CoolClub pro IT odborníky

BMW head-up displej: novinka, která zpříjemní jízdy na motorce

26.07.2023

BMW zhotovilo pro motorkáře speciální novinku, brýle s funkcí head-up displeje. Připravte si ale svou peněženku, mnichovský výrobce ji totiž hodlá prodávat za přibližně 16 tisíc korun.

 

Novinky

 

Head-up displej je pořád relativně novou technologií, která dokáže řidičům promítnout na čelní sklo automobilu nejrůznější údaje týkající se jízdy nebo stavu vozidla. Není proto potom důvod spouštět oči z vozovky a směřovat svou pozornost jinam, což skvěle nahrává vyšší bezpečnosti.

Head-up displeje jsou běžnou součástí výbavy vozů BMW. Mnichovský výrobce se ale nezabývá pouze produkcí vozů, ale také motocyklů. A právě jich se týká jejich novinka, se kterou přichází na trh, BMW Motorrad ConnectedRide Smartglasses.

Jsou jimi speciálně vyvinuté brýle, které nabízí podobné funkce, jako head-up displej v autě. Brýle jsou navrženy tak, aby se do zorného pole řidiče, na plochu jedné z čoček brýlí, promítaly informace o rychlosti, rychlostním limitu, reálných datech z navigace nebo třeba o zařazeném stupni na motocyklu.

Jak to ale přesně funguje, když brýle, na rozdíl od čelního skla, nejsou součástí motorky? Tyto informace jsou nejdříve z motocyklu odesílané do telefonu a poté skrze speciální aplikaci odesílané do brýlí. Podmínkou samozřejmě je Bluetooth propojení mezi mobilem a brýlemi, stejně jako spárování mobilu se samotným motocyklem. Jediné omezení této technologie tkví v tom, že brýle nejde využívat ke všem typům motocyklů.

Nechybí ale ani všemožné vychytávky. Vlastník brýlí si například může jednoduše personalizovat promítaná data, stejně jako i místo, kde se informace na brýlích budou zobrazovat. Výdrž baterie činí deset hodin, což by mělo být pro jednu vyjížďku zcela dostatečně.

Pokud byste se obávali toho, zda vám brýle sednou, není pro to důvod. Brýle jsou navržené tak, aby se přizpůsobili každému tvaru obličeje a neměl by být ani problém vzít si je pod helmu.

Tvar obličeje je jedna věc, ale vzdálenost zornic druhá, takže jsou v dostání ve dvou variantách pro zornice blíže u sebe (53-67 mm) nebo dále (59-73 mm). V případě, že v běžném životě navíc nosíte dioptrické brýle nebo čočky, je možná nechat si vyhotovit BMW Motorrad ConnectedRide Smartglasses v dioptrické variantě.

Zvažujete koupi těchto chytrých brýlí, se kterými budete v sedle své motorky stále ve střehu? Pak se ale připravte také na pořizovací cenu, která je stanovena na 690 eur, tedy cca 16,5 tisíce korun.

 

Připravila: Petra Sauerová

Foto: BMW, bmwgroup.com