CoolClub pro IT odborníky

Propojení a inspirace mezi science fiction, technikou a hrami: Tricorder na obzoru

13.08.2021

Co se stane, když dáte dohromady spisovatele sci-fi, rizikového kapitalistu a herního novináře? Počítačový vědec a vynikající spisovatel sci-fi Ramez Naam a Tim Chang, partner v investiční společnosti Mayfield Fund v Silicon Valley, společně vytvořili inspiraci mezi science fiction, technikou a hrami. Existují obory, kde může sci-fi inspirovat technologii. Spousta firem se například pokouší vytvořit lékařské přístroje Tricorder ze Star Treku a sám Chang řekl podnikatelům, že pokud dokáží vytvořit hlasově řízený operační systém z filmu Her, bude to financovat.

 

Magazín

 

Generální ředitel společnosti Nvidia Jensen Huang často říkal, že žijeme ve sci-fi. Společnosti se zabývají tímto tématem již několik let, protože věci, o nichž jsme si dříve mysleli, že jsou sci-fi, jako je AI, se v posledních několika letech staly tak reálnými.

Než Naam začal psát svou trilogii Nexus (2012 až 2015), strávil 13 let ve společnosti Microsoft, kde vedl týmy zabývající se strojovým učením, neuronovými sítěmi, získáváním informací a systémy v internetovém měřítku. Toto jedinečné pozadí ho staví jako most mezi sci-fi a technologií a pomáhá mu vytvářet vize budoucnosti spojené s tím, co je nyní technologicky možné.

A jeho myšlenky jsou relevantnější než kdy jindy, vzhledem k pokroku v AI a dalších digitálních technologiích, které mají potenciál nás posunout blíže k posthumánní budoucnosti. Naam může držet krok s touto budoucností, stejně jako s možnými riziky, které společnosti, které k tomu směřují, nemusí vidět.

 

Nexus předpovídá důsledky technologií?

Trilogie Nexus z roku 2040 je také pozoruhodná v tom, jak předvídá politické důsledky technologie. V seriálu lék měnící mysl zvaný Nexus ponoří uživatele do rozšířené verze reality. Tvůrce Nexusu je mozkový hacker, občanský liberál, který věří, že osvobodí lidstvo a umožní lidem přejít do posthumánní budoucnosti, kde jejich mysli budou moci žít nezávisle na jejich tělech. Americká vláda však považuje Nexus za nelegální drogu, něco, co může vrazit klín mezi lidi a vylepšené lidi. Chce ji potlačit a rozdrtit teroristy, kteří ji plánují použít k narušení společnosti. Čínští vědci provádějí děsivé experimenty, ve kterých Nexus spojuje lidstvo a umělou inteligenci. Svobodně smýšlející hackeři jsou lapeni uprostřed.

Kromě série Nexus napsal dvě knihy literatury faktu: The Infinite Resource: The Power of Ideas on a Finite Planet a More than Human: Embracing the Promise of Biological Enhancement. Naamovy knihy získaly ocenění Prometheus, Endeavour, ocenění Philipa K. Dicka, byly uvedeny jako NPR nejlepší kniha roku a byly nominovány na cenu Arthur C. Clarke.

Chang slyšel o Naamovi a přivítal ho na návštěvě Silicon Valley na večeři se svými technologickými a sci-fi přáteli. Chang, který byl dvakrát jmenován do seznamu nejlepších technologických investorů Forbes Midas, chtěl najít startupy, které by zapadaly do vize, která by mohla vytvořit jasnější vyhlídky pro lidstvo.

Tim Chang chtěl spojit vědce a zakladatele a některé z jeho oblíbených autorů sci-fi, aby zjistil, jaký druh brainstormingu a magie bude následovat. Spojil lidi, kteří pracovali ve hrách, v neurovědě a meditaci. Chang vyrostl ovlivněn sci-fi.

 

 

 

Scifi jako základ získávání signálů srdeční frekvence

Spoustu nápadů na investiční teze podporuje krátkodobá spekulativní beletrie, ať už je to Black Mirror nebo oblíbený film Her. Už léta hledal někoho, kdo by vytvořil adaptivní, přizpůsobený, lineární a spolehlivý operační systém. Mezi sci-fi existuje těsný cyklus, jak ovlivňuje zakladatele, vědce, výzkum, který provádějí, a to, jak technologické inovace a výzkum ovlivňují autory a to, co píší.

Technologie založená na sci-fi byla použita nejprve pro získávání základních signálů srdeční frekvence. Poté se přešlo na čtení EEG. První generace četla. Nyní se věnujeme psaní. Máme neurostim a další vynálezy, které nejen čtou signály, ale také je rozšiřují a vysílají signály zpět do těla, tzn. biofeedback.

Nyní existuje spousta biotechnologií a umělé inteligence atd. Časem bude možné využít nanoboty, kteří vstupují do vašeho mozku a připojují se k vašim neuronům a vysílají a přijímají to, co je třeba udělat. Pokud budou dva lidé v těsné blízkosti, může se náš mozek začít synchronizovat. Staneme se telepatickými.

 

Když zasáhne AI

Jiná věc, kterou nikdo nečekal, bylo, že asi před osmi lety začala AI pracovat s hloubkovými neuronovými sítěmi. Zrychlila se technologie AI, kterou tak dlouho všichni kritizovali jako pouhou fantazii. To zrychlilo tempo technologických změn a nyní se zdá, že některé ze sci-fi knih už nejsou tak hloupé.

Changova oblíbená fráze dnes je: „tyhle věci si nevymyslíš.“ Je to opravdu náročné. Můžeme mít pocit, že nedokážeme držet krok s realitou a některými scénáři, se kterými se nyní potýkáme. Uvedeme příklad. Black Mirror, jedna kapitola knihy Nexus, uvádí jedno skóre sociální reputace, které ovlivňuje přístup k právům, schopnost kupovat lístky. Zhruba dva měsíce poté, co byla vysílána, Čína deklarovala své občanské skóre, algoritmus černé skříňky založený na loajalitě vůči komunistické straně určující přístup k věcem, jako jsou půjčky nebo nákup jízdenek na vlak nebo podobné věci. Vidíte zrcadlovou realitu způsobem, který je opravdu strašidelný. Realita předstihuje to, o čem jsme dokonce tímto způsobem do té doby pouze přemýšleli.

 

 

Ramez odvádí mistrovskou práci se spojením záležitostí, jako jsou duchovní, politické a kulturní aspekty, do science fiction, což často nebyl žánr, který by to do té doby takto dělal. Právě tyto aspekty, stejně jako aspekty finančního a obchodního modelu, jsou ještě důležitější a důležité zejména pro spekulativní beletrii a science fiction a také důležité pro skutečnou technologii, kterou vyvíjíme a financujeme.

Demonstruje to zrychlení účinnosti hlubokého učení. Podíváte-li se na různé úkoly, přesnost a vybavenost a na to, jak se v průběhu času zlepšují různé věci – nikdo nepředpokládal, že zejména hluboké učení se takto zrychlí. V době, kdy Naam opustil Microsoft, byly stále v té době dvouvrstvé, třívrstvé neuronové sítě. Posílené rozhodovací stromy byly stále v provozu.

 

Hluboké neuronové sítě zažívají boom

Nyní hluboké neuronové sítě zažívají boom, pokud jde o jejich účinnost, zčásti kvůli neuvěřitelné výpočetní síle, kterou máme, a elastickým cloudům, kde máte ten luxus, že na krátkou dobu dokážete na něco využít tisíc serverů. A nastane exploze dat. Svět se stává světem, kde jednou z velkých nerovností mezi podniky je nyní nerovnost dat, o čemž sci-fi literatura pojednávala již dávno. Kdokoli má nejvíce a nejlepší data, může trénovat nejlepší AI.

Pokud vezmeme tato zjištění a použijeme je v novém kontextu, pak novými hráči i na poli válek ve světě budou data, algoritmy, AI, a lidé, kteří těmto věcem rozumí.

Naam si však nemyslí, že realita půjde nutně cestou románů Nexus. Bude přijato mnoho nových technologií, které rozšiřují lidi, díky nimž jsme chytřejší, s delší životností a zdravější ve stáří. Technologie nebude zneužita tak, jak je uváděno v románech Nexus.

Je dobré využít potenciál science fiction, která zkoumá nezamýšlené důsledky obchodních modelů smíchaných s exponenciálními technologiemi. Je to skvělý způsob, jak zmapovat, co se může pokazit. Kapitalismus usiluje o lepší výnosy. To není vždy nejlepší řešení pro planetu nebo pro lidi. Je třeba prozkoumat obchodní modely a to, jak tvoří způsob, jakým používáme technologie. Technologie není dobrá nebo špatná. Je to nástroj. Jaký je váš záměr? Jaký je model? S jakým obchodem ji ovládáte?

 

Půjdete do VR?

Řekněme, že váš obchodní model maximalizuje nebo stimuluje délky relací VR. Bude ve vašem zájmu vybudovat přitažlivější svět ve VR nebo v metaverse než ve skutečném světě. V AR i VR jsou zajímavé věci. Jak bude hardware menší, lehčí, levnější a delší výdrž baterie, budeme schopni dělat všechny druhy neuvěřitelných věcí. Dnes je to VR, která se rozšiřuje více než AR. Ale je otázka, když se tyto světy stanou robustnějšími, budou čelit stejným výzvám, jaké mají sociální média?

Když vezmeme Oculus a nasadíme je, spousta toho, co na uživatele působí, jsou sociální zážitky. Online můžete najít skupinu, kde rozšíří vaše názory, ať už jsou jakékoli. VR a AR mají moc být emočně mnohem působivějším médiem než ta média, které máme dnes.

 

Tip! Videoherní enginy pomáhají vytvářet chytřejší AI

 

 

Připravil: Radek Svoboda