CoolClub pro IT odborníky

Prodejem Centrum.cz získal první miliardu. Dnes jeden z 20 nejbohatších Čechů Ondřej Tomek ví, do čeho investovat své peníze

23.11.2022

Zlínský rodák Ondřej Tomek se dokázal chopit příležitosti a v době, kdy se internet teprve rozjížděl založil spolu se svými společníky portál Centrum.cz. Jeho následným prodejem za 100 milionů eur fondu Warburg Pincus získal základ svého jmění. V dnešní době se věnuje hlavně investicím do svého akciového portfolia. Investuje zejména do významných společností jako je Tesla, Facebook či Avast.

 

 

BusinessClass

 

Ondřej Tomek se narodil roku 1974 ve Zlíně. V roce 1997, kdy byl internet v plenkách, založil spolu s Oldřichem Bajerem a třetím společníkem Radkem Šulcem NetCentrum. Ten se těšil obrovskému úspěchu. V roce 2001 získal web cenu Portál roku. Podle výzkumu společnosti NetMonitor z roku 2010 se jednalo o třetí nejvíc navštěvovaný web. V té době ho navštívily zhruba 3 miliony lidí.

V roce 2007 se rozhodl, že je čas Centrum.cz prodat. Firmu odkoupil investiční fond Warburg Pincus zhruba za 100 milionů eur.

Kvůli chybě bankéřů přišel téměř o čtvrtinu z miliardy, kterou získal díky prodeji portálu Centrum.cz. V ten moment se rozhodl, že se o své peníze začne starat sám. A daří se mu to! Jeho majetek dosahuje čím dál vyšší hodnoty a v dnešní době se Ondřej Tomek řadí mezi 20 nejbohatších Čechů.

V minulosti investoval přes Impulse Capital. Přes něj držel podíl v Kiwi.com, který záhy prodal za stovky milionů korun.  Mezi jeho nejvýdělečnější příjem patří e-shopová platforma Shoptet, kde drží 70 %. Hodnota této platformy se pohybuje v miliardách.

 

Impulse Ventures a investice do startupů

Tomek se zasloužil o zrod fondu Impulse Ventures, který slouží jako finanční pomoc pro začínající startupy. Do nadějných startupů je společně s partnery ochoten investovat až 4 miliardy korun.

Již po třetí investoval do Dataddo, což je český datový startup, který sbírá data z různých cloudových služeb a systémů a integruje je na jedno místo. Jejich technologie dokáží propojit data do různých typů databází, DWH, cloudových úložišť, dashboardů a BI aplikací. Díky tomu mohou systému vzájemně efektivně spolupracovat.

 

 

Platformu Dataddo využívá stále víc světových společností jako například Epic Games, Twitter nebo Uber Eats. Působí mimo ČR také ve Spojených státech a Latinské Americe. Do konce roku se plánují rozrůst z 35 na 100 členů. Tomek do této úspěšné platformy investoval už 5 milionů dolarů.

„Impulse Ventures poskytuje již třetí investici, protože věří, že se Dataddo stalo etablovaným světovým hráčem v datových integracích a má šanci svou pozici nadále posilovat. Poskytujeme flexibilní investování dle potřeby firmy, tak aby měli peníze k dispozici kdykoli to pro ně dává smysl,“ říká Ondřej Tomek pro CzechCrunch.

Tomek nedávno také spoluinvestoval do Itera Technologies, které působí na trhu cloudových služeb již od roku 2012. Specializují se na budování cloudů s využitím vlastní technologie. Nyní vyvinuli Taikun a Shogun. Navíc spojují služby a nástroje zásadních platforem jako Kubernetes a OpenStack. Vybrané peníze mají posloužit především k rozvoji firmy a expanzi na evropský a americký trh.

 

 

„Věřím, že Itera bude ztělesňovat další mezinárodní úspěch české firmy a českých zakladatelů. Přesvědčil mě o tom především Adam Skotnický a jeho tým, který má za sebou již jeden úspěšný exit. Adam má krom skvělého produktu i velké zkušenosti s vedením technologických projektů a také neskutečný pracovní náboj,“ říká Ondřej Tomek.  

Multicloudová řešení jsou trendem budoucnosti. Jde o obor, který meziročně vzrostl o 30 %. Do roku 2030 by měl dosáhnout hodnoty 55 miliard. Není tak divu, že prozíravý Tomek vidí skvělou investiční příležitost, do které neváhá jít!

 

Tip! Čech Robin Raszka vybudoval startup za miliardy. Odkoupil ho samotný Google

 

 

Připravila: Karolína Farná