CoolClub pro IT odborníky

Nejposlouchanější podcasty 2021: Oficiální žebříček nejlepších pořadů

02.03.2022

Když se v Česku začaly nahrávat první podcasty, nikdo nevěřil, že se z nich stane obrovský hit. Navzdory kritikům překonaly veškerá očekávání a od roku 2016 jejich poslechovost vylítla do nebes. Objevte, jaké podcasty si u Čechů vybojovaly největší sympatie v roce 2021. 

 

Magazín

 

Od roku 2019 se podcasty pravidelně utkávají v soutěži Podcast roku, kterou organizuje společnost Active Radio a.s. O přízeň závodí hned ve 3 kategoriích, a to: Veřejnoprávní podcast, Autorský podcast a Cena poroty. Jaké z nich zazářily v roce 2021 a sebraly pomyslné medaile?

 

Vítězové kategorie Veřejnoprávní podcast

Jedná se o podcasty, které vznikly v dílně České televize nebo Českého rozhlasu. V tomto souboji na plné čáře zvítězila Vinohradská 12, na druhém místě se umístil podcast Host Lucie Výborné a na třetím Fotbal fokus podcast. 

 

1. Vinohradská 12

Vinohradská 12 je unikátní zpravodajský podcast, který má pod taktovkou novinářka a moderátorka Lenka Kabrhelová. Každodenní epizody mají kratší formát (zhruba 30 minut), ale tento čas perfektně využije do poslední vteřiny. Během této půlhodiny vám stihne odvyprávět aktuální tuzemské či zahraniční dění, takže nemusíte sledovat televizní zprávy ani číst noviny. Obrovskou přidanou hodnotou je ovšem to, že komentovaným událostem dává jedinečný analytický rozměr. 

 

2. Host Lucie Výborné

Své místo mají i podcasty ve formě rozhovorů, které vede ostřílená moderátorka a novinářka Lucie Výborná. Do horkého křesla si zve hosty z nejrůznějších oborů a sfér: kultura, věda, technika, umění, cestování, sport a mnoho dalších. Díky tomu máte vynikající příležitost nahlédnout pod pokličku rozmanitých profesí a poslechnout si názory od expertů, kteří ví, o čem mluví. Lucie vám navíc dá možnost angažovat se jako posluchač – hostům totiž můžete poslat své vlastní dotazy, a to přes formulář na webu podcastu.

 

3. Fotbal focus podcast

Češi jsou národem sportovců, což se promítlo na vysoké poslechovosti podcastu Fotbal focus, který spadá pod sportovní zpravodajství ČT Sport. Jak z názvu vyplývá, světlo reflektoru si bere právě fotbal a vše, co je s ním spojené: novinky ve světě fotbalu, přechody hráčů nebo zápasy. Hlavní slovo má moderátor Ondřej Nováček, šéfredaktor Českého rozhlasu, který vše diskutuje s fotbalovými mistry i sportovními redaktory. Pokud fotbalovou scénou žijete srdcem i duší, v nových týdenních epizodách si budete libovat. 

 

 

Další umístění:

4. Meteor

5. Buchty

6. Historie českého zločinu

7. Blízká setkání

8. Balanc

9. ČT24

10. Sádlo

 

Vítězové kategorie Autorský podcast

V této kategorii se objevují zbylé autorské podcasty českých tvůrců. Zde byly výsledky o něco těsnější, přesto si zlato odnáší podcast Opravdové zločiny. Druhou příčku pak obsadil podcast U kulatého stolu, třetí zase Brocast. 

 

1. Opravdové zločiny

Jste fanoušci true crime? Koluje vám v žilách adrenalin, když posloucháte příběhy o vraždách a nevyřešených záhadách? Pak jistě propadnete podcastu Opravdové zločiny, který má na svědomí sehraná dvojka Lucie Bechynková a Barbora Krčmová. Zdatné moderátorky z Evropy2 každý týden prezentují světové i tuzemské krimi případy, ze kterých vás bude mrazit. Příběhy jsou ale proložené i jejich pověstným humorem, takže se u toho také pobavíte.

 

2. U Kulatého stolu

Jestliže dáváte raději přednost formátu rozhovorů, pak si určitě přijdete na své U Kulatého stolu. V moderátorském křesle sedí herec Martin Klesnil a video creator Patrik Fiala, kteří si do studia každý týden zvou hosty ze všech sfér a oborů. Jednou probírají působení vietnamské komunity v Čechách, podruhé role hypnózy, jindy zase problematiku fast fashion. V každém případě se dočkáte duchaplných diskuzí, zajímavých postřehů i porce legrace. Podcast se stal natolik populární, že v roce 2021 vyhrál prestižní ocenění Křišťálová lupa.

 

3. Brocast

Skvělých rozhovorů se dočkáte také v podcastu Brocast, který svérázně vedou bráchové Adam a Tomáš. V hledáčku mají známé i neznámé osobnosti, které vyzpovídají do nejmenších detailů. I proto epizody dosahují 2 až 4 hodin. Nemusíte se lekat, povídání utíká jako voda a při poslechu se báječně odreagujete i zasmějete. Podcast vychází zhruba jednou za měsíc, tak si nové díly rozhodně nenechte utéct. 

 

 

Další umístění:

4. Kudy běží zajíc

5. Linka

6. Vlevo dole

7. Cukrfree Podcast

8. MMA letem světem

9. Angličan

10. Love is on the air

 

Vítězové kategorie Cena poroty

Poslední kategorií soutěže je Cena poroty. Ta se od ostatních liší tím, že o vítězích nerozhoduje veřejnost, ale 7členná porota, která se skládá z osobností české audio tvorby a médií. Mezi se řadí například Petr Šimůnek, šéfredaktor časopisu Forbes v Česku, herec Lukáš Hejlík nebo Radka Bendová, Head of PR CNC. Pojďte se podívat, jaké podcasty u nich zabodovaly. 

 

Byznys

 

Zpravodajství

 

 

Cestování

 

Zábava a lifestyle

 

Sport

 

Osobní rozvoj

 

Objev roku

 

Zdroj: podcastroku.cz

 

Tip! 8 nejlepších podcastů pro programátory a tech profesionály

 

 

Připravila: Petra Pruden

Foto: Fcebook; Shutterstock, Reflex.cz