CoolClub pro IT odborníky

YouTube plánuje zdvojnásobit počet nástrojů pro tvůrce, včetně zavedení NFT

24.02.2022

Generální ředitelka Susan Wojcickiová představila plány YouTube do konce tohoto roku, včetně jasného náznaku, že zvažuje zavedení NFT. Produktový ředitel Neal Mohan později popsal veškeré jednotlivé nástroje pro tvůrce, které na nás v nejbližší době čekají.

 

Novinky

 

Výčet všech nadcházejících nástrojů je opravdu velmi široký, neboť si YouTube přeje poskytnout uživatelům co nejkvalitnější zážitek. Jednou z možných novinek, která na sebe strhla velkou pozornosti, je využití NFT k zajištění lepšího crowdfundingu pro tvůrce a pomoci jim tak při prodeji jejich vlastních děl ověřitelným způsobem.

Tokeny to však zdaleka nekončí, mezi další vylepšení bude patřit rozšíření funkcí v oblasti nakupování, jako jsou tzv. shoppable videa, Live Shopping a další možnosti napříč celou aplikací. Livestream je další z technologií, která se dočká zcela nového kabátu ve formě spolupráce tvůrců, kteří budou moci společně pořádat interaktivní přenosy.         

Významných změn se dočká také část analytiky pro tvůrce, kteří tak budou moci vylepšit svou práci a rovnou ověřit, zda se lidem výsledné video líbí.  Služba přinese řadu nových videoefektů a nástrojů pro střih. Můžeme se těšit na vícesegmentovou kameru, která umožní spojit více videoklipů dohromady, přidání textu v jednotlivých fázích videa, filtry pro korekci barev a mnoho dalších. Zajímavou vychytávkou bude i funkce Shorts, která představuje způsob vyjádření v méně než 60 sekundách.     

YouTube má pádný důvod k tvorbě nástrojů, které budou atraktivní pro tvůrce. V tuto chvíli se nachází mezi dvěma konkurenčními platformami: TikTok, populární sociální síť pro tvorbu a sdílení videí, který již předstihl Pinterest a Snapchat a mnohé nasvědčuje tomu, že jako další přijde na řadu právě YouTube.

Na druhé straně stojí Instagram a jeho mateřská společnost Meta, která velmi vážně usiluje o vybudování byznysu kolem NFT. Proto i YouTube zvažuje připojení k tomuto trendu. Tokeny by představovaly další způsob, jak prohloubit spojení mezi fanoušky a tvůrci, a zároveň možný zdroj financí. Jestliže se NFT dočkáme, stane se součástí základu monetizačních nástrojů, mezi něž patří placené digitální zboží na YouTube, včetně Super Chatu a Super Stickers, které jsou u tvůrců a fanoušků nesmírně oblíbené.

 

 

Připravila: Kristýna Nováková