CoolClub pro IT odborníky

Waze integruje program pro sdílení městských dat s Google Cloud

01.06.2020

Společnost Waze oznámila, že její program pro sdílení dat pro města bude nyní k dispozici na platformě Google Cloud Platform, což koncovým uživatelům usnadní získávání informací z těchto údajů.

 

Magazín

 

Navigační společnost vlastněná společností Google představila program Connected Citizens Program (CCP) již v roce 2014, přičemž 10 původních partnerů se týkalo USA, Brazílie, Španělska, Indonésie a Kostariky. Mezi partnery původního programu bylo i policejní oddělení v New Yorku, okres Los Angeles, státy Florida a Utah a město Boston, i když v mezidobí Waze přidala více než 1 000 nových organizací z celého světa.

 

Waze na nové platformě

Waze for Cities Data je nyní k dispozici na platformě Google Cloud pro možnosti okamžité analýzy, podle oznámení společnosti Waze. Program umožňuje více než 1 000 globálním partnerům přístup k anonymním datům Waze shromážděným od dubna 2019, pro kontrolu a analýzu přepravní situace a vytvoření vizualizace.

Jak již bylo řečeno, Waze for Cities Data, dříve známý jako program Connected Citizens Program, byl spuštěn v říjnu 2014 s 10 městskými partnery a celosvětově se rozrostl na více než 1000 partnerů. Tento bezplatný, kooperativní program využívá mobilních technologií a davem získávaných provozních dat, aby umožnil obcím a prvním respondentům zlepšit stávající infrastrukturu města.

Waze byl průkopníkem ve sdílení dat s městy a ve spolupráci s nimi se podílí na zlepšování infrastruktury a boji proti provozu. Ale za posledních pět let se krajina změnila. Města mají více dat než kdy jindy, ale chtějí lepší nástroje, které by je mohly analyzovat a být schopny použít je ke zlepšení svých ulic. “Integrace s Google Cloud partnerům Waze for Cities ještě více usnadní snadnější organizaci, ukládání, interpretaci a sdílení dopravních dat a poznatků,“ řekl Dani Simons, vedoucí partnerství veřejného sektoru ve Waze.

„Waze for Cities Data již nebude muset budovat své vlastní nástroje nebo mít různé systémy pro různé zdroje dat. Integrace s Google Cloud usnadní prohlížení Waze for Cities Data a vrstvu v jiných zdrojích dat souvisejících s dopravou, aby bylo možné vidět úplný obraz trendů mobility na jednom místě,“ vysvětlil Sudhir Hasbe, ředitel produktového managementu ve službě Google Cloud.

 

 

BigQuery nablízku

Díky dostupnosti dat společnosti Waze's Cities budou mít partneři společnosti Waze for Cities přístup k nástroji BigQuery a nástroji pro vizualizaci dat Data Studio. Tyto nástroje podle Waze usnadní datovou interpretaci a komunikaci s netechnickým publikem. Partneři mohou každý měsíc analyzovat až 1 TB dat a ukládat až 10 GB dat zdarma. Díky tomuto programu mohou partneři také bezpečně a soukromě ukládat a analyzovat svá vlastní data a provádět vlastní analytiku podporovanou společností Waze's Cities Data. Stejně jako u všech partnerů a zákazníků Google Cloud zůstanou partnerům Waze pod kontrolou jejich data.

Každá veřejná agentura se může přihlásit do programu kliknutím na „Použít nyní“ na domovské stránce Waze for Cities. Současní partneři Waze for Cities obdrží více informací o tom, jak integrovat svůj stávající účet.

Program nezahrnuje žádnou přímou finanční výměnu - transakce je čistě založena na sdílení dat mezi Waze a jejími partnery. Kromě dat z vlastních aplikací zaměřených na zákazníky, Waze také shromažďuje data z nesčetných externích zdrojů, včetně organizátorů událostí, což může pomoci odvrátit dopravní zácpy zlepšenou komunikací kolem významných událostí. Waze také navázala partnerství se soukromými subjekty, jako je platforma pro správu provozu Waycare, která shromažďuje data z nesčetných zdrojů, včetně připojených automobilových platforem, telematiky, silničních kamer, stavebních projektů a veřejné dopravy. Její jádro spočívá v pomoci městům zlepšit projekty v oblasti infrastruktury a zároveň umožnit Waze vylepšit svou vlastní navigační aplikaci a hodnotu vůči dalším potenciálním partnerům.

 

Analytické a vizualizační nástroje

Až dosud měli partneři společnosti Waze přístup k datům pouze prostřednictvím zdroje API, který společnost Waze poskytla. Samotná města musela udělat vše, co se týče problematických dat, od sběru dat až po jejich uložení na místě nebo prostřednictvím samostatné cloudové služby. Je důležité, že města také musela vědět, jak interpretovat surová data. Nyní se o to však Waze postará prostřednictvím uživatelsky přívětivého ovládacího panelu poháněného společností Google.

Ve skutečnosti to znamená, že města a další partneři budou mít přístup k celé škále analytických a vizualizačních nástrojů datového skladu nabízených společností BigQuery a Data Studio. Toto je pozoruhodný vývoj pro program Waze pro sdílení dat, protože snazší interpretace dat otevírá program více odborníkům.

Tato integrace také přináší potenciálně lukrativní cestu do Googlu, kdy možná bude potřeba získat více veřejných orgánů na silně konkurenčním cloudovém trhu. Partneři Waze for Cities Data obdrží 10 gigabajtů datových úložišť a 1-terabajtový limit na analýzu dat, i pokud to bude vyžadovat placený účet. Waze navíc uvedl, že bezplatně poskytuje nejčastěji používané datové zprávy - jako jsou nebezpečí na silnici, zprávy o nehodách a dopravní upozornění.

Uživatelé však mohou jít dále, otevřením placeného účtu, uvedla společnost. To bude efektivně znamenat, že jsou schopni vytvářet vlastní dashboardy s použitím nezpracovaných dat z BigQuery, přičemž náklady se liší v závislosti na požadovaných datech a vizualizacích.

 

 

Waze for Cities

Společnost Waze poprvé oznámila plány na spuštění svého programu sdílení dat na Google Cloud začátkem tohoto roku, ale program je nyní otevřen jakékoli veřejné agentuře prostřednictvím procesu žádosti. Přestože Waze bude ukládat všechna data v Google Cloud, jeho partnerské organizace budou mít stále možnost používat Waze for Cities Data jako zdroj dat, pokud tomuto principu dávají přednost. Zde však také stojí za zmínku, že historické údaje v Google Cloud začínají až od dubna 2019.

Více než tisíc měst a dalších partnerů z veřejného sektoru již spolupracuje s Waze na získání lepších údajů a poznatků. Můžete mimo jiné také omezit jízdu o samotě s Waze Carpool. Každá organizace se může připojit k této neuvěřitelné síti.

Města využívají údaje společnosti Waze k informování o projektech a politikách v oblasti mobility, od stanovení poplatků za dopravní zácpy až po řízení provozu podle konkrétních událostí, a také každý den sdílejí své vlastní informace o uzavírání ulic nebo stavbě přímo se svými občany. Partneři si mohou zvolit přístup k těmto datům prostřednictvím Google Cloud.

 

Waze Carpool

Můžete pomáhat sousedům a spolupracovníkům společnou jízdou. Carpool je opravdovou službou „peer-to-peer“, pomáhá obyvatelům dostat se do práce a z práce a zaplnit mezery v tranzitní síti. Škálovatelná a připravená k použití dnes, kdy města, která přijmou Waze Carpool, těží z menšího počtu aut na silnici. Řidiči šetří peníze za pohonné hmoty, zatímco jezdci mají přístup k více dopravním možnostem.

 

Program Waze Beacons

Poskytování nepřetržité navigace řidičům v podzemí, kam GPS signály nedosahují. Program Waze Beacons zajišťuje lokalizační služby, zvýšenou bezpečnost řidičů a lepší viditelnost dopravního toku v tunelech a mimo ně. Majáky Waze jsou otevřené, takže každý poskytovatel navigace GPS může využít své technologie.

 

Krizová komunikace v reálném čase

Od uzavírání silnic po místa záchranné služby a úkryty je zde Waze na pomoc občanům. Během zimní bouře Stella, přístavní úřad v New Yorku a New Jersey, se spojil s Waze, aby varoval řidiče před změnami na silnicích přidáním nebezpečí, která se shodují s proměnlivými zprávami o počasí.

 

 

Připravil: Radek Svoboda

Foto: Shutterstock, magazine.impactscool.com