CoolClub pro IT odborníky

Jablíčkáři pozor, možnost detekčního zařízení ve vašem telefonu přestane být sci-fi

22.09.2021

Apple plánoval zavést detekční zařízení, které by skenovalo iPhony amerických uživatelů a hledalo v nich materiály týkající se sexuálního zneužívání dětí. Své plány však musel odložit v návaznosti na rozsáhlou kritiku ze strany skupin na ochranu soukromí a dalších osob, které se obávají, že sledování přímo v zařízení představuje nebezpečný precedens.

 

Novinky

 

Společnost uvedla, že si vyslechla negativní ohlasy a své rozhodnutí přehodnocuje. Objevily se i obavy, že by systém mohly zneužít autoritářské státy.

Přesto měla společnost velké plány. Takzvaná technologie NeuralHash by snímky skenovala těsně před jejich nahráním do služby iCloud Photos. Poté by je porovnávala se známým materiálem sexuálního zneužívání dětí v databázi, kterou spravuje Národní centrum pro pohřešované a zneužívané děti.

Pokud by byla nalezena shoda, pak by ji ručně zkontroloval člověk a v případě potřeby by byly podniknuty kroky k deaktivaci uživatelova účtu a nahlášení orgánům činným v trestním řízení.

Systém měl být spuštěn již v tomto roce. Bojovníci za ochranu soukromí ale vyjádřili obavy, že by tato technologie mohla být rozšířena a využívána autoritářskými vládami ke špehování občanů. Jedním z nejhlasitějších kritiků systému byla Nadace Electronic Frontiers Foundation, která také shromáždila petici, již podepsalo 25 000 zákazníků s jasným odmítáním takové služby.



Připravila: Natalie Brzobohatá