CoolClub pro IT odborníky

Intel využívá AI při tvorbě GTA V: tři muži přišli na to, jak ve videohrách vytvářet hyperrealistickou grafiku

25.05.2021

Jeden z velmi impozantních aspektů GTA V je to, jak autentická je jeho grafika. Hra zachycuje velmi realisticky Los Angeles a jižní Kalifornii. Intel připravuje nový projekt nazvaný „Enhancing Photorealism Enhancement“, který bude využívat strojové učení, jež vystřelí grafiku směrem k fotorealismu.

 

Novinky

 

GTA V a jeho grafika vypadá opravdu skvěle ale přesto má stále daleko k realismu. Tři vědci R. Richter, Hassan Abu Alhaija a Vladen Koltun se rozhodli testovat fotorealismus právě na kultovní hře GTA V. Jejich cílem bylo zvýšit realismus syntetických obrazů, tedy přiblížit grafiku hry co nejvíce realitě. Metoda, kterou vědci testují, modifikuje hru tak, aby vypadala opravdu realisticky. Pomáhá jim s tím konvoluční síť, která produkuje náhled frame by frame a lze jej spouštět interaktivně. Vědci trénují síť tak, aby převedla grafiku GTA do tzv. „cityscapes“ dataset.

 

 

Cityscapes obsahuje fotografie německých měst zaznamenané pomocí kamer, které se využívají v automobilovém průmyslu. Metoda cityscapes bere renderovanou fotku ze hry a tu následně zpracuje skrze image enhacement network, aby vyprodukovala vylepšenou fotografii. Na základě G-Buffers a percepčnímu diskriminátoru, který využívá obraz z reálných fotografii což zajišťuje autentičnost a strukturu vykreslených obrazů.

G buffers obsahují geometrické informace jako rovnost povrchu, vzdálenost kamery a informace o osvětlení dané scény. Výsledkem renderování je autentičnost scény, kdy stromy vypadají jinak kupříkladu z pohledu z auta. Těšíte se na ještě realističtější podobu herního světa?




Připravila: Natalie Brzobohatá

Foto a video: intel-isl.github.io; @Article{Richter_2021,title = {Enhancing Photorealism Enhancement}, author = {Stephan R. Richter and Hassan Abu AlHaija and Vladlen Koltun}, journal= {arXiv:2105.04619}, year = {2021},}