CoolClub pro IT odborníky

Přehřátý telefon: Jak na první pomoc i prevenci

08.08.2022

Provozní teplota telefonu je sice běžná až do 43 °C, stačí ale chvíle na rozpálené palubní desce nebo na ručníku u vody a už vám oznámí, že je přehřátý. V tomto případě vám mobil poslouží jen na základní funkce volání a posílání sms. A to je, ať už v autě, kde potřebujete aktivní GPS, nebo u vody, kde chytáte letní snímky, dosti nepříjemné. Jak telefon akutně zchladit? A jak lze přehřívání předcházet?

 

Magazín

 

Pokud se telefon přehřeje, bývá zdrojem tepla procesor, baterie nebo obrazovka. Během běžného používání by měl nejvíce topit procesor, který je obvykle umístěn v pravé horní polovině smartphonu. Přehřát se může i obrazovka telefonu, to nejčasěji vyvolává zahřátí obvodu.

Oproti tomu baterie by se měla zahřívat maximálně při nabíjení. Pokud se zahřívá i při běžném používání, jedná se o problém, který byste měli řešit v servisu. Přehřívání totiž může poukazovat na špatně vyrobenou či nekvalitní baterii, anebo na poškození baterie v důsledku pádu. V každém případě - pokud se vám baterie přehřívá i mimo nabíjení, nechte si poradit od odborníka, v extrémních případech se totiž baterie může i vznítit.

 

Jak přehřátý telefon rychle zchladit?

Pokud vám telefon oznámí, že je přehřátý a dočasně omezí provoz, budete ho moci využít jen na volání a smsky. To znamená - žádný interenet, žádné hry, žádný FaceTime, GPS a podobně. Co v takovou chvíli dělat? Jako první pomoc se hodí sundání krytu mobilu. Tím, že telefon nemá vlastní větrání, odchází teplo samovolně a nasazený kryt tento proces výrazně zpomaluje.

Ve druhém kroku položte telefon na stranu či na jeho spodní stranu (např. opřením o knihu). Zvýšíte tak velikost plochy, kterou z mobilu může teplo odcházet až na 90 % (při běžném položení "na zádech" odchází z mobilu teplo jen displejem). 

 

Co dál?

  • je-li to možné, přepněte mobil do režimu "Letadlo" nebo ho na chvíli úplně vypněte
  • povypínejte spuštěné sítě a aplikace, ukončete procesy na pozadí
  • pro zchlazení můžete požít také větrák/klimatizaci (např. v autě)
  • využít můžete i speciální aplikaci Cooling Master, která umí mobil zchladit během minuty až o několik stupňů

 

Určitě však nezkoušejte telefon dávat do mrazáku. Nemá rád extrémní teploty (především jeho baterie). To samé platí o lednici, kde je navíc také vlhkost.

 

 

Jak přehřívání telefonu předejít?

U mobilů platí, že čím víc spuštěných aplikací a funkcí má, tím víc je zatížený. Pokud brouzdáte na internetu, posloucháte u toho písničky a využíváte Wi-Fi či bluetooth, stoupá teplota telefonu mnohem rychleji. Jednou z možností je tedy v horkých dnech vypínat aplikace na pozadí a "šetřit" telefon používáním nenáročných aplikací. 

Vyplatí se využít i následující:

  • je-li venkovní teplota více než 30° C, telefon nezatěžujte, náročné aplikace vynechte
  • sundejte kryt/obal (může zabraňovat úniku tepla)
  • zvolte pomalejší nabíjení (s využitím slabšího adaptéru 1A/5W), rychlonabíjení (2A/10W) telefon ještě více zahřívá
  • telefon odkládejte na větraná místa, nenechávejte ho na palubní desce
  • schovejte telefon před přímým sluncem, ideálně do stínu pod světlé povrchy (černý ručník na rozpálené dece moc nepomůže), vyvarujte se železných, tmavých nebo matných povrchů
  • nejnebezpečnější je přehřívání telefonu v autě, zvlášť pokud přitom telefon ještě nabíjíte (na slunci totiž teplota auta může dosáhnout až 50 °C)

 

Snaha předejít přehřívání telefonu bude mít pozitivní vliv na baterii, které přehřívání škodí. Minimálně pro její dlouhou životnost se na kondici mobilu vyplatí myslet i uprostřed dovolené.

 

Tip! Utopený iPhone: Co dělat, když vám mobil spadne do vody?

 

 

Připravila: Lucie Špindlerová