CoolClub pro IT odborníky

8 nejdražších seriálů na světě

18.11.2021

Filmový svět má fanoušky, kteří seriály doslova žijí. Producenti proto dělají vše, co je v jejich silách, aby diváky oslnili hvězdným obsazením, dechberoucími scénami a autentickými kulisami. To se ovšem přímo odráží na budgetu, který často obsahuje šestimístné cifry za jednu jedinou epizodu. Rekordem je seriál s epizodním rozpočtem 50 milionů dolarů.

 

Magazín

 

Vysoké cifry za natáčení seriálů jsou dnes čím dál větším standardem. Kdysi rekordní rozpočet ve výši 9 milionů dolarů za epizodu je dávno překonán, aktuální žezlo králů drží právě natáčený seriál pod finanční taktovkou Jeffa Bezose.

Ten bude stát 50 milionů dolarů za epizodu, ale jen práva vyšla na dalších 200 milionů. O který filmový hit se jedná? Zjistíte v našem žebříčku nejdražších seriálů!

 

8. Teorie velkého třesku

Začneme s americkým hitem, který dodnes běží v českých televizích. A tím je sitcom Teorie velkého třesku. Za vysokým rozpočtem stojí zejména platy hlavních postav, které tvoří legendární trio: Jim Parsons (Sheldon), Johnny Galecki (Leonard) a Kaley Cuoco (Penny).

Ti si za jednu epizodu přišli až na 1 milion amerických dolarů. K tomu připočtěte 7 odlišných kulis za jeden díl a tučný budget je na světě. 

Budget: 9 milionů dolarů za epizodu

 

7. Přátelé

Jeden hit střídá druhý. Na seznam nejdražších seriálů všech dob se zařadili také Přátelé. Náklady na jednu epizodu tvořily asi 10 milionů dolarů, což není zrovna málo.

Mezi nejvyšší položky patřily nejen platy hlavních hvězdiček (Rachel, Joey, Chandler, Monica, Phoebe, Ross), ale také kulisy pro různé scény.

I když se mnoho lidí domnívá, že natáčení probíhalo v New Yorku, opravdoví fanoušci ví, že se vše točilo ve studiu Warner Bross v LA. A to dokonce i dovolenkový díl, kdy přátelé vyrazili na Barbados. 

Budget: 10 milionů dolarů za epizodu

 

 

6. Westworld

Za zmínku stojí také dramatický seriál Westworld z produkce HBO, který pojednává o futuristickém zábavním parku s robotickými bytostmi. Tato sci-fi klasika z pera Michaela Crichtona přišla zhruba na 10 milionů dolarů za epizodu, a to je pouhý průměr všech dílů.

Za pilotní premiéru producenti dali rekordních 25 milionů dolarů. Tato investice se ovšem vyplatila – diváci i kritici byli nadšeni a dali zelenou druhé a třetí sérii. 

Budget: 10 milionů dolarů za epizodu

 

 

5. Bratrstvo neohrožených

Kdo by si nepamatoval legendární seriál Bratrstvo neohrožených? Desetidílnou válečnou sérii z dílny Stevena Spielberga a Toma Hankse.

I tato show se zapsala do 10 nejdražších seriálů všech dob a není se čemu divit. Celý štáb musel pracovat s vesnickou soupravou o rozloze 12 akrů a pokaždé ji přestavit tak, aby reprezentovala jinou evropskou destinaci (Anglie, Belgie, Holandsko…).

S budgetem 12,5 milionů dolarů za epizodu získává Bratrstvo neohrožených bramborovou medaili.

Budget: 12,5 milionů $ za epizodu

 

4. Pohotovost

A dostáváme se k žebříčku TOP 3 nejdražších seriálů. Třetí místo obsadilo lékařské drama na kanálu NBC – seriál Pohotovost, který se vysílal od roku 1994 až do roku 2009.

Velký úspěch slavil hned po prvním díle, který vidělo rekordních 30 milionů diváků. A na stejné vítězné vlně se vezl dlouhých 15 sérií. Podíl na masivní oblíbenosti měl také ikonický George Clooney, který si zde zahrál doktora Douglase Rosse.

To se promítlo na rekordním účtu, který dělal 13 milionů dolarů za jednu jedinou epizodu.

Budget: 13 milionů dolarů za epizodu

 

3. Koruna

Na druhém místě se umístil životopisný seriál Koruna, který si vydobyl sympatie u všech fanoušků britské monarchie. Vyladit atmosféru královské rodiny a vytvořit autentické prostředí ovšem nebylo vůbec jednoduché.

Producenti se naštěstí rozhodli nešetřit a investovali do honosných kostýmů i spektakulárních natáčecích lokací. Jen v první epizodě utratili 35 000 dolarů za obnovu stavebních šatů královny Alžběty II.

Jistě si dokážete představit, že ošatit celý „cast“ vyšlo pěkně draho. 

Budget: přes 13 milionů dolarů za epizodu

 

 

2. Hra o trůny

A je tu "téměř vítěz", kterým není nikdo jiný než Hra o trůny. Producenti neváhali vložit nemalé peníze do natáčení v exotických lokalitách nebo realistických animací draků a dalších nestvůr.

Do toho připočítejte platy slavných herců a máte zaděláno na pěkně velký balík. Odhlédneme-li od šesté série, nejvíce musel štáb sáhnout do kapsy u epizody Blackwater (předposlední díl 2. série).

Tento díl totiž obsahoval rozsáhlou bitevní scénu, pro kterou tým musel sehnat repliku bitevní lodě ze 14. století v životní velikosti!

Budget: 15 milionů dolarů za epizodu

 

1. Nejdražší seriál budoucnosti: Pán prstenů 

Prvenství Hry o trůny však nevydrží dlouho. Už nyní probíhá natáčení zbrusu nového seriálu, který svým rozpočtem předčí všechno, co jste si dosud přečetli.

Fanoušci J. R. R. Tolkiena už teď slaví, neboť 2. září 2022 vyjde první epizoda Pána prstenů. Na svědomí ho má Amazon, který do této legendární klasiky neváhal investovat celé jmění.

Pouze práva na zpracování příběhu přišly firmu Jeffa Bezose na 200 milionů dolarů! Pilotní epizoda pak stála dalších 450 milionů dolarů, což z Pána prstenů dělá nejdražší seriál všech dob. 

Budget: cca 50 milionů dolarů za epizodu

 

Tip! 8 nejlepších thrillerů, které musíte vidět na Netflixu a HBO Go 

 

 

Připravila: Petra Pruden