CoolClub pro IT odborníky

Diagnostika ve zdravotnictví získává nový rozměr: postačí už jen pohled do kamery

08.03.2023

S postupující dobou a vývojem mnoha technologických novinek, jsme svědky velkého pokroku také v oblasti zdravotnictví. Díky těmto pokročilejším technologiím a odborníkům v oboru bude možné rychleji a přesněji nejen diagnostikovat, ale i léčit mnohé zdravotní problémy.

 

Novinky

 

Dostali jsme se do bodu, kdy lze posoudit zdravotní stav člověka bez nutnosti jeho fyzické přítomnosti. Postačí k tomu selfie pohled kamery.

Kanadská společnost Nuralogix využila photoplethysmografii, metodu měření změn odrazů modrého, červeného a zeleného světla od kůže obličeje, které se mění dle průtoku krve v podkoží, tedy velmi zjednodušeně.

Tento princip není žádnou novinkou, naopak je starý více než osmdesát let. Kamerou snímané video obličeje rozloží na snímky a odešle je na servery společnosti ke zpracování. To systém Nuralogix Anura provádí prostřednictvím vytrénovaných AI modelů, které z nich vyčtou sledované parametry a vypracují náležité hodnocení.

Během strojového učícího procesu byly systému předkládány videosekvence obličejů až desítek tisíc různých pacientů, včetně informací o jejich zdravotním stavu a dalších souvisejících lékařských parametrů.

Modely jsou v současnosti nadále trénovány, už nyní jsou ale dle výrobce schopné měřit krevní tlak s minimální odchylkou a prakticky lékařsky přesné je i měření glykémie. Přesnost je u většiny sledovaných hodnot vyšší než 90 %.

Tato technologie nemá ambice nahradit stávající nástroje, jako EKG nebo glukometr, ale své místo zcela jistě najde například v telemedicíně. Obvodní lékař vám zašle vygenerovaný odkaz, který v mobilu či na počítači otevřete, umístíte dle instrukcí obličej do vybraného kruhu a posedíte klidně po dobu třiceti sekund.

To úplně postačí, výsledky se odešlou lékaři, který je následně zhodnotí, popřípadě instruuje k opakovanému měření pro zvýšení validity a případně vás následně objedná na kontrolu.

Jedná se o velmi efektivní preventivní způsob kontroly velkého množství pacientů. Zároveň jde o extrémně pohodlný způsob kontroly seniorů, aniž by museli řešit, pro ně velmi často komplikovanou dopravu do vzdálené ordinace.

Jako běžný spotřebitel si systém zakoupit nelze, licenci si může pořídit pouze firma. Následný provoz už pak dle zástupců společnosti není drahý, jeden sken pacienta přijde řádově na pouhé desítky centů.

Aktuálně je využíván klienty v mnoha zemích Evropy, Asie, jižní Ameriky nebo Afriky. V České republice právě probíhá jednání s jedním zájemcem.

 

 

Připravila: Petra Sauerová