CoolClub pro IT odborníky

Jak využít maximální potenciál AI? Ptejte se správně, vsaďte na prompt engineering

03.07.2023

Už jste se dostali k některé současné generativní umělé inteligenci a měli čest systém nějakým způsobem využít? Pravděpodobně jste zjistili, že je to v celku užitečný pomocník, háček tkví v tom, že jeho výsledky nejsou vždy takové, jaké byste očekávali. Proč? Možná stačí jen maličko upravit zadání.

 

Magazín

 

V minulosti se lidé učili klást otázky tak, aby jim bylo adekvátně odpovězeno. Následně se museli naučit ptát v internetovém vyhledávači, aby dosáhli očekávaného výsledku. Nyní přichází nová éra, komunikace s AI. A je to tu znovu, každý dostane tak dobrou odpověď, jak dobře se ptá. To je ten nový skill, který bude aktuálně velmi žádaný.

Naučíte-li se dobře ptát a dávat jasné pokyny (prompty), velmi vám to pomůže, nejen při hledání adekvátní odpovědi, ale i jejich následné aplikace. Představte si celou situaci jako komunikaci se stážistou nebo juniorním kolegou.

Celý výsledek jeho práce se bude odvíjet od toho, jak dobře ho zasvětíte do kontextu, a jak přesné mu dáte zadání, nebude potom vařit z vody, ale bude mu jasné, co se po něm přesně chce.

V případě, že vám tedy AI dá mizernou odpověď, nemůže za to a je to na vás. Vraťte se o krok zpátky a znovu se zamyslete nad tím, jak dotaz položit lépe. K čemu tedy se dají služby typu ChatGPT reálně využít?

 

 

Studnice nápadů

Jedním z naprosto skvělých, a dalo by se říci i typických využití velkého jazykového modelu, je zásoba v zásadě neomezeného množství nápadů na libovolné téma. Nevygeneruje vám sice vždy užitečné nápady, ale většinou ve výsledcích najdete něco, co vás nakopne, inspiruje a samotné by vás to nenapadlo.

Zároveň, pokud hned první odpověď není úplně to, co jste si představovali, ale že dotaz je dle všeho v pořádku, zkuste pomocí tlačítka nechat vygenerovat druhou, třetí nebo čtvrtou verzi.

Zkrátka interakce nemusí skončit hned po prvním dotazu, lze regenerovat odpověď například na základě dalšího upřesnění požadavku. 

Tip: Využívejte v dotazu shrnutí do tabulky, zvyšuje to přehlednost, ale také to častěji vede k užitečnějším výsledkům.

 

 

E-maily už nadále nejsou strašákem

Pravdou je, že e-mailová korespondence úplně nepatří mezi ty nejoblíbenější denní úkoly. Některé e-maily jsou určitě rychlejší a jednodušší než jiné. Nemusí být například tak formální nebo se jedná už o vlákno, a tak pouze navážete, a tak zvládnete odepsat sami a celkem rychle.

Na druhou stranu v některých případech se očekává e-mailová komunikace obsahující zdvořilostní úvod, závěr, určité fráze, které zajišťují to, aby text zněl inteligentně a profesionálně. A právě u tohoto typu e-mailu je efektivnější nechat si pomoci a vygenerovat text prostřednictvím AI nástroje.

V takovém případě je ale potřeba dát si pozor na některé věci. Hned na začátku dotazu jasně určete tón komunikace a není na škodu se ještě před konkrétním dotazem na e-mail zeptat, co od vás k tomu bude potřebovat, například v tomto znění: „Jsi v roli mého asistenta, který mi v tuto chvíli pomáhá s psaním zdvořilého a profesionálního e-mailu.

"Jaké informace ode mě budeš potřebovat pro to, abys za mě napsal e-mail?“ A s odpovědí už pak můžete pracovat a naložit dle své libosti. Zařaďte, kdo bude příjemcem e-mailu, v jaké záležitosti a co konkrétně po něm chcete.

Neznamená to, že potom musíte vygenerovaný e-mail použít tak, jak je, lze se ještě doptat, popřípadě použít jen kostru a zbytek dopsat. Určitě si touto cestou ale pomůžete ve formalitách, které jsou potřeba, ale mohou být pro vás utrpením, stát vás čas i nervy.

Tip: Konverzaci s AI ohledně daného e-mailu si lze uložit a následně s ní pracovat po tom, co dostanete odpověď, tu následně můžete vložit. Zachováte tak kontext a budete moci už jen pokračovat.

 

Chyba v kódu? AI vám ušetří čas

To, že jazykový model zvládá bez potíží obecné texty asi nikoho moc nepřekvapuje. Zatímco řada developerů je až zaskočena tím, jak moc nástroj ChatGPT dokáže pomoci při generování funkčního kódu, a to v různých programovacích jazycích.

Když mu tedy v dotazu zadáte, že je nyní v roli programátora, používajícího xy jazyk (např. JavaScript) a co konkrétně v rámci kódu potřebujete, AI vám okamžitě poradí. Nezapomeňte pak ale nabízené řešení a jeho funkčnost otestovat. Opět totiž platí, že jazykový model neví, co dělá, berte proto jeho kód jako návrh, na kterém budete dále stavět.

Tip: Požadujte od ChatGPT vysvětlivky ke kódu. Nejen, že jsou pak výsledky přehlednější, ale také se u toho můžete naučit něco nového.

 

 

Připravila: Petra Sauerová