CoolClub pro IT odborníky

Jaké aplikace využívají české Tech osobnosti? Zeptali jsme zakladatelů i top managementu známých společností

02.12.2019

Svět mobilních aplikací je neuvěřitelně pestrý, o čemž svědčí statisíce aplikací dostupných po celém světě. Pokud jste i vy propadli kouzlu těchto oblíbených mobilních nástrojů, máme pro vás skvělou inspiraci – na téma aplikací jsme vyzpovídali známé Tech osobnosti z TOP managementu v České republice. 

 

Magazín

 

Co bychom si bez mobilních aplikací dnes počali? Dnes a denně je používáme pro komunikaci, hraní her, objednávání jídla, čtení knih, poslouchání hudby a mnohem více. Zkrátka a jednoduše, život bez nich by už dnes nebyl stejný. O jejich rostoucí oblíbenosti a zvyšující se frekvenci využívání svědčí i nejnovější statistiky Consumer App Survey z roku 2018. Podle nich uživatelé smartphonu otevírají mobilní aplikace dokonce desetkrát za den. Téměř jedna třetina z dotázaných je pak využije maximálně dvacetkrát za den. 

 

Zdroj: themanifest.com

 

Život bez šikovných mobilních aplikací by si nedokázalo představit ani mnoho známých Tech a IT osobností na české scéně. Pojďte si přečíst, jaké aplikace používají na denní bázi a které z nich by doporučili i vám.

 

Které 3 aplikace denně využíváte?

Michal Ptáček, spoluzakladatel CzechCrunch:

Wunderlist na úkoly, Airmail na emaily, Slack na komunikaci v týmu, Flux na potlačení modrého světla, zejména ve večerních hodinách, Brain.FM na “hudbu".

 

Miroslav Köváry, ředitel prodejní sítě Alza:

Whatsapp – osvědčila se jako nejefektivnější a nejrychlejší způsob komunikace v případě distančního řízení týmu. Asana – hlavní nástroj pro správu projektů, organizaci a delegování úkolů v týmu, napříč odděleními anebo vedení svých osobních cílů. Power BI reports – Soubor všech nejdůležitějších provozních ukazatelů na jednom místě s kvalitní vizualizací a možností nastavení správného škálování pro potřebu řízení priorit daných oblastí.

 

Ondřej Hartman, zakladatel FXstreet.cz:

MetaTrader 4 Mobile (MT4) pro forex trading připojení k mým obchodům, Mapy Google (aktuální online stupeň dopravy pro návrat domů) a aplikace elektronické bankovnictví mé banky.

 

Juraj Bóna, ředitel T-Mobile pro Českou republiku:

Evernote – už dlouhé roky si v nich vedu seznamy úkolů, poznámky a zapisuji úryvky z knih, které čtu. Notability – dobrý nástroj na archivování, editaci a poznámkování PDF prezentací. Spotify – hudba je se mnou tak často, jak jen to jde.

 

Milan Duda, marketingový ředitel CZC.cz:

Denně využívám Waze, Google Analytics, Spotify, Sleep Cycle, Uber a Lítačku

 

Jitka Dvořáková, generální ředitelka CZC.cz:

Na denní bázi využívám Apple Pay, WhatsApp, Google Maps a Yr na počasí.  

 

Jaké z nich byste doporučili ostatním a proč? 

Michal Ptáček, spoluzakladatel CzechCrunch: Wunderlist – i když aplikaci nějaký čas vlastní Microsoft, který ji nadále nepodporuje a v podstatě ji nahradil vlastní aplikací Microsoft Todo, pořád se jedná o nejlepší aplikaci na správu úkolů. Zejména díky jejímu UX.

Miroslav Köváry, ředitel prodejní sítě Alza: Vlastně všechny 3. PBi Vám řekne, co máte dělat. Asana vám udrží myšlenkový tok a efektivně dovoluje celou problematiku řídit a vyhodnocovat. WA je posledním komunikačním kanálem, kde jsem schopný ověřit pochopení zadání a sdružovat průběžné stavy. Pestrost grafických doplňků (smajlíci a gify) dovolují i identifikovat emoce v týmu a případně v samotném vlákně komunikace.

Ondřej Hartman, zakladatel FXstreet.cz: Pokud máte auto, které umožňuje spárování s aplikací, jako já například Mercedes me, pak mohu jen doporučit. Máte kompletní přehled o svém autě, pod kontrolou pohonné hmoty, parkování, servisy a různé zajímavosti i multimédia.

Juraj Bóna, ředitel T-Mobile pro Českou republiku: Vedle zmíněných tří mám na ploše OfficeLens – je to šikovná appka na focení slides při prezentacích, pokud nemáte možnost dostat k originálu.

Milan Duda, marketingový ředitel CZC.cz: Doporučil bych Waze, který mi nejvíc usnadňuje život a objevuji díky němu nejzajímavější zákoutí v našem kraji.

Jitka Dvořáková, generální ředitelka CZC.cz: Všem mohu vřele doporučit platbu mobilním telefonem, který si už bereme všichni všude s sebou, a navíc je s ním celý proces rychlejší. Řekla bych, že nejvíc mi usnadňuje život právě Apple Pay společně s WhatsAppem.

David Daneš, ředitel marketingové komunikace a Brandu v O2: Doslova revoluci v mém životě pražského mileniála způsobila aplikace Wolt. Kurýr vám jídlo nevyloží před domem, ale vynese ho až ke dveřím bytu. Líná sobotní rána jsou tak ještě lepší, když si z mobilu přivoláte teplý kváskový chleba a vajíčkovou pomazánku od Antonína. Jako většina dětí narozených v devadesátkách jsem vyrůstal přilepený k televizi. Jsem tak zvyklý kromě internetu nasávat informace z obrazovky televize – dnes však už jen mobilní. Každé ráno začínám s ČT 24 a večer se dívám zpětně na seriály – těch je v O2 TV aplikaci spoustu, třeba teď nové Bez vědomí na HBO.

Osobně jsem spíš fanoušek papírových knížek, ale když se mi je nechce tahat, používám aplikaci O2 Knihovna, kde najdete prakticky všechny aktuální tituly v elektronické podobě a můžete tak číst kdekoliv a kdykoli najdete minutu času. Jo a jsou tam i audioknihy. Bez sluchátek se nehnu z domu. Právě doplňuji svoji dlouholetou závislost na hudební aplikaci Spotify méně rozšířenou alternativou Tidal, která nabízí vysokou kvalitu hudby, trochu jiný způsob doporučování nových skladeb a taky oficiální audio klipy a obsah od tvůrců. Zkuste ji taky.

 

 

Která z aplikací Vám nejvíce usnadňuje život?

Michal Ptáček, spoluzakladatel CzechCrunch: Aktuálně aplikace Brain.FM, kterou používám místo Spotify. Mozek díky speciálním vlnám dostane do stavu fokusu, možná až lehkého transu a práce jde lépe od ruky.

Miroslav Köváry, ředitel prodejní sítě Alza: Power BI reports – je to stavební kámen k tomu, abych mohl dělat dobrá rozhodnutí v časovém intervalu, který ode mě celá prodejní síť očekává a zákazník vyžaduje.

Ondřej Hartman, zakladatel FXstreet.cz: Určitě to budou Mapy od Google, které mi jsou schopny vždy ukázat aktuální stupeň dopravy při cestě do práce i domů a nabídnout případně „kratší“ cestu. V Praze ideální.

Juraj Bóna, ředitel T-Mobile pro Českou republiku: Určitě Notability. Nejstarší prezentaci mám z roku 2015, a protože si je archivuji systematicky, dokážu se ke starším datům vrátit rychle a efektivně.

 

Jak je vidět, i ty nejznámější osobnosti IT a Tech scény mají ve svém telefonu aplikace, na které zkrátka nedají dopustit. Ať už se jedná o aplikace pro komunikaci, správu dokumentů nebo jenom jen pro zábavu, v našem životě se stávají těžko nahraditelnými pomocníky. A jaké aplikace používáte nejraději vy? 

 

 

Připravila: Petra Pruden