CoolClub pro IT odborníky

Nové emoji jsou tady! Pošlete high-five nebo husu?

29.07.2022

Nezisková organizace Unicode Consortium nově představila 31 unikátních symbolů, které se připojí k Unicode 15.0. V průběhu tohoto roku dorazí na naše zařízení a sociální sítě. Můžeme se například těšit na dlouho očekávané růžové srdce, medúzu, symbol pro připojeni WiFi či rumba kouli.

 

Novinky

 

Emoji jsou nepostradatelnou součástí naší každodenní komunikace. Je tomu tak především díky efektivitě při vyjadřování emocí, myšlenek a výrazů - to vše bez zbytečného vysvětlování. Knihovna dostupných emotikon se v průběhu let rozrůstá díky úsilí Unicode Consortium i iniciativě Emoji Kitchen společnosti Google. V současnosti se chystá vydání balíčku Emoji 15.0.

Seznam Unicode Consortium obsahuje 31 nových emoji, které se připojí k současné verzi, v níž je něco přes 3,5 tisíce emotikon. Jedná se o mnohem menší počet než loni, kdy na naše virtuální klávesnice přibylo 112 znaků, které zahrnovaly těhotné osoby, berle či znak slabé baterie.

 

 

Důvodem je rostoucí úsilí požadované ke správě současného vysokého množství znaků. Zároveň si experti chtěli vzít více času na promyšlení návrhů reprezentující symboly, které známe, nebo zážitky, které jsme zažili. Je tomu také poprvé, kdy se v návrhu nevyskytly žádné emoji s lidmi.

Před zveřejněním emoji projdou v září posledním kolem schvalování. Referenční web Emojipedia uvedl, že některé se sice do konečné verze nedostanou, ale většina z nich, které dosáhnou této fáze, je aktuálně již potvrzena. Společnosti jako Apple, Google a Samsung musí poté vytvořit vlastní textury těchto nových symbolů.

 

 

Připravila: Kristýna Nováková

Foto: Shutterstock; Emojipedia