CoolClub pro IT odborníky

Umělá inteligence v České republice: umíme ji?

10.10.2022

Umělá inteligence je v České republice hojně diskutovaným tématem. Odborníci, politici a další zainteresované strany si uvědomují, že výzkum, vývoj a využití umělé inteligence budou v blízké budoucnosti klíčové. Jak je to s AI u nás a jaké startupy Česko reprezentují?

 

Magazín

 

I proto země odmítá přísné regulace na evropské úrovni. Podle českých aktérů v oblasti AI by přílišná regulace ze strany EU mohla nenapravitelně zpomalit výzkum a vývoj AI. Snaha o regulaci AI často vychází z fantazijních vizí, které nemají nic společného se současným stavem technologie AI. 

Místo diskuse o regulaci, zpomalení či omezení výzkumu a vývoje moderních technologií, je potřeba spíše diskuse o podpoře takového výzkumu a využití AI, aby ČR neujel vlak ve srovnání s USA, ale i Čínou.

 

Čím méně regulace, tím lépe

Jaký je český přístup? Důraz by měl být kladen především na samoregulaci a dobrovolný přístup, jak Česká republika zdůraznila loni na podzim. Česká republika je jednou ze 14 zemí, které v říjnu vyzvaly ostatní státy, aby se zasadily o co nejmenší regulaci v oblasti umělé inteligence.

 

AI v České republice

Čeští odborníci, jako například Pavel Juruš, spoluzakladatel projektu prg.ai, upozorňují na nereálné představy veřejnosti o AI. Stále slýcháme sci-fi vyprávění o tom, že nás AI může jednou zničit. AI nás však ovlivňuje již dlouho, např. prostřednictvím elektronických médií, jako jsou sociální sítě nebo doporučovací systémy.

Přitom debata o tom, jaký by měl být zájem o takové aplikace AI, je spíše okrajová. Prg.ai je platforma pro rozvoj vědy, vzdělávání a obchodu v oblasti AI, která se snaží propojovat komunity studentů, učitelů, vědců, právníků nebo filozofů a podporovat diskusi o AI ve společnosti. Z tohoto důvodu není Juruš zarytým odpůrcem regulace.

"Obecně jsem zastáncem opatrnosti, protože AI s sebou nese řadu rizik. Představa některých zainteresovaných stran, že regulace je totéž jako kladení překážek a brzdění podnikání, je podle mého názoru mylná," upozornil.

Ve skutečnosti by dobře nastavený regulační rámec mohl podpořit rozvoj AI a komerčních aplikací. Juruš také upozorňuje, že v České republice existují špičkové týmy a pracoviště, ale také chybí dostatečná podpora a investice ze strany státu. Výzkumné ústavy mohou dělat špičkový výzkum. Chybí však strategický přístup k rozvoji výzkumu a řízení vědy. To je bohužel problém celkového podfinancování vědy v ČR.

 

 

Talenty utíkají do zahraničí

Země není schopna nabídnout zajímavé podmínky zahraničním vědcům a kapitálu. Talentovaní lidé odcházejí do zahraničí kvůli lepším podmínkám. Současný přístup vlády k výzkumu a vývoji umělé inteligence zdaleka nepostačuje k tomu, aby se země v budoucnu stala evropským lídrem v oblasti umělé inteligence.

Ondřej Ferdus ze Svazu průmyslu a dopravy rovněž zdůraznil potřebu větší podpory ze strany státu. Podle něj probíhající pandemie ukázala význam digitalizace a umělé inteligence. Poukázal také na sílu soukromého sektoru nebo českých vysokých škol.

V České republice máme stovky subjektů, které provádějí aplikovaný výzkum v oblasti AI. Česko má také poměrně silné akademické zázemí, pokud jde o vývoj AI.

 

Startupy v oblasti umělé inteligence v České republice

Resistant AI - Řešení KYC a AML s podporou AI pro finanční instituce. Chrání automatizovaná rozhodnutí před online podvody. Poskytuje také detekci podvodů u dokumentů včetně faktur, výplatních pásek, bankovních výpisů, dokumentů KYC a dalších.

Neuron Soundware - Společnost Neuron Soundware poskytuje softwarová řešení pro analýzu zvuku, hlasovou diagnostiku a manipulaci se zvukem. Společnost využívá technologii hlubokého učení k vytvoření softwaru pro analýzu zvuku. Tento software může být užitečný při diagnostice technických problémů u těžkých strojů a citlivého hardwaru, včetně 3D tiskáren, automobilových motorů a klimatizačních systémů atd.

Threat Mark - Řešení na bázi umělé inteligence pro prevenci kyberkriminality a podvodů. Poskytuje bezpečnostní metody neXtGEN jako technologii snímání digitální identity, která analyzuje transakce a aktivní provoz uživatelů, jejich zvyky při prohlížení webu, interakci s grafickým rozhraním, charakteristiky zařízení a geolokaci, aby zajistila shodu s chováním legitimních uživatelů aplikace.

Tvrdí, že má přístup, který si je vědom zařízení, relace, uživatele, transakce a využívá analýzu velkých dat k provádění agregace signálů, porovnávání dat a detekci anomálií.

Roivenue  - Roivenue je součástí společnosti Cross Masters a poskytuje nástroj business intelligence pro marketéry v oblasti elektronického obchodování, který jim umožňuje přijímat informovaná rozhodnutí. Umožňuje uživatelům konsolidovat marketingové investice, sledovat chování zákazníků, sledovat atribuci a příjmy napříč kanály a promítnout je do strategických rozhodnutí.

Yieldigo - Yieldigo je platforma pro optimalizaci cen pro prodejce potravin založená na umělé inteligenci. Její software pro optimalizaci cen umožňuje výrobcům potravin navrhovat optimální ceny na základě požadavků a preferencí zákazníků.

Leadspicker - Leadspicker je platforma pro vyhledávání a získávání startupů. Uživatelé mohou prozkoumávat potenciální zájemce o startupy a jejich žádosti. Ke klasifikaci leadů využívá strojové učení a využívají ji akcelerátory, inovační laboratoře nebo fondy rizikového kapitálu. Mezi její klienty patří například Rockstart, Incubio a Usine.

 

 

Připravil: Radek Svoboda