyto kroky poměrně nedávno. Roboty můžete vidět v Pražském Palladiu. Celkem je v Ugo Salaterii pět robotů. Zaměstnanci i zákazníky jsou vnímání pozitivně. Oceňována je zejména jejich výkonnost a efektivita, kdy dokážou rozvést i několik desítek objednávek denně.

Naopak nevýhoda může být pro některé podniky pořizovací cena, která se pohybuje kolem 400 000 Kč za kus. Komplikací může být také nutnost přizpůsobit prostor restaurace tak, aby se v něm mohl robot bez problému pohybovat.

Nicméně není sporu o tom, že v budoucnu se nebude jednat o raritu, ale o běžnou věc, která může výrazně pomoct stávajícím zaměstnancům restaurací.

 

 

Připravila: Karolína Farná