CoolClub pro IT odborníky

5 českých aplikací, které budou pečovat o vaše fyzické a duševní zdraví 

15.12.2021

Česko má své hvězdné místo ve světovém vývoji well-being a zdravotních aplikací. Vždyť péče o duševní zdraví nemusí nutně znamenat pravidelné návštěvy psychologa. Jako velmi šikovní pomocníci se prokázaly právě mobilní aplikace z dílny českých autorů. Přinášíme vám 5 nejlepších, už jste o nich slyšeli?

 

Magazín

 

VOS.health

Naprostý diamant well-being aplikací představuje VOS.health. Nejdříve fungovala jako digitální deník, do kterého jste si mohli zaznamenávat své nálady a pocity. Postupně však začala nabírat na obsahu i svém vlivu.

V současné chvíli obsahuje psychoanalýzu, program na řízené dýchání, koučování a mnohem více. Aplikace dokáže rozpoznat vaši náladu, pokládá vám cílené otázky na sebereflexi a pomůže vám se zvládáním stresu a úzkostí. 

Za tímto skvělým nástrojem stojí Jiří Diblík a Ondřej Kopecký, kteří zveřejnili VOS.health právě včas. „Covid měl velký vliv na psychický stav spousty lidí včetně nás, takže stále vidíme obrovský potenciál a možnost pomoci skrze naši aplikaci dalším desetitisícům lidí dostat se do stavu duševní pohody,“ vysvětluje Diblík v rozhovoru pro magazín Forbes.

A jejich mise se povedla na výbornou. V současné době si VOS.health do svého smartphonu nainstalovalo přes 100 000 lidí a toto číslo každým dnem stoupá o 20 až 30 tisíc. Aplikace je dostupná v dalších jazycích a velkému zájmu se těší zejména v Austrálii, Německu či Velké Británii.  

 

 

Fitify

Jedno známé rčení říká: „Ve zdravém těle zdravý duch”, což v dnešní době platí více než kdy dřív. Do seznamu českých well-being aplikací proto můžeme zařadit také Fitify, která vás udrží ve formě a připraví cvičební plán na míru vašim potřebám a schopnostem. 

Za touto báječnou aplikací stojí dvojice spolužáků z ČVUT – Martin Mazanec a Matouš Skála. „Fitify je unikátní v tom, že veškeré tréninky i cvičební plány jsou sestavovány algoritmem,“ vysvětluje Mazanec v rozhovoru pro časopis Forbes. „Díky tomu jsme schopni vytvořit 14 milionů kombinací pro workout, a vybudovat tak aplikaci s naprosto personalizovanou nabídkou,“ doplňuje.

Aplikace měla takový úspěch, že se dokonce objevila na domovské stránce App Storu. Doposud si ji stáhlo více než 8 milionů uživatelů a toto číslo roste o stovky tisíc každý měsíc. Díky tomu může konkurovat nejoblíbenějším fitness aplikacím na trhu, jako je Fitbit nebo Nike. 

Fitify jede na vítězné vlně a plánuje pro své uživatele další hvězdný obsah. Řeč je například o doplnění personalizovaných jídelníčků, které budou sestatovat profesionální výživoví poradci. Uživatelé se tak rozhodně mají na co těšit.

 

Kogito

Pozornost si zaslouží také aplikace Kogito, která se snaží natáhnout pomocnou ruku ženám s psychickými problémy v těhotenství a po porodu. Statistiky udávají, že každá 5 žena zažívá v tomto období příznaky úzkosti a deprese.

Téměř ¾ ale tyto stavy neřeší. Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) se to rozhodli změnit. A vynalezli nástroj, který jim nabídne rychlou a pohodlnou pomoc.

„Kogito je inovativní aplikace, která nemá v regionu střední a východní Evropy obdoby. Po vyplnění dotazníků, na které dostane uživatelka ihned zpětnou vazbu, se jí otevře Cesta z úzkosti nebo Cesta z deprese. V této cestě, která má každá pět etap, prochází uživatelka metodami kognitivně-behaviorální terapie (KBT), procvičuje relaxace a také plní úkoly, aby mohla procházet od jednodušších metod k těm složitějším,“ popisuje aplikaci lékař Antonín Šebela z NUDZ.

A plány do budoucna vypadají rovněž slibně. Autoři plánují aplikaci rozšířit o blok s kognitivně-behaviorální terapií spánkových poruch. Zda se tento plán přetaví v realitu, závisí na financování. 

 

 

Nepanikař

Deprese, úzkosti, poruchy příjmu potravin…nic není tabu. Nezisková organizace Nepanikař z. s. boří stigma o psychické hygieně, a to spuštěním aplikace Nepanikař.

Ta poskytne první psychologickou pomoc zdarma, poradí, jak se vyrovnávat s depresivními myšlenkami, a provede vás cvičením, jak získat pod kontrolu panické stavy. 

Aplikaci Nepanikař má na svém kontě studentka biomedicínského inženýrství a bioinformatiky Veronika Kamenská, která při jejím vývoji vycházela z vlastních psychických obtíží.

Chtěla ale přijít s něčím, co doposud žádná česká aplikace na well-being nenabízí. „Každá aplikace byla zaměřená jen na něco, na úzkost, na sebepoškozování nebo jen na myšlenky na sebevraždu. Jenže podle mě nikdy není jen jedna diagnóza, ale je to propojené,“ vysvětluje. 

Nepanikař proto obsahuje hned 7 modulů: deprese, úzkost/panika, sebepoškozování, myšlenky na sebevraždu, moje záznamy, poruchy příjmu potravy a kontakty na odbornou pomoc.

Díky tomu pokrývá celé spektrum psychických problémů a oslovuje velmi široký okruh lidí. V současné době přispívá k duševní pohodě ve 180 zemích světa.

 

Sleep as Android

A na závěr tu máme aplikaci Sleep as Android, která se postará o to, abyste večer usnuli jak dub a ráno se probudili svěží a plní energie.

V zásobě má vyladěný hudební playlist, který zklidní mysl před spaním a ráno vás probere tím nejněžnějším způsobem (např. zvuky horského potůčku či zpívání ptáků). Navíc se z aplikace dozvíte mnoho zajímavých informací – například váš spánkový deficit, spánkové cykly nebo statistiky nočních aktivit (třeba chrápání či mluvení ze spánku). Ano, čtete správně. Pokud aplikace zaregistruje, že chrápete, zamlaská na vás. 

Sleep as Android nabízí celou řadu povedených funkcí, které stojí za prozkoumání. Z obchodu Google Play si ji stáhlo už více než 10 milionů uživatelů, což jen potvrzuje její kvalitu. 

 

Well-being aplikace zažívají obrovský boom. Díky nim je psychická pomoc rychlejší, pohodlnější a dostupnější než kdy dřív. Svět rovněž dobývají i zahraniční nástroje, a to například Bluelce, Cove, Calm Harm, Catch It, Chill Panda nebo DistrACT.

Všechny z nich si můžete stáhnout zdarma.

 

Tip! Esence spokojenosti tkví v respektování cirkadiánních rytmů, říká psychiatr Martin Anders

 

 

Připravila: Petra Pruden