CoolClub pro IT odborníky

Dej pac? Noví robopsi umí jiné povely, například detekovat nebezpečné látky ve vzduchu

27.08.2019

Výrobci se předhánějí s produkty, kterými by nám "usnadnili" život. Pořídit si robopsa může na první dobrou evokovat lenost (nejen) k venčení, ale robotický psík Astro si rozhodně nechce hrát na vašeho domácího mazlíčka. Chce se ujmout role ochránce trochu jinak: detekuje například nebezpečné látky ve vzduchu nebo podezřelé zvuky.

 

Magazín

 

Co chvíli se dočítáme o tom, jak roboti změní svět. Připraví některé z nás o práci a způsobí naši vlastní zkázu. Ale nebojte se, není to tak. Jen se stále častěji setkáváme s inovacemi, a to i tam, kde bychom to nemuseli čekat. Internetoví oblíbenci Boston Dynamics se chystají vypustit do světa svého prvního komerčního robota známého jako Spot, švýcarský Anymal by jim mohl v blízké době zdárně konkurovat. Ovšem nesmíme zapomínat ani na třetího vzadu. Nového nejlepšího přítele člověka totiž připravuje Florida Atlantic University.

 

Seznamte se s Astrem

Astro je jméno nového robotického psa. Vzhledem ke své konstrukci Astro příliš nevyčnívá, protože na principu čtyřnohého robota s ohebnými klouby jsou postavení i mnohem větší a známější příbuzní tohoto čtyřnohého mazlíčka. Zhruba pětačtyřicet kilo vážící Astro je vlastně jen takové hloupoučké štěňátko, které se učí rozpoznávat svět kolem sebe. Deep learning, umělá inteligence a neuronové sítě patří dnes v moderní robotice k těm nejčastěji skloňovaným termínům a není tomu jinak ani u Astra.

 

Zdroj: Alex Dolce

 

Inteligentní hlídač

Robotický pes je schopen porozumět základním povelům jako “sedni” nebo “zůstaň”, ale díky neuronovým sítím a způsobům, jakým se dnes stroje dokáží učit, by toho měl zvládnout mnohem víc. Díky speciálnímu plynovému senzoru v čenichu bude například schopen filtrovat vzduch a zachytávat tak cizí částice a rozpoznat například nebezpečné látky ve vzduchu. Stejně tak by měl být naprogramovaný na rozpoznávání zvuků naznačujících nebezpečí, které jsou zároveň nezachytitelné lidským uchem. V neposlední řadě by pak jeho autoři rádi zakomponovali do jeho systému i způsob rozponávání tváří.

 

 

Jak je dnes dobrým zvykem, je také Astro konstruován především jako asistenční zařízení pro bezpečnostní složky. Díky své konstrukci a všem dalším systémům by měl být prvním, kdo bude nasazován do rizikových prostředí a bude například pátrat po přeživších při závalech. S Astrem se pak také počítá jako s pomocníkem při vojenských operacích.

Pokud vás Astro děsí, pak asi právem. Především pro své zpracování hlavy působí Astro velmi psím dojmem a při představě, že se bude v blízké budoucnosti na ulici pohybovat například policista doprovázený podobným strojem, nezbývá než si znovu pustit seriál Black Mirror. Máme se na co těšit.

 

 

Připravil: Pavel Skoták