CoolClub pro IT odborníky

Apple konečně představil svůj vlastní headset, jaké další novinky chystá?

14.06.2023

Na WWDC 2023, celosvětové vývojářské konferenci, Apple opět zazářil. Poutavou prezentací i hojností připravovaných novinek. Od nových verzí operačních systémů až po rozšířenou a virtuální realitu. Co očekávat, na co se těšit?

 

Novinky

 

Fanoušky tolik očekávaná WWDC 2023 Apple celosvětová vývojářská konference, konečně proběhla. Apple opět uchvátil svou zářnou prezentací i mnoha novinkami, které chystá.

Největší, nejžhavější a dlouho očekávanou novinkou je bezesporu nový headset, který vás přenese do světa rozšířené a virtuální reality. První produkt svého druhu od Apple s názvem Vision Pro sice připomíná spíše lyžařské brýle, ale jde o systém, který své uživatele v reálném prostředí přenese do toho virtuálního.

Jejich široké využití vás nenechá v klidu, od prohlížení fotek sledování filmů, volání přes FaceTime, až po zobrazení prostředí svého Macu, iPadu či iPhonu. Ale pozor, nebude třeba žádného ovladače či myši, vystačíte si plně se svým zrakem či decentním pohybem ruky nebo hlasu.

A to ještě není ani zdaleka vše, co Vision Pro dokáže svým uživatelům nabídnout.

Vision Pro se skládá ze dvou skrytých displejů s rozlišením vyšším než 4K, ale to hlavní konec konců najdete uvnitř. Headset je vybaven pěti senzory, dvanácti kamerami a dvěma čipy M2, které se starají o výkon a novým R1, který zpracovává vstupy z kamer, senzorů. Nechybí ale ani šestice mikrofonů. Produkt má rozhodně co nabídnout. 

Mimo Vision Pro se ale Apple pochlubil ještě dalšími dvěma produkty, a to patnáctipalcovou verzí MacBookAir a prvním Macem Pro s čipem architektury ARM. MacBook Air 15 nenabízí prakticky nic nového oproti svému menšímu modelu, pouze přechází na pasivní chlazení bez větráčku.

Zatímco nový Mac Pro je důkazem toho, že Apple po necelých třech letech dokončuje přechod na energeticky efektivnější čipy ARM. Na první pohled ale uživatel nic nepozná, design je totiž totožný jako u Mac Pro z roku 2019.

Co se týče softwarových novinek, v rámci iOS 17 je toho taktéž mnoho. Například si v rámci svého vlastního kontaktu budete moci nově nastavit to, jak chcete, aby se zobrazil příjemci hovoru. Ať už vyberete fotografii nebo Memoji, vyplní celý displej, spolu i s vaším jménem, které lze vyladit konkrétním fontem či barvou textu.

Těšit se můžete i na nový vzhled watchOS, Apple totiž představil přepracované prostředí i aplikace. S tím, že největší důraz při vývoji byl kladen na maximální využití dostupné plochy, a to jak vizuálně, tak i funkčně.

 

 

Připravila: Petra Sauerová

Foto: Apple.com