Nejstarší civilizace kontra nejnovější inovace IBM
Co může vzniknout, když se spojí jedna z nejstarších civilizací na světě s nejnovějšími technologickými inovacemi společnosti IBM? Nakoukněte pod pokličku egyptského projektu, jehož se účastnil i český IT odborník.
Magazín
Když se k Business / Implementation Analystovi Milanu Mihočkovi dostala v roce 2004 nabídka z egyptské banky, aby se účastnil jednoho z největších multimediálních projektů v historii Egypta, neváhal ani chvíli. Vždyť projekt Eternal Egypt měl být nejbohatším zdrojem informací a médií o kulturní historii země. A toho se jako programátor se zálibou v cestování nemůžete neúčastnit. Zvlášť, když se na projektu pracovalo dohromady tři roky a měl zemi dát něco, co si v té době obyvatelé neuměli ani představit: multimediální animaci, 360° sekvence snímků, panoramatické záběry důležitých míst, virtuální prostředí, 3D snímky, záběry pořizované v reálném čase webovými kamerami a tisíce snímků dávných artefaktů ve vysokém rozlišení. Prostě mozaika nejdůležitějších míst, artefaktů, osobností a příběhů z historie v interaktivním multimediálním prostředí více než pětitisícileté kultury.
„K této práci jsem se dostal prostřednictvím společnosti Systém Access (nyní již SUNGARD). Pracoval jsem v SA více než pět let. Do Egypta jsem byl vyslaný na krátkou pracovní cestu na jeden týden,“ vzpomíná na dnes již takřka desítku let staré dobrodružství Milan Mihočko. „Společnost mě vyslala na služební cestu do ABC Bank Egypt, kde bylo potřeba provést analýzu požadavků banku na aktualizaci úvěrového systému.“ O tom, jak se na projektu v arabské zemi měl, nám krátce povyprávěl.
Co jste od práce v takové zemi očekával?
Protože se jednalo o služební cestu, očekával jsem tedy podepsání mnou vypracované analýzy a návrhu řešení bankou požadované změny funkcionality systému a nacenění navrhovaných prací.
Zažil jste něco, co vás natolik překvapilo, že jste změnil své zažité představy nebo názory?
Překvapilo mě hlavně jejich chápání hygieny a také mě překvapilo město Káhira. Bydlel jsem v luxusním apartmánu v hotelu Ramses Hilton na 25. poschodí, přímo nad jejich slavným muzeem. Co se týká hygieny, tak to je jedna velká KATASTROFA i v takovémto hotelu, dokonce i na extra drahém poschodí Hiltonu. Také mě překvapila doprava… Nekonečné proudy na sebe troubících aut, koňských povozů, pěších lidí běhajících mezi auty a představte si – absolutně žádná nehoda a žádné zácpy. Přitom nikdo nerespektuje semafory!
Co bylo typické pro egyptské kolegy?
Bohužel vám na tuto otázku nemohu relevantně odpovědět, přece jen jsem tam byl krátce…
O egyptštích šéfech se ale snad bavit můžeme…
Potkal jsem se tam se třemi. Dokonce myslím, že i s ředitelem oboru a projektu, v němž jsem pracoval, dále pak s viceprezidentem na meetingu. Byli až překvapivě milí, což se ovšem nedalo říci o níže postavených vedoucích.
Jak se dalo po technické i organizační stránce s lidmi v Egyptě domluvit?
Jednoznačně angličtinou, kterou mají na vysoké úrovni.
Jaký byl váš denní pracovní režim, jak dlouho jste například denně pracoval?
Pokud vás společnost vyšle do zahraničí, snaží se vás absolutně využít, stejně tak i v mém případě. Objednávající banka všechno platila, a to mezinárodními sazbami. Pracoval jsem každý den od 9:00 do 22:00 hodin bez toho, abych vyšel z banky.
Strávil jste kromě času v práci nějaký čas i cestováním?
Bohužel, neměl jsem na to žádný čas…
Je něco, co je v Egyptě opravu lepší nedělat, pokud nechceme mít problémy?
V žádném případě nepít vodu z vodovodu, a to ani v hotelu. I ústní hygienu je potřeba provádět minerálkou. Když jsem negativně hovořil o ubytování, tak se musím ve stejném duchu zmínit i o stravě. Přestože jsem byl ve „vyšším standardu ubytování“, tak například rajčata byla podávána i s hlínou a na pokoji bylo po úklidu zanechané ovoce s centimetrovou plísní. K tomu není co dodat… Hygiena tam neexistuje.
Jak je to vlastně v Egyptě v oblasti IT? Je připojení k internetu dostupné plošně?
Připojení v bance ani na výslovnou žádost, dokonce ani na hotelu Hilton, nefungovalo. Takže bída.
Co jste nejčastěji jedl a je nějaký pokrm, který byste už nikdy „nedal“?
Byla to pizza. Každý den mi do banky nosili pizzu... Říkal jsem si, když prošla ohněm, je tedy vydezinfikovaná :-).
A co nějaká bizarní příhoda…?
Opravdu bizarní, fascinující a nepochopitelná je v Egyptě právě ta doprava. Měl by to někdo studovat – jak je možné, že nevznikají žádné zácpy, všichni se hýbou, ačkoliv pomalu… A nikdo nestojí...
První arabská doména
7. května 2010 se svět internetových domén otřásl v základech. Internetové sdružení pro přidělování jmen a čísel (ICANN) totiž povolilo a spustilo první tři jména domén používající jiné znaky než latinku. Zaregistrované adresy jsou v arabštině. Můžete tak navštívit http://موقع.وزارة-الأتصالات.مصر/ a další dvě domény psané arabským písmem, nicméně k jejich fungovaní je nutný prohlížeč, který podporuje systém IDN (Inaternational Domain Name). Egyptský ministr pro informační technologie Tárik Kamál při té příležitosti připomněl, že ve světě žije přes 300 milionů Arabů, ale v arabštině je mizivé procento internetového obsahu.
Archiv I_Ty++